De voortekenen van een hartaanval

Het mag misschien zo lijken, maar een hartaanval overkomt iemand niet zomaar uit het niets. Je lichaam waarschuwt al dagen en soms weken van te voren voor een komende hartaanval. Het herkennen van de tekenen kan hartschade of dood voorkomen, wanneer een hartaanval zich daadwerkelijk voordoet.

Bij stille hartaanvallen (25% ), zijn de tekenen en symptomen niet duidelijk herkenbaar, of lijken ze niet gerelateerd aan het hart. 

Bij lichte hartaanvallen zijn de voortekenen:  hetzelfde gevoel als bij angina pectoris: een zware drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de (meestal linker) schouder of de kaken. Vaak ook is er sprake van misselijkheid en zweten. De pijn gaat niet over als de patiënt gaat liggen.  Er kan sprake zijn van kortademigheid en koud zweet.

Een pijn op de borst die meer dan 20 minuten duurt of herhaalde korte pijnaanvallen (vaker dan 1 keer per uur) zijn zeer verdacht voor een hartaanval.

Bij een zwaardere hartaanval treedt er als gevolg van fibrilleren of acuut hartfalen binnen enkele seconden tot minuten bewusteloosheid op.

Statistieken tonen een duidelijke link tussen laat ingrijpen bij hartaanval en hersenschade of overlijden. Daarom is het essentieel om de voortekenen te kunnen herkennen. Een hartaanval kan voorkomen worden door de juiste voorlichting en een paar simpele aanpassingen in leefstijl: Suiker en vet zorgen voor aderverkalking en een slechtere hartconditie evenals stress, roken en te weinig beweging. Veroorzakers van een hartaanval zijn ook een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overproductie van insuline, hormoonspiegelingen.

Men moet ook letten op indigestie, maagklachten, vermoeidheid en rugpijn.