Geen light frisdrank: 10 goede redenen

light frisdrank

De bedoeling van light frisdrank is gewichtstoename stoppen. Maar light drankjes zijn alles behalve goed voor het lichaam.Waarom stoppen met light frisdranken?

Waarom stoppen met light frisdrank?

stoppen met frisdrank
Waarom stoppen met light frisdrank? Er zijn in ieder geval 10 goede redenen om het te laten staan

1. Ze verpesten je smaak

Doordat kunstmatige zoetstoffen intenser smaken dan natuurlijke suikers, verpesten ze je smaak. Want ze tasten de smaakpapillen aan. Zo heeft bijvoorbeeld fruit met een zoete smaak voor consumeerders van light na verloopt van tijd geen smaak meer.

2. Je komt ervan aan

Weliswaar caloriearm, maar toch dikmakers. Want wat bleek uit onderzoek? Consumeerders van light frisdrank hebben 70% meer kans op gewichtstoename. Dit geldt dan over een periode van 10 jaar consumptie. 

Hoe dit kan? Zoetstoffen hebben echt geen ander effect op je lijf dan normale suiker. Ook zoetstoffen in light frisdrank stimuleren de productie van insuline. Hierdoor slaat het lichaam vet op, en kom je natuurlijk aan. Dan is er nog het psychische effect: omdat er geen normale suiker is ben je geneigd te denken dat je er meer van kan consumeren.

3. Hoger risico op diabetes type 2 of metabool syndroom

Dit risico kun je beter niet onderschatten. Want eén light drankje per dag verhoogt deze kans al met 36%.  Met een chronisch stofwisselingsprobleem tot gevolg. Dit heet het metabool syndroom. Wat een combinatie van stoornissen is zoals een hoge glucosespiegel, hoge bloeddruk, buikvet en overgewicht. 

4. Je lichaam heeft er niks aan

Hoewel je geen extra calorieën binnenkrijgt met light frisdrank, hebben je lijf en brein er niks aan. Er zit geen enkele voedingswaarde in.  Nog altijd is water het beste caloriearme drankje.

5. Stimuleert hoofdpijn

Sommige mensen zijn gevoelig voor kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Ze stimuleren dan alleen maar hoofdpijn. 

Wist je dat kunstmatige zoetstoffen in kleine doses giftig voor je darmflora zijn? 

6. Verpest je gebit

Niet alleen suiker en nicotine zijn slecht voor je gebit. Bijvoorbeeld aspartaam is dit ook. Drink regelmatig light frisdrank en je krijgt gegarandeerd tanderosie. 

7. Sneller aangeschoten

Deze zou je niet verwachten. Als je veel light frisdrank drinkt, word je sneller dronken. Dus mix je alcohol met light? Dan worden de suikers sneller geabsorbeerd. 

8. Niet goed voor je mentale welzijn

Denk je goed te doen door light frisdrank te drinken, blijkt ook hier weer het tegenovergestelde. Want consumeerders van deze caloriearme dranken zijn ontvankelijker voor depressie. Die kans is 30% hoger, na 10 jaar consumptie. Hetzelfde geldt trouwens ook voor gewone frisdrank. Het is zelfs zo dat kunstmatige zoetstoffen je serotonine en dopamine niveaus verlagen.

9. Niet goed voor de botten

Vrouwen na de menopauze lopen zo wie zo al meer kans op osteoporose. Als je hier ook nog gewone en light frisdrank bij drinkt versnel je dit proces.  Stop dus, als je je botten sterk wilt houden.

10. Meer kans op beroerte of hartaanval

Wil je een hartaanval of beroerte voorkomen, drink dan geen light frisdrank. Want doe je dit wel dan heb je 43% meer kans op zo’n akelige gebeurtenis. Ook gewone frisdrank heeft dit negatieve effect.  Hiernaast is het ook nog eens slecht voor je nieren.

Bronnen 1 2 3