Stof uit paddo’s corrigeert hersenen bij depressie

paddos.jpg

Paddo’s kunnen nuttig zijn bij de behandeling van de depressie, dankzij de psychoactieve stof die ze bevatten. Psilosybine uit de paddo vermindert al na een week de depressieve symptomen, waarna ook een “reset” van de hersenen volgt.

Paddo’s bij depressie

Het psychoactieve bestanddeel (psilosybine) kan gevoelens van angst en depressie verminderen bij mensen met kanker in een vergevorderd stadium. Dit is iets waar eerdere behandelingen in faalden.

Psilosybine wordt geproduceerd door honderden schimmelsoorten. Psilocybinehoudende paddenstoelen die voor de handel worden gekweekt of verzameld worden ook wel paddo’s genoemd.

Sommige vormen van depressie zijn een uitdaging omdat ze moeilijk te behandelen zijn, of vanwege de ongewenste bijwerkingen. Een zo’n bijwerking is onverschilligheid of apathie.

Een nieuwe studie, bestaande uit 2 delen, meldt het positieve effect van de paddo bij depressie.

Emotionele “reset”

Opnieuw aangesloten

Het eerste deel is gepubliceerd in Neuropharmacology.

Deelnemers waren patiënten met een gemiddelde tot ernstige depressie die niet reageerden op conventionele behandelingen. Ze ontvingen twee doses psilosybine. Na de behandeling meldden ze “emotioneel her-aangesloten” te zijn. De hersenscans onthulden ook een sterkere hersenrespons op emotieve gezichten: dit gold vooral voor de amygdala (een regio die emoties verwerkt, en met depressie in verband staat).

Voordelen al na een week

Het tweede deel van de studie is afkomstig van Imperial College London en gepubliceerd in Scientific Reports. De voordelen vinden al na een week plaats, en houden tot ongeveer 5 weken na behandeling aan. Het psychedelische bestanddeel zou de activiteit van de sleutelroutes in het brein resetten. (zie afb)

De patiënten ontvingen twee doses psilosybine (10 mg en 25 mg). De tweede dosis kwam een week na de eerste.

Volgens de auteur van de studie zijn soortgelijke effecten ook gezien bij electroconvulsieve therapie

De auteurs laten wel weten dat meer onderzoek nodig is om de effecten te bevestigen.