Groentechips, hebben ze toegevoegde waarde?

OEDGEZOND.INFO

Jumbo heeft Hollandse Groentechips, en dat klinkt heel gezond. Ze zijn knapperig. Veel zoete aardappel zit er niet in. Er is geen zout toegevoegd, wel glucosestroop.

Groentechips, toegevoegde waarde?

 

Wel knapperig

Weinig vet binnenkrijgen en toch snacken, je zou denken dat dit met groentechips kan. Groentechips: knapperige stukjes banaan, biet, pastinaak, en ook zoete aardappel. Heeft dit toegevoegde waarde?

Naturelchips bevat circa 136 calorieën per 25 gram en een portie toegevoegd zout.

Valt wel tegen met die calorieën

Jumbo heeft Hollandse Groentechips, en dat klinkt heel gezond. Ze zijn knapperig. Veel zoete aardappel zit er niet in. Er is geen zout toegevoegd, wel glucosestroop. En aangezien aan glucosestroop toch wel wat nadelige effecten zitten, is dat jammer. Er zit maar 50% minder zout in dan bij naturelchips. Rond de 110 calorieën per 25 gram.

De groentechips van Albert Heijn heten groentecrisps. Ze smaken zoet: er is banaan en kokos te proeven. Dit staat niet bij de ingrediënten vermeld. Er zou wortel inzitten, maar die is bijna niet te vinden. Er zit geen glucosestroop in. Ook 50% minder zout dan naturelchips. Rond de 110 calorieën per 25 gram.

Groentechips van de natuurvoedingswinkel ?

In natuurvoedingswinkels kun je Trato groentechips kopen. Trato groentechips zijn duurder dan de bovenste twee. Het vetgehalte van deze chips zou laag liggen, omdat ze bereid zijn in een vacuümoven. Het scheelt echter maar 15 calorieën per 25 gram. Qua zout doen ze het slechter dan de supermarkt groentechips: ze bevatten net zoveel als naturelchips. Ze bevatten wel meer vezels.

Bananenchips of dan toch maar gewone

groentechips
Ook appels lenen zich ervoor om chips te maken

Bij bananenchips zijn plakjes banaan bestrooid met zout. Hierna worden ze gefrituurd. Er zitten 130 calorieën in per 25 gram. De manier van frituren bepaalt hoe vet het is en het is niet altijd bekend hoe dit gefrituurd wordt. Soms wordt er na frituren ook nog suiker overheen gegooid. Voor de voedingsstoffen hoef je het niet te doen, daar is na frituren niks meer van over.

Al met al valt het een beetje tegen. Het heeft niet echt  toegevoegde waarde, zowel voor afvallers als voor gezonde eters niet. Wie zin in chips heeft, heeft zin in iets hartigs. Eigenlijk kan je net zo goed genieten van een schaaltje gewone chips.

Zelf bananenchips maken zonder vet en suiker

Maar als je dan toch voor de bananenchips gaat, dan heb je ze niet snel klaar. Verwarm de oven voor op 80 graden. Snijdt banaan dun. Hoe dunner, des te knapperiger worden de chipjes. Doe ze op bakpapier, en laat ze 1,5 uur in de oven. Het is wel even zoeken/proberen. Dus controleer regelmatig hoe het gaat, ook omdat ze de neiging hebben tot verbranden.

Ze zijn klaar wanneer ze hard en knapperig zijn, en moeten dan wel een beetje van het papier gepulkt worden met een kaasschaaf of een mesje. Maar dan zijn ze best de moeite waard. En de enige calorie is die van de banaan.

Of maak vetvrije chips

Misschien zijn dit nog wel stiekem gewoon de lekkerste. Wil je controle over zout en vet, dan maak je ze lekker zelf

Wat je ook nog kunt doen, is zelf vetvrije chips maken. Het is heel eenvoudig! En heerlijk, want soms heb je zin in iets hartigs. En wil je gewoon een portie aardappelchips. Geen schuldgevoel, en toch lekker chips eten. Het kost hooguit een half uurtje.

Benodigdheden: aardappel (liefst rode), zout, eventueel andere kruiden (knoflook, bieslook, peper, paprikapoeder), bakpapier.

Klaarmaken in de magnetron: schil de aardappel en snijdt hem in dunne plakjes of gebruik hiervoor een kaasschaaf. Dunne plakjes staan garant voor knapperigheid. Leg de plakjes op draaibord van de magnetron, op bakpapier. Laat de schijfjes vrij liggen. Je doet de magnetron op vol vermogen, en checkt na vier minuten hoe het ervoor staat. Wanneer bruine vlekken komen, doe je het deurtje open zodat damp eruit kan. Herhaal het proces, net zolang tot ze bruin en knapperig zijn. 100 Gram zelfgemaakte chips bevat 50 calorieën minder, dan 25 gram gewone naturelchips.</p>

Eet smakelijk!

Share