Hoe kom je van suikerverslaving af : 6 stappen

Veel mensen zijn verslaafd aan suiker. Wil je breken met die gewoonte en die lege calorieën bannen uit je leven ? Hier volgen 6 makkelijke stappen om van je hunkering naar suiker af te komen.

Van je suikerverslaving afkomen

 

In dit artikel:

  • Vezelrijk eten vermindert vetopslag
  • Behandel een verslaving ook als een verslaving
  • Fructose in fruit
  • Alcohol: 1 gram bevat bijna net zoveel calorieën als vetten
  • Wat zijn suikervervangers ?
  • Back to basics, go Paleo
  • Intermittent Fasting verslaat elk dieet en helpt om van koolhydraatverslaving af te komen

1. Vezelrijk eten vermindert vetopslag

Eet vezelrijk.
Vrijwel alle koolhydraten worden omgezet in glucose, behalve vezels. Hoe minder vezels, des te meer koolhydraten omgezet zullen worden in glucose. Glucose is nodig als brandstof voor de hersenen, dus wel van wezenlijk belang. Koolhydraatarm eten is daarom niet helemaal verstandig (onze voeding zou voor 55% uit koolhydraten moeten bestaan), maar zorg dat er voldoende vezels in de voeding zitten. Glucose wordt in het bloed vervoerd naar je spieren en je lever, waar het wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen is de uiteindelijke brandstof voor je spieren en organen. Glycogeen wordt opgeslagen in je spieren en je lever. Het wordt verbruikt om je lichaam warm te houden, om te bewegen en om te denken. Hoe leger de glycogeen voorraden zijn, hoe sneller de synthese van glycogeen, en hoe kleine de kans is op conversie naar vet. Hoe voller de glycogeen voorraden, hoe langzamer de synthese en hoe groter de kans is dat er conversie naar vet plaats zal vinden. Vezels hebben nog veel meer goede eigenschappen, zoals een goede stoelgang, maar daarover een volgende keer meer.

2. Ken je vijand

Stichtingen die gefinancierd worden door de overheid (zoals Voedingscentrum), doen het voorkomen alsof obesitas een probleem is door gebrek aan informatie over voeding. Als mensen weten hoeveel suiker er in bijvoorbeeld een Twix zit, dan zouden ze simpelweg voor wat anders kiezen. Toch weten mensen met obesitas als geen ander wat er aan vetten en suikers in producten zit. Het zijn eerder de voedingsautoriteiten zelf die een en ander door elkaar halen. ‘Drink vruchtensap, geen frisdrank’, ‘drink smoothies, geen milkshakes’. Toch zit hier allemaal suiker in, en allen bewerkstelligen dat je hunkert naar meer. Waar het werkelijk om gaat, is bij jezelf vaststellen of er sprake is van een verslaving of niet. Er is dan 1 stap die je nodig hebt om te maken en dat is: minderen (in plaats van suikerrijk vervangen door suikerrijk). De enige manier om hunkeringen naar suiker uit te bannen, is door het als verslaving te behandelen en cold Turkey af te kicken. Er is niets om dit proces te verzachten, als je suiker uit je leven wilt.

Let op vastgeroeste gewoontes: eet je ongemerkt wanneer je tv kijkt ? Doe het eens anders, zet de tv uit en ga een wandeling maken. Minder suiker eten, en je leefstijl aanpassen, gaan hand in hand.

3. Let op fruit

Fruit is gezond en we zijn, vooral wanneer we andere dingen willen uitbannen, geneigd om hier veel van te eten. Maar fructose is niet zo geweldig. Hoewel fructose nog altijd beter is dan glucose, omdat bij fructose ook vezels en vitamines gepaard gaan. Maar fruit op zichzelf staand, is niet beter. Het zou gecombineerd moeten worden door noten en zaden. Door de combinatie fruit, met noten en zaden, stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel, waardoor je minder insulinepieken krijgt. Je kunt fruit niet onbeperkt eten. Over het algemeen geldt: hoe hoger het watergehalte in een vrucht, des te minder stijgt de bloedsuikerspiegel. Dus sinaasappels zijn beter dan bananen en mango’s.

4. Matig alcoholgebruik

In alcohol zitten betrekkelijk veel (lege) calorieën, maar geen essentiële voedingsstoffen. Wanneer alcohol wordt afgebroken komt energie vrij. Een gram alcohol bevat 7 calorieën. (bij vet is zijn dit er 9 per gram). Een glas wijn, pils en een borrel leveren ongeveer 70 calorieën op. Sommige alcoholische drankjes zijn suikerrijk, zoals likeur, zoete witte wijn, mixdrankjes en cocktails. De calorieën uit alcohol, zijn de eerste calorieën die het lichaam wil verbranden. De andere calorieën komen pas later aan de beurt. Wanneer die andere calorieën niet verbrand worden, worden ze opgeslagen als vet. Bij alcohol worden er vaak ook (vette) hapjes gegeten, je krijgt er trek van. Alcohol en vette hap: een vernietigende combinatie voor de slanke lijn. Bij alcohol kun je beter Japanse nootjes of zoute stengels eten, hoewel vetopslag hiermee niet vermeden wordt, maar slechts vermindert.

5. Vervang suiker

Een taart, cake of andere dingen zonder zoete smaak, zijn het net niet. De zoete smaak hoeven we dan ook niet te missen. Je kunt zoeten met fruit en fruitsap, gedroogde vruchten (rozijnen, abrikozen, bessen, pruimen, dadels en dergelijke). Bessen kun je ook in het diepvriesvak van de supermarkt vinden. Kant-en-klaar zakjes met gedroogd fruit bevatten vaak toegevoegde suikers. Zoeten kan ook met honing. Let dan wel op de hoeveelheid, want teveel honing geeft pieken in de bloedsuikerspiegel. Verder zijn er verschillende soorten stropen: maïsmoutstroop, agavestroop, dadelstroop, ahornsiroop en rijststroop. Agavestroop is beter voor mensen die snel last hebben van bloedsuikerschommelingen. Suikervrije jam en stroop zijn ook suikervervangers.
Wel geldt voor alle stropen dat het toch licht bewerkte producten zijn. Geen perfecte vervanging dus! Deze stropen kun je best eens nemen, bijvoorbeeld bij het maken van koekjes of cake, maar gebruik het wel met mate. Alle stropen zijn te koop in de natuurvoedingwinkels. Het plantaardige stevia is ook een geschikte suikervanger.
Heel zoet zijn kokosbloemsuiker en palmsuiker, het zijn ze meest ongeraffineerde suikers. Deze suikers zijn het handigst in cakes en taarten. De glycemische index van deze twee suikers is laag. Voor al deze suikervervangers geldt evengoed: met mate.

6. Go Paleo

Back to basics met het paleo dieet, dat heel geschikt is om suiker uit te bannen. Je gaat eten zoals je voorouders dat deden, met weinig fruit, bijna geen granen, veel vlees, noten en zaden en veel beweging. Het idee achter dit dieet is, dat onze voorouders veel gezonder waren dan wij, en obesitas, kanker en andere moderne ziektes hadden.

Gerelateerd:

Een goede start bij het uitbannen van suikers:

Uit onderzoek blijkt dat intermittent fasting, vele malen effectiever is om gewicht kwijt te raken dan alle diëten bij elkaar: het verslaat elk dieet. Bovendien helpt intermittent Fasting om van je koolhydraatverslaving af te komen.

  • Waarom je bij Intermittent Fasting wel lichaamsvet verbrandt en koolhydraatverslaving kwijtraakt
  • Raak lichaamsvet effectief kwijt: Intermittent Fasting verslaat elk dieet.