Goede redenen om dagelijks te ontbijten als een keizer

ontbijt.png

Wel/niet ontbijten maakt of breekt een dieet. Wie kilo’s kwijt is, en ze eraf wil houden kan maar beter dagelijks ontbijten. Ontbijt maakt alerter en verbetert leervermogen en concentratie. Maar wist je ook dat het overslaan van ontbijt de kans op hartaanval en diabetes verhoogt? Er zijn wetenschappelijke verbanden gelegd tussen overslaan van ontbijt en het ontwikkelen van diverse ziektes.

Een goed ontbijt, beter gewicht

Afvallen en de kilo’s eraf houden

“Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”: het ontbijt het de belangrijkste maaltijd per dag. Terwijl je slaapt is je lichaam bezig met de vertering van de avondmaaltijd van de dag ervoor, en is brandstof het eerste wat het lichaam nodig heeft na het ontwaken.  Een nieuwe studie, gepubliceerd in Journal of Obesity Research, toont aan dat het dagelijks eten van ontbijt de sleutel is voor mensen die rond de 30 kilo afvielen, en de kilo’s er ook in de jaren daarna afhielden. Van hen ontbijt 80% dagelijks. Voedingsdeskundigen zeggen dat het goed is om de dag te beginnen met bruine rijst of iets anders met een lage glycemische index. Bij voedingsproducten met een lage glycemische index zit je langer vol. Ook behoedt het de bloedsuikerspiegel voor pieken.

Ontbijt maakt of breekt een dieet

Ontbijt kan een dieet maken of breken, want het bepaalt de rest van de dag. Ontbijt overslaan is dus niet een manier om gewicht te verliezen. Breakfast, het woord zegt het eigenlijk al: breek het vasten. Wanneer je uren achter elkaar niet eet, gaat je lichaam in de ‘lage modus’, de stofwisseling staat dan op een laag pitje en er worden nauwelijks calorieën verbrand. Wanneer je ’s morgens eet, voorkom je dit en start je je metabolisme op en komt je energie op gang.

Intermittent vasten echter, blijkt het traditionele dieten met vlag en wimpel te verslaan. Bij intermittent vasten, gaat het om kortdurend vasten. Je kunt bijvoorbeeld een avondmaaltijd overslaan, of hier iets lichts voor in de plaats nemen. Je stopt het proces, dat je lijf continu en zonder enige pauze overvoedt wordt, en dit is gunstig voor het lichaam en bewerkt herstel en verbrandt meer vetten dan bij een traditioneel dieet.

Het is al uit meer studies gebleken: wie ontbijt raakt meer gewicht kwijt, maar belangrijker is dat de kans dat het gewicht eraf blijft een stuk groter is. Ook de National Weight Control Registry heeft dit onderzocht: bij degenen die meer dan 12 kilo kwijt waren, en dit meer dan een jaar eraf konden houden,  maakte ontbijt deel uit van de dagelijkse routine.

Redenen genoeg om te ontbijten

Betere alertheid, betere prestaties, beter humeur

Mensen die ontbijten zijn meer alert en presteren cognitief beter, dan mensen die ontbijt overslaan. Ontbijten verbetert het geheugen en leervermogen. Verwerking van nieuwe informatie verloopt beter. Wanneer je zonder ontbijt de dag begint, kan je tegen de middag in een dip raken. Je hebt geen energie genoeg, om je ochtendactiviteiten te volbrengen. Ontbijt houdt de bloedsuikerspiegel beter onder controle, waardoor de stemming beter is. Ook het korte termijn geheugen is beter met ontbijt. Wanneer je lichaam overdag urenlang geen voeding krijgt, probeert je brein energie op te slaan en gaat zich hierop focussen. Dit heeft gevolgen voor de concentratie. Hoofdpijn en honger verlegt je focus naar dingen die niet belangrijk zijn. Ontbijten geeft een signaal af aan de hersenen, dat we aan het werk moeten. Het is dus een goede start.

Ontbijt overslaan is zelfs riskant voor gezondheid

Meerdere studies hebben al doen vermoeden dat het overslaan van het ontbijt zeer ongezond zou zijn. Er zijn wetenschappelijke verbanden gelegd tussen het overslaan van ontbijt en obesitas, hoge bloeddruk. Maar ook verhoogt het dagelijks overslaan van het ontbijt het risico op hoog cholesterol, LDL en toegenomen insulinespiegels. Dit kan op de lange termijn leiden tot hartkwalen (verhoogt zelfs de kans op een hartaanval) en diabetes. Ook kun je vitamine- en mineralentekort krijgen, wat je dagelijks functioneren beïnvloedt. Het overslaan van het ontbijt kan ertoe leiden dat je onbeheerst gaat lunchen en voeding kiest dat rijk aan vet en calorieën is. Kortom: Ontbijt overslaan is nadelig voor de gezondheid.

Onderzoek Harvard Medical School

Mannen die het ontbijt overslaan hebben een 27 procent hoger risico op een hartaanval of een andere hartaandoening, dan mannen die de dag beginnen met een maaltijd.  Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard Medical School. “Mannen die het ontbijt overslaan hebben een grotere kans op gewichtstoename, diabetes, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol”, aldus onderzoeker Eric Rimm. Samen met zijn collega’s publiceerde Rimm de resultaten van het onderzoek in het tijdschrift Circulation. Mannen die niet ontbijten, geven zich ook vaker over aan andere ongezonde leefstijlkeuzes. Ze rookten vaker, bewogen minder en dronken alcohol.

Onderzoek University of Colorado

Door iedere dag te ontbijten kunnen vrouwen met overgewicht hun kans op diabetes type 2 verkleinen. “Wanneer vrouwen de ochtendmaaltijd overslaan, ervaren zij insulineweerstand, een staat waarbij iemand meer insuline nodig heeft om de bloedsuiker weer naar een normale waarde te brengen”, legt onderzoeker Elizabeth Thomas uit. “De insulineweerstand was van korte duur, maar wanneer je dit dagelijks ervaart, is het een risicofactor voor diabetes type 2.”