Vitamine D beschermt Multiple Sclerose patiënten

Patiënten met beginnende MS, laag vitamine D gehalte- Onderzoek heeft aangetoond dat beginnende MS patiënten een te laag vitamine D gehalte in het bloed hebben. Dit lage gehalte kan vrij goed de ernst en progressie van de ziekte inschatten. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Harvard School of Public Health. De bevindingen tonen aan dat symptomen van multiple sclerose kunnen verminderen door een verhoogde inname van vitamine D.

Lage vitamine D spiegels zijn gebruikelijk en kunnen makkelijk en veilig verhoogd worden door orale supplementie. Deze bevindingen kunnen de levenskwaliteit van MS patiënten verbeteren, aldus professor epidemiologie en voeding Alberto Ascherio, tevens hoofdauteur van de studie.

De studie is 20 januari 2014 verschenen in JAMA Neurology.

Vitamine D al eerder gelinkt aan MS, maar in dit geval anders

Multiple Sclerose is een ziekte aan het centrale zenuwstelstel en veroorzaakt problemen met spiercontrole en -kracht, zicht, balans, gevoel en denken. Naar schatting hebben wereldwijd 2,5 miljoen mensen MS.

Bij deze studie werd al gekeken naar het vitamine D gehalte bij MS patienten die de eerste symptomen hadden. In dit geval werd het gehalte als voorspeller gezien en niet als gevolg, zoals bij andere studies het geval was.

Patiënten met voldoende vitamine D, een stuk beter af

De wetenschappers maten het vitamine D gehalte in het bloed van de patiënten, toen zij nog aan het begin van de ziekte stonden. Zij volgden de patiënten vijf jaar lang. Ze ontdekten dat beginnende MS patiënten met normaal vitamine D gehalte 57% minder kans hadden op uitval van hersenfunctie. Verlies aan hersenvolume, een belangrijke voorspeller van verminderde validiteit, vond ook minder plaats bij voldoende vitamine D. Uit deze studie blijkt vitamine D sterke beschermende eigenschappen te hebben op de voortgang van MS en het toont aan hoe belangrijk het opsporen van vitamine D tekort is.

De onderzoekers meldden dat dit tekort aan vitamine D wijdverspreid is in Europa en Amerika.

Gerelateerd: Studie: antioxidant bestrijdt Multiple Sclerose-achtige symptomen

“Vitamin D as an early predictor of multiple sclerosis activity and progression,” Alberto Ascherio, Kassandra L. Munger, Rick White, Karl Köchert, Kelly Claire Simon, Chris H. Polman, Mark S. Freedman, Hans-Peter Hartung, David H. Miller, Xavier Montalbán, Gilles Edan, Frederik Barkhof, Dirk Pleimes, Ernst-Wilhelm Radü, Rupert Sandbrink, Ludwig Kappos, and Christoph Pohl, JAMA Neurology, online January 20, 2014