Tips

De voortekenen van een hartaanval

Share Button

Het mag misschien zo lijken, maar een hartaanval overkomt iemand niet zomaar uit het niets. Je lichaam waarschuwt al dagen en soms weken van te voren voor een komende hartaanval. Het herkennen van de tekenen kan hartschade of dood voorkomen, wanneer een hartaanval zich daadwerkelijk voordoet.

Bij stille hartaanvallen (25% ), zijn de tekenen en symptomen niet duidelijk herkenbaar, of lijken ze niet gerelateerd aan het hart. 

Bij lichte hartaanvallen zijn de voortekenen:  hetzelfde gevoel als bij angina pectoris: een zware drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de (meestal linker) schouder of de kaken. Vaak ook is er sprake van misselijkheid en zweten. De pijn gaat niet over als de patiënt gaat liggen.  Er kan sprake zijn van kortademigheid en koud zweet.

Een pijn op de borst die meer dan 20 minuten duurt of herhaalde korte pijnaanvallen (vaker dan 1 keer per uur) zijn zeer verdacht voor een hartaanval.

Bij een zwaardere hartaanval treedt er als gevolg van fibrilleren of acuut hartfalen binnen enkele seconden tot minuten bewusteloosheid op.

Statistieken tonen een duidelijke link tussen laat ingrijpen bij hartaanval en hersenschade of overlijden. Daarom is het essentieel om de voortekenen te kunnen herkennen. Een hartaanval kan voorkomen worden door de juiste voorlichting en een paar simpele aanpassingen in leefstijl: Suiker en vet zorgen voor aderverkalking en een slechtere hartconditie evenals stress, roken en te weinig beweging. Veroorzakers van een hartaanval zijn ook een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overproductie van insuline, hormoonspiegelingen.

Men moet ook letten op indigestie, maagklachten, vermoeidheid en rugpijn.

 

 

 

 

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.