Gezonde darmbacteriën = gezond gedrag, uitleg neurowetenschappers

goedgezond

‘Darmbacteriën veranderen manier waarop ons brein werkt’– In New Scientist wordt de invloed van darmbacteriën op de hersenen besproken, door twee vooraanstaande neurowetenschappers.

Invloed van probiotica

Op gedrag en gemoedstoestand

Professor neurowetenschappen John Cryan en professor psychiatrie Timothy Dinan (verbonden aan University College Cork) zeggen :

Darmbacteriën kunnen de manier waarop ons brein werkt veranderen, en bieden nieuwe mogelijkheden om problemen zoals stress, rusteloosheid, angst en depressie te verlichten.”

In dit artikel:

  •  Probiotica en gedragsstoornissen
  • Specifieke bacteriën met specifieke functie
  • Wat darmbacteriën al niet teweeg brengen in hersenen
  • Veelbelovende vooruitzichten bij o.a. angst, depressie

Probiotica en gedragsstoornissen

Allemaal ervaren we de invloed van darmbacteriën op onze emoties. Denk maar aan de laatste keer toen je maag van streek was, hoe je je toen voelde. Het wordt nu steeds zekerder dat bepaalde darmbacteriën onze stemming en gedrag positief kunnen beïnvloeden. De manier waarop dit gebeurt wordt geleidelijk aan blootgelegd. Dit werpt weer nieuwe wegen op om neurogedragsstoornissen te behandelen, zoals depressie en dwangsstoornis.”

Probiotica worden steeds meer begrepen en gewaardeerd, en niet alleen omdat ze de darmflora weer herstellen na antibiotica. Medische professionals gaan steeds meer over op probiotica als deel van behandeling bij stress, angst, depressie, eczeem, allergie en meer.

Specifieke bacteriën met specifieke functie

Het zou te makkelijk zijn om probiotica in één categorie te plaatsen. Er zijn veel verschillende strengen en sommige zijn onderzocht op hun unieke gezondheidsvoordelen.

In New Scientist worden genoemd:

  • Bacteroides fragilis, autisme
  • Bifidobacterium infantis, depressie
  • Lactobacillus rhamnosus, angst- en dwangstoornissen

En tevens de volgende combinatie:

  • Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum, angst en depressie

Om te weten te komen of jouw probiotica onderzocht zijn bij mensen, kun je contact opnemen met het bedrijf. Het kan verrassend zijn wat je te weten komt.

Wat darmbacteriën allemaal doen 

We krijgen onze darmbacteriën al direct na geboorte en ontwikkelen een symbiotische relatie met ze. Er zijn veel meer bacteriën in je darmen dan dat er cellen in je lichaam zijn, en hun totale gewicht komt overeen met het gewicht van je hersenen. Deze bacteriën hebben een uitgebreide reeks genen en zijn in staat om honderden, zo niet duizenden chemicaliën te produceren, waarvan vele  je hersenen beïnvloeden. Sterker nog, bacteriën produceren in sommige gevallen dezelfde moleculen als die gebruikt worden bij hersensignalen, zoals dopamine, serotonine en gamma-aminoboterzuren (GABA). Ons brein bestaat grotendeels uit vetten en veel van deze vetten worden ook geproduceerd door de metabolische activiteit van bacteriën.

Drastische veranderingen in hersenen

Bij afwezigheid van darmbacteriën veranderen hersenstructuur en -functie. Uit een studie op muizen bleek in zo’n geval dat er veranderingen plaatsvonden in de geheugencapaciteit, emoties en gedrag van de muizen. De verandering in gedrag wordt veroorzaakt door veranderingen in de onderliggende chemie in de hersenen. Zo werden er bijvoorbeeld drastische veranderingen gezien betreffende serotonine overdracht, gepaard gaande met veranderingen in sleutel moleculen die een fundamentele rol spelen in het vormen van nieuwe synapsen.

De eerste die met probiotica kwam was de Russische bioloog Élie Metchnikoff. Metchnikoff ontdekte begin 20e eeuw mensen in een regio in Bulgarije, die gefermenteerde voeding aten om langer te leven.

Veelbelovende vooruitzichten bij o.a. angst en depressie

Hoewel de rol van probiotica als ‘psychobiotica’ nog in de kinderschoenen staat, zijn er al veelbelovende vooruitzichten. Vorig jaar toonden onderzoekers van het California Institute of Technology in Pasadena bij een studie op muizen aan, dat wanneer de bacterie Bacteroides fragilis al vroeg in een leven gegeven wordt, het bepaalde gedragsstoornissen corrigeert.  Het gaat hier bij om gedrag met autistische kenmerken, zie studie en artikel hierover.  Een andere studie toonde aan dat de bacterie Bifidobacterium infantis effectief is bij depressie.

De bacterie Lactobacillus rhamnosus  komt voor in zuivelproducten en heeft bij dieren aangetoond gevoelens van angst terug te dringen. De bacterie heeft het vermogen om de GABA receptoren in de hersenen te veranderen. In deze veranderingen speelt een bepaalde hersenzenuw (nervus vagus) die brein en darmen met elkaar verbindt.

De bacterie L. rhamnosus heeft aangetoond obsessief compulsief gedrag bij muizen te temperen. De bacterie verandert niet alleen de GABA receptoren in de hersenen, maar bindt en zet ook GABA vrij.

Share