11 populaire voedingsmiddelen die energie vreten en ook nog dik maken

Er is veel tegenstrijdigheid en verwarring rond eten. Hoe gezond is ons normale eten eigenlijk. Van dagelijkse kost zoals brood, melk, groenten en fruit zou je mogen verwachten dat alles hiermee dik in orde is. De realiteit is helaas anders. Nooit eerder was het zo belangrijk, om goed na te denken over de keuzes die we maken qua voeding.

Voedingsmiddelen die energie vreten

Het is belangrijk dat we onze cellen voeden en niet alleen ons buik. Voeding is onze brandstof en we kunnen de voeding die funest voor de energie is, maar beter zoveel mogelijk laten voor wat het is. Wanneer de volgende 10 voedingsmiddelen vaak in je patroon voorkomen, dan wordt het tijd om wat te schrappen. Ze vreten energie en maken bovendien dik.

Bagels

Een bagel is een hele grote portie brood. Eén bagel bevat 45 gram geraffineerde koolhydraten die snel afgebroken worden tot suiker. Je insulineniveau stijgt en het gaat ten koste van je insulineweerstand, en dit is een hoofdoorzaak van het ontstaan van chronische ziektes.

Koffiedrankjes

Koffiedrankjes zoals kant-en-klare ijsthee, wienermelange en dergelijke, zitten of wel voor siroop en suiker, ofwel vol kunstmatige zoetstoffen. Gewone zwarte koffie is dan beter.

Ontbijtgranen

Veel ontbijtgranen zijn een combinatie van fructosesiroop, suiker en genetisch gemodificeerd graan. De ontbijtproducten voor kinderen (cruesli, muesli, chocopops en dergelijke) zijn het ergste.  Ze zitten boordevol geraffineerde koolhydraten. Je kan zelf gezonde cruesli maken met havermout, lijnzaad, nootjes en rozijnen en kokosolie. Een recept vind je hier.

Frisdranken al dan niet light

In alle frisdranken zit veel suiker, of kunstmatige zoetstof. Het chemische aspartaam dat vaak als suikervervanger gebruikt heeft maar liefst 92 bijwerkingen die gelinkt worden aan hersentumors, geboorteafwijkingen, diabetes, gedragsstoornissen en epilepsie. Frisdrank stelt je ook bloot aan fosforzuur, wat de opname van kalk belemmert. Verder zit er nog benzeen in, dat kankerverwekkend is. De kunstmatige kleurstoffen zijn veelal kankerverwekkend. Een bruine kleur is afkomstig van de reactie tussen maissiroop met ammoniak. Sodium benzoaat zorgt voor langere houdbarheid, maar helaas ook voor DNA schade. Dit kan uiteindelijk leiden tot levercirrose en Parkinson.

Commerciële yoghurt

Traditioneel gefermenteerde yoghurt zit vol gezonde probiotica. In vroegere tijden werd de houdbaarheid verlengd door lacto-fermentatie: dit proces zorgt voor gezonde micro-organismen. Dit maakt het makkelijker verteerbaar en houdt de darmflora in gezonde staat.   De meeste gepasteuriseerde yoghurts uit supermarkten bevatten deze gezonde eigenschap niet, omdat pasteurisatie veel waardevolle enzymen vernietigt. In veel commerciele yoghurt zit toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstof. Ook hier zijn vooral de kinderen de dupe, met de aantrekkelijk ogende kindertoetjes zoals Danoontje.

Broodje gezond

Een broodje gezond zit vol geraffineerde koolhydraten vanwege het broodje zelf. De ham is bewerkt en kan sodium nitriet bevatten, of andere additieven, zoals zelfs fructosesiroop, kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Vaak wordt een broodje gezond gezien als het gezondere alternatief voor hamburger, maar dit valt tegen.

Sinaasappelsap

Sommig sinaasappelsap bevat fructosesiroop, toegevoegde suikers, kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Natuurlijke sinaasappelsap bevat veel fructose en te weinig vezels. Studies hebben aangetoond dat wanneer je veel sinaasappelsap drinkt, het risico op obesitas aanzienlijk hoger is. Versgeperst sinaasappelsap bevat ongeveer 8 theelepels fructose, wat je insuline doet pieken.

Muffins en donuts

In de meeste muffins zitten veel suikers en geraffineerde koolhydraten. De voedingswaarde is nihil. Dit is ook het geval als ze ‘zonder vet’ zijn of wanneer er gezonde bestanddelen in zitten zoals stukjes wortel en toegevoegde granen. Een muffin is ongeveer hetzelfde als een bagel of een bord pannenkoeken. Het is nadelig voor de bloedsuikerspiegel, er volgt een energiepiek gevolgd door een daling.

Chips

Chips zitten niet alleen vol geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten, maar ook met bewerkt sodum. Ook zit er een onzichtbaar chemisch bijproduct in, acrylamide. Te veel blootstelling aan acrylamide verhoogt de kans op kanker. Zelf chips maken kost niet zoveel tijd en kan bovendien nog vetvrij ook.

Fruit smoothies

Fruit smoothies zijn weliswaar handig om op een smakelijke en makkelijke manier aan je dosis vitaminen te komen, maar helaas zitten ze vol fructose. In kant-en-klare smoothies zitten misschien toegevoegde suikers. De smoothies van Innocent zijn wel 100% puur natuur.  Vaker een groene smoothie met 1 stuk fruit is een betere keuze om de fructose inname te beperken.

Energiedrankjes geven echt geen energie

Energiedrankjes vreten energie en zijn bovendien slecht voor je hart. De energiedrankjes zijn heel populair, ook in combinatie met alcohol en dit is  een slechte combinatie. Jong of oud: energiedrank is in trek. De kans op teveel cafeïne is heel groot, ook zijn ze slecht voor de tanden. Maar nog belangrijker: je krijgt er kortstondig, vreemde en kunstmatige energie van. De kunstmatige ingrediënten zijn ook discutabel. Wanneer de energieboost voorbij is voel je je meer uitgewrongen dan ooit. Wanneer je moe bent en energietekort komt, dan is daar een reden voor. Beter is het dan, om niet de kop in het zand te steken door kunstmatige energie af te dwingen.

Toe aan meer energie ? Lees dan ook dit eens:

  • Moe, geen energie, down ? Eet wat vaker bonen: oppepper voor lijf en humeur !
  • Zuurvormende voeding vermijden: meer energie en een beter uiterlijk
  • Groene smoothies voor meer energie en een stralende huid

bron: www.fitness.mercola.com