Helpt St. Janskruid bij angst en depressies ?

Steeds vaker gebruikt men plantaardige preparaten in plaats van reguliere geneesmiddelen. Hoe zit het met st. Janskruid bij depressies, helpt het?

Hoe effectief is St. Janskruid bij angst en depressie


Update september 2016:

Studies geven aan dat St. Janskruid net zo effectief is als Imipramine, Citalopram en Prozac (Fluoxetine). Kijk hier voor meer informatie, de referenties, en lees meer over de veiligheid.


Antibacterieel en antiviraal, maar hoe effectief bij depressie ?

St. Janskruid (Hypericum perforatum) is een plant uit de hertshooifamilie, en staat van oudsher bekend als geneeskrachtig. Het wordt ook gebruikt als plantaardig antidepressivum. In het oude Griekenland werd hypericum perforatum toegepast bij een reeks ziektes, waaronder ook mentale aandoeningen. St. Janskruid is antibacterieel en heeft antivirele eigenschappen. Smeersels worden gebruikt bij (brand)wonden. Hoewel
het kruid veel onderzocht is op effectiviteit bij depressie, zijn de uitkomsten tegenstrijdig. Onderzoek naar gebruikers die borstvoeding geven en kinderen ontbreekt grotendeels.

Bij het gebruik van st. Janskruid bij depressie is voorzichtigheid geboden

Het gebruik van hypericum perforatum kan leiden tot maagklachten, huiduitslag, vermoeidheid, rusteloosheid, hoofdpijn en verwarring. Ernstiger is de mogelijkheid dat het kruid invloed heeft op de vruchtbaarheid, dat het dementie kan verergeren of bij gevoelige mensen een psychose kan uitlokken. En net zoals klassieke antidepressiva kan ook sint-janskruid een manische episode uitlokken bij mensen met een bipolaire stoornis. Het kruid kan bovendien een gevaarlijke interactie hebben met andere medicijnen. Als het samen met bepaalde antidepressiva wordt gebruikt, kan het leiden tot een potentieel levensbedreigende toename van de neurotransmitter serotonine. Verder kan het ook de werking van de anticonceptiepil, hartmedicatie en HIV-behandelingen verminderen.

Minder teruggetrokken gedrag bij ratten

Een redelijk recent onderzoek (2013) met st. Janskruid werd gedaan op ratten: ratten die teruggetrokken gedrag vertoonden, bleken dit minder te doen na behandeling met hypericum perforatum. (Department of Pharmacy, University of Peshawar , Peshawar , Pakistan)

St. Janskruid bij ernstige depressie

Bij een studie uit 2008 onder deelnemers met zware depressie, concludeerden onderzoekers dat hypericum perforatum net zo effectief is als de standaard antidepressiva en minder bijwerkingen veroorzaken. Daarentegen was hyericum perforatum volgens een onderzoek uit 2005 niet effectief bij deelnemers met zware depressie.

St. Janskruid bij milde tot matige depressie

De University of Maryland, Medical Center meldt het volgende over st. Janskruid:

De meeste studies omtrent St. Janskruid kunnen helpen bij milde tot matige depressie en heeft minder bijwerkingen dan een regulier antidepressivum. Maar het moet genomen worden onder begeleiding, omdat een ongewenste interactie met andere medicijnen teweeg kan brengen. Het is beter om een ernstige depressie niet op eigen houtje te behandelen met st. Janskruid. Ga altijd naar een arts.

Er is redelijk bewijs dat st. Janskruid symptomen vermindert bij mensen met een milde tot matige depressie, maar niet bij een zware depressie. Bij veel studies lijkt st. Janskruid net zo goed te werken als SSRI’s. SSR’s bevatten fluoxetine (Prozac), citalopram (Celexa) en sertraline (Zoloft). St. Janskruid lijkt niet de bewerkingen van deze antidepressiva te hebben, zoals geen zin in seks hebben.

St. Janskruid bevat hypericine, hyperforine en flavonoïden. Onderzoekers weten nog niet genoeg over het werkingsmechanisme van het kruid. Sommige zeggen dat het kruid hetzelfde werkt als een SSRI, en meer serotonine, dopamine en norepinefrine aanmaakt. Deze neurotransmitters zijn humeurverbeteraars.

De werking van st. Janskruid is aangetoond bij behandeling van de volgende aan depressie gerelateerde aandoeningen:

  • Premenstrueel syndroom (PMS): St. Janskruid kan de lichamelijke en emotionele symptomen van PMS, inclusief krampen, geïrriteerdheid, trek in eten en overgevoeligheid van de borsten bij sommige vrouwen verminderen, volgens een studie.
  • Overgang:  Twee studies suggereren dat st. Janskruid in combinatie met zilverkaars de stemming verbetert tijdens de menopauze.
  • Seasonal affective disorder (SAD), oftewel winterdepressie: St. Janskruid heeft de stemming verbetert bij mensen met SAD. SAD wordt meestal behandelt met lichttherapie en er is enigszins bewijs dat st. Janskruid in combinatie met lichtherapie beter werkt.  
  • Eczeem, wonden, insectenbeten, aambeien: St. Janskruid heeft antibacteriële eigenschappen en kan ontstekingswerend werken. Plaatselijk toegepast kan het symptomen verlichten.
  • Obsessief  compulsieve stoornis, sociale fobie:  Een studie toonde aan dat 2x per dag, 12 weken lang,  450 mg st. Janskruid deze symptomen verminderde. Twee andere studies toonden daarentegen aan, dat st. Janskruid niet hielp bij deze klachten.

Referenties