Vitamine K2 bestrijdt aderverkalking

Vitamine K2 bestrijdt aderverkalking. Dit stond in de laatste editie van Nephrology Dialysis Transplantation. Toch is het al langer bekend dat K2 helpt tegen onder andere aderverkalking. Mensen met een verhoogd vetpercentage kunnen mogelijk een vitamine K2 tekort hebben, hoewel een vitamine K2 tekort in het algemeen niet snel voorkomt, maar dit is afhankelijk van het voedingspatroon. Eet u voldoende van de voeding waar het in zit ?


Vitamine K2 zit in met name uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten. Supplementen kunnen zowel vitamine K1 als K2 bevatten. Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood.

 Vitamine K1 en K2 zorgen beide voor activering van stollingsfactoren in de lever; met name vitamine K2 is werkzaam in extrahepatische weefsels, aangezien vitamine K1 grotendeels in de lever wordt opgenomen en minder in circulatie wordt gebracht dan vitamine K2.

Vitamine K-tekort

Een vitamine K-tekort komt niet zo snel voor, omdat de meeste mensen dagelijks voedingsmiddelen eten die K bevatten.

Een tekort kan voorkomen in de volgende gevallen: als gevolg van een te lage inname van vitamine K met de voeding, alcoholisme, (chronische) leverziekte, cystische fibrose, chronische maagdarmziekten (waaronder chronische diarree, coeliakie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, regionale enteritis, short bowel syndrome), intestinale resectie (met name laatste deel van het ileum), bariatrische chirurgie (ingrepen zoals maagverkleining bij morbide obesitas) en medicijngebruik (waaronder antibiotica, zie interacties). Vitamine K accumuleert met name in vetweefsel; mensen met een verhoogd vetpercentage (overgewicht, obesitas) hebben mogelijk een grotere kans op een functioneel vitamine K-tekort.

Verschillende studies hebben een associatie gevonden tussen de vitamine K2-inname  en de mate van arteriële calcificatie en de kans op coronaire hartziekte, myocardinfarct en plotse hartdood.

http://naturafoundation.nl/monografie/Vitamine_K.html