Granen, gluten en koolhydraten gif voor brein, aldus prof neurologie

Volgens een vooraanstaand neuroloog spelen gluten een rol in het ontstaan van dementie, autisme, ontstekings- en auto immuunziekten. Hij noemt gluten -en ook suiker, koolhydaten en tarwe- de sluipmoordenaar van de hersenen.

Gluten, granen, koolhydraten en suiker gif voor brein

Tarwe, koolhydraten en suiker sluipmoordenaars van hersenen

Volgens dr. David Perlmutter, auteur van het boek Grain Brain: The Surprising Truth About Wheat, Carbs, and Sugar — Your Brain’s Silent Killers,  en tevens professor neurologie verbonden aan de University of Miami School of Medicine, spelen gluten een rol in het ontstaan van dementie.

De professor pleit voor veranderingen in levensstijl, zoals een dieet dat koolhydraatarm is en rijk aan vetten . Volgens hem kan dit dementie voorkomen, of op zijn minst de kans op dementie verkleinen. Zijn boek staat vol argumenten om deze bewering te ondersteunen. Bloedsuiker moet laag blijven, en daarom moeten de voeding koolhydraatarm zijn. Vetten daarentegen zouden meer aanwezig moeten zijn. Ook de rol van vitamine D komt aan bod in het interview. Niet alleen gluten, maar ook koolhydraten zorgen voor neurologische stoornissen.

Gerelateerd: Brood: ons dagelijkse portie gif

In JAMA  verscheen een studie (2007), waaruit bleek dat bloedsuiker enorm daalde bij weinig koolhydraten en veel vetten. Een soorgelijke publicatie verscheen in NEJM in 2008.

De Mayo Clinic publiceerde een studie in Journal of Alzheimer’s Disease in 2012, waaruit bleek dat bij mensen die koolhydraatrijk aten de kans op een lichte cognitieve achteruitgang met 89% was toegenomen. Degenen die vetrijk aten hadden 44% minder kans op achteruitgang. Drs. Barnes en Yaffe van de University of California publiceerden een studie in Lancet Neurology in 2011 die indiceerde dat 54% van de Alzheimer gevallen in Amerika, voorkomen had kunnen worden door aanpassingen in levensstijl qua gewichtsverlies en beweging.

Tegenstanders zeggen dat het bewijs er niet helemaal is.

Medscape sprak met Perlmutter over het effect van koolhydraten en gluten op de hersenen.

Medscape: Voor wie niet bekend is met uw ideeën, kunt u samenvatten wat de these achter uw nieuwe boek is en hoe deze tot stand kwam ?

Dr. Perlmutter: Zeker. Ik ben een gerenommeerd neuroloog en verbonden aan American College of Nutrition. In de afgelopen 20 jaar ben ik erg gefrustreerd geraakt aangaande neurologie, omdat we vooral bezig waren neurologische aandoeningen te behandelen. Ik vond dat niet bevredigend en het leek me belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken van de aandoeningen, in plaats van de rook te behandelen en het vuur te negeren.

Zodoende gingen we onderzoeken en deden we interessante ontdekkingen: we konden verband leggen tussen dementie en bloedsuikerspiegel.  Een studie die gepubliceerd werd in Neurology in 2005  legde de vinger op  glycatie van hemoglobine.

(Glycatie is een proces dat zich afspeelt op moleculair niveau, zowel binnen je lichaam als daarbuiten. Glycatie houdt in dat suikermoleculen zich binden aan aminozuren (eiwitbouwstenen) of vetzuuresters (vetbouwstenen). Eiwitten en vetten worden als het ware van een schadelijke suikercoating voorzien. Hierbij komen schadelijke “afvalstoffen” (glycotoxines & lipotoxines) oftewel “AGE’s” in je lichaam vrij.)

 Zelfs toen al, werd het duidelijker dat de bloedsuikerspiegel correleerde met cognitieve achteruitgang en hersenatrofie, hippocampale atrofie in het bijzonder. Als je nu terugkijkt op de studie, zie je hoe belangrijk dit gegeven is.

Geglyceerd hemoglobine is een geglyceerd proteïne. Dit is niet een marker van een gemiddeld bloedsuiker, het is een marker van de graad van glycatie dat zich in de menselijke fysiologie afspeelt: een proces dat ontsteking doet toenemen en dat de productie van vrije radicalen en oxidatieve stress drastisch verhoogt. Het idee dat zelfs subtiele stijgingen van suiker gerelateerd zijn aan degeneratie van de hersenen werd steeds duidelijker.

Deze bevinding wordt ondersteund door recentere andere studies. Zoals een studie die in augustus 2013 gepubliceerd werd in New England Journal of Medicine (NEJM). Deze indiceerde inderdaad dat zelfs subtiele stijgingen van de bloedsuikerspiegel het risico op dementie drastisch verhoogd. In deze studie werd de bloedsuikerspiegel van 839 mannen en 1228 vrouwen 6.8 jaar gemeten. Ik citeer de conclusie uit de studie: ‘onze resultaten tonen aan dat hogere glucose niveaus een risicofactor zijn voor dementie, zelfs bij mensen zonder diabetes.’

Medscape: Dat is indrukwekkend. Veel van de studies die u citeert spreken van het verband tussen glucose en dementie, klopt dat ?

Dr. Perlmutter: Dat klopt, ook het prestigieuze medisch journaal NEJM noemt dat verband. We weten dat een dieet dat weinig koolhydraten bevat de juiste keuze is voor hart en immuunsysteem. Daar is geen twijfel over.

Medscape: Wat interessant is in uw boek is dat u het niet alleen heeft over geraffineerde koolhydraten en suikers. U bent ervan overtuigd dat hele granen, waarvan verondersteld wordt dat ze gezond zijn, ook de kans op dementie vergroten.        

Dr. Perlmutter: Dat doen ze. Er is veel goede informatie voorhanden over de glycemische index van deze voeding. Het gaat dan niet alleen over de stijging van de bloedsuikerspiegel, maar ook over de tijdsduur van de stijging.

De glycemische index meet hoe de bloedsuikerspiegel is tussen 90 en 120 minuten na het eten van een maaltijd. Wanneer je kijkt naar de glycemische index van granenbrood, dan is deze extreem hoog: 72-74.  Het is hoger dan de glycemische index van wit brood en zelfs hoger dan die van snoeprepen. Hoe langer de stijging, des te groter de kans op glycatie van proteïnen. We zouden de adviezen betreffende het eten van hele granen moeten aanpassen.

Medscape: Geldt hetzelfde voor granen die steeds populairder worden, zoals lijnzaad en quinoa ?

Dr. Perlmutter: Lijnzaad en quinoa (quinoa is volgens de definitie eigenlijk geen graan) zijn glutenvrij en rijk aan vezels en gezonde vetten. Ze bevatten een bescheiden hoeveelheid koolhydraten. Hun glycemische waarden moeten nog bekeken worden, om te kunnen kijken hoe gezond ze eigenlijk zijn.

Medscape: Waarom denkt u dat gluten in het bijzonder funest voor de gezondheid van de hersenen zijn ?

Dr. Perlmutter:  De gluten in voeding stimuleren ontstekingsreacties bij een groot aantal mensen. Maar liefst 1.8% van de bevolking heeft coeliakie. Dit leidt tot lekkende darmen en zelfs lekken in bloed/brein barrière. Dr. Alessio (voorheen University of Maryland, nu Harvard) beschrijft dit proces. Het mechanisme heeft te maken met het proteïne zonuline dat geactiveerd wordt door blootstelling aan gluten. Wat kenmerkend is, is dat uit deze studie blijkt dat deze reactie zich bij alle mensen kan voordoen.

Dit beschrijft ook Dr. Anna Sapone en haar collega’s. (related disorders: consensus on new nomenclature and classification.  BMC Medicine. 2012;10:13. ). Aldus, we moeten gluten overgevoeligheid vanuit een nieuw perspectief bekijken en erkennen dat de overgevoeligheid zich veel verder dan in de darmen alleen manifesteert.

Dr. Marios Hadjivassilou verklaarde in Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry “Gluten overgevoeligheid bekijken als een aandoening van de dunne darm is een historische misconceptie. Gluten overgevoeligheid kan hoofdzakelijk en in sommige gevallen uitsluitend gezien worden als een neurologische ziekte.”

Veel mensen stoppen glutenvrije producten in hun boodschappenkar, en denken dat ze beter af zijn omdat het glutenvrij is. Evengoed zijn dit krachtige bronnen van koolhydraten.

Zelfs fruit is een bron van agressieve koolhydraten. Neem bijvoorbeeld een glas vers geperste sinaasappelsap. Je zou denken dat dit goed voor je is, maar het bevat 34-36 gram pure koolhydraten. Dat zijn 9 theelepels pure suiker als ontbijt, en aan je echte ontbijt ben je dan nog niet eens toegekomen.

Mijn advies is om de totale hoeveelheid koolhydraten te houden bij 60-80 gram per dag. Wanneer je 2 glazen sinaasappelsap hebt gedronken, heb je al 72 gram pure koolhydraten geconsumeerd.

Het is echt van fundamenteel belang dat we begrijpen dat het proces van proteïne glycatie als dé oorzaak zien van degeneratie van de hersenen. Beta-amyloïde is een proteïne dat kan glyceren en op die manier kan dit proteïne een krachtige schakel zijn in de productie van vrije radicalen in ontstekingen.

In de afgelopen jaren hebben we het falen gezien van de medicatie die ontworpen is om de hersenen te ontdoen van beta-amyloïde. Recentelijk publiceerde NEJM een studie waaruit bleek dat het medicijn semagacestat (gebruikt bij Alzheimer) geassocieerd werd met cognitieve achteruitgang.

Medscape: Komen uw voedselvoorschriften overeen met het paleo dieet ?            

Dr. Perlmutter: Het komt erg overeen. Het gaat erom dat de inname van koolhydraten laag gehouden wordt en de inname van goede vetten hoog. Gemodificeerde vetten moeten hoe dan ook vermeden worden. Olijfolie, zaden, noten en vlees van graseters moeten we weer terugbrengen op onze keukentafel.

Mijn dieet bestaat niet uit veel vlees eten. Drs. Campbell en Campbell publiceerden The China Study  (Campbell TM 2nd, Campbell TC. The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling  Implications for Diet, Weight Loss and Long-term Health. Dallas: BenBella Books; 2005. ) over het eten van vlees en de gevolgen voor de gezondheid. De studie is gegrond gezien het feit dat veel mensen vlees eten van dieren die genetisch gemodificeerd voedsel eten, zoals maís en soja met te veel omega 6 vetten.  Omega 6 vetten lokken ontstekingsreacties uit. In dit verband is de conclusie gegrond, dat het consumeren van vlees leidt tot ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker.

We zouden vlees moeten eten van grasetende dieren, maar maken vlees, vis en kip niet meer de hoofdmoot. In plaats daarvan degraderen ze tot garnituur. Het hoofdaandeel van onze maaltijden is groene bladgroenten, kleurrijke groenten, goede vetten: dit is waar hersenen reikhalzend naar uitzien.

Medscape: Dit komt dus helemaal overeen met een review die in de American Society for Nutrition gepubliceerd werd vorig jaar (Lawrence GD. Dietary fats and health: dietary recommendations in the context of scientific evidence. Adv Nutr. 2013;4:294-302.), en ook met andere gegevens: een beetje verzadigd vet mits van grasetende dieren is niet zo slecht voor de hersenfunctie en kan beschermen tegen depressie en onrust.              

Dr. Perlmutter: Absoluut. Maar ook van eieren.

Medscape:  Er zijn veel data die gaan over andere factoren met betrekking tot dementie, zoals de hoeveelheid lichamelijke en mentale activiteit en sociale stimulans.

Dr. Perlmutter: Dit onderwerp is ook uitgebreid aan de orde gekomen in Grain Brain. Gedurende een heel mensenleven kunnen er nieuwe neuronen groeien in de hippocampus en we kunnen dit vermogen verbeteren door het proces van epigenetica.

Uit een studie, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences in 2011 blijkt dat we met een simpele oefening het gen dat nodig is voor de productie van BDNF kunnen veranderen.

Wat zo opmerkelijk is, is dat niet één medicijn in staat is om dat te doen. Zo’n medicijn bestaat niet. Gewone aerobische oefeningen verbeterden geheugen, bracht de hippocampus in perfecte vorm en verhoogde het BDNF niveau, wat weer belangrijk is voor het leervermogen. Het is ongelovelijk maar waar: we kunnen de vorm en groei van onze hersenen veranderen door aerobische activiteit. Je hoeft alleen maar een paar gympen te kopen.

Medscape: Het mediterraan dieet zou gezond zijn en dit dieet bevat wel hele granen. Ook in delen van de wereld waar mensen hoge leeftijden bereiken eten ze hele granen.

Dr. Perlmutter: Ik denk dat mensen wel een bepaalde hoeveelheid graan tolereren. Het mediterraan dieet is op zich koolhydraatarm en vetrijk (door met name olijfolie). In een artikel in NEJM (april 2013) werd het standaard Amerikaanse voedingspatroon vergeleken met het mediterraan dieet met noten en olijfolie. De onderzoekers keken naar 3 punten: myocardiaal infarct, beroerte en dood. Halverwege staakten ze de studie (na 4.6 jaar), omdat de deelnemers met de hoogste vetconsumptie 30% minder kans op deze punten hadden. Het was oneerlijk tegenover de rest van de deelnemers.

Kunnen mensen er mee wegkomen, met het matig consumeren van graanproducten ? Ik denk het wel, maar we moeten begrijpen dat tarweproducten 20% van onze calorie inname bepalen in Amerika.

Verder merkt dr. Perlmutter nog op:

“Erken dat vitamine D een krachtige speler is op het gebied van de gezondheid van het brein. Behalve dat vitamine D goed is voor sterke botten activeert vitamine D meer dan 900 genen, en de meeste hiervan zijn belangrijk voor de hersenen ! Een vitamine D tekort correleert met multiple sclerosis, dementie, en Parkinson.”

Bron: Medscape