Te trage schildklier ? 4 x voeding om je schildklier een boost te geven

goedgezond

Wil je gewicht verliezen en doe je op zich alles goed, maar raak je geen grammetje kwijt? Of je bent al een paar kilo kwijt, maar val je niks meer af ?Volgens dr. Oz kan er dan sprake zijn van een hormonale disbalans die op te lossen is door middel van simpele voeding. Dr. Oz onthult 4 manieren om je trage schildklier een boost te geven, zodat je je weer energiek voelt en lichaamsvet kwijtraakt.

Voeding voor schildkier

‘Het is een klein kliertje, maar het kan de reden zijn waarom je niet meer afvalt’

Dr. Oz heeft het over de schildklier. De schildklier is een De schildklier is een vlindervormig orgaan dat zich laag onder in de hals bevindt. Het ligt vlak boven het kuiltje tot onder het strottenhoofd als een schild om de luchtpijp heen.

Stofwisseling

De schildklier produceert schildklierhormonen die de stofwisseling reguleren.  Als de schildklier te veel of te weinig hormonen produceert, werkt de stofwisseling respectievelijk te snel of te langzaam. Je zou kunnen zeggen dat de schildklier als het ware de ‘thermostaat’ van het lichaam is die het gehele metabolisme (stofwisseling) reguleert.

Te traag versus te snel

Als er teveel schildklierhormoon aan het bloed wordt afgegeven, gaat de thermostaat omhoog, waardoor het hart sneller kan gaan kloppen en de spijsvertering sneller gaat werken. Door de verhoogde verbranding van voedingsstoffen krijgt men het erg warm en verliest men daardoor soms ook gewicht.

Als er te weinig schildklierhormoon wordt geproduceerd dan zijn de reacties omgekeerd: het metabolisme als verbrandingsmotor heeft dan ‘startproblemen’ want de stofwisseling komt nauwelijks op gang en daardoor heeft men het heel erg koud.

Thyroxine

Eén schildklierhormoon heet “Thyroxine” of te wel “T4.” De schildklier is er voor verantwoordelijk of je lichaam al dan niet als een geoliede machine loopt, vooral omdat het je cellulaire metabolisme regelt. Een trage schildklier betekent een traag metabolisme en dit betekent dat je aankomt en dat het moeite kost om af te vallen.

Kenmerken van te trage schildklier

Om te bepalen of je een trage schildklier hebt, zegt dr. Oz dat we moeten kijken of de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename
 • Kou
 • Brosse huid, haar en nagels
 • Verstopping

Wanneer je 3 of meer van bovenstaande symptomen hebt, is de kans erg groot dat je schildklier inderdaad traag is.

Om je schildklier een boost te geven, adviseert dr. Oz het volgende:

Dulse vlokken

Dulse is een roodwier en te koop in een potje in vlokvorm bij reformwinkel of toko

Dulse (Palmaria palmata), ook wel (rode) dulse, dillisk, of creatnach genoemd, is een rode alg (rhodophyta). In IJsland, waar het söl genoemd wordt, is het door de eeuwen heen een belangrijke bron van vezels geweest. Dulse vlokken zitten vol iodine. Iodine is essentieel om je schildklier gezond te houden. De vlokken hebben een licht zoute smaak, wat ze ideaal als snack maakt. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan popcorn in plaats van gewone zout. De aanbevolen hoeveelheid is: 2 eetlepels per dag.

 

 


Miso soep

Misosoep kun je kopen of zelf maken met ingrediënten van de toko

In miso soep zit veel zink en zink is het hulpje van iodine. Zink en iodine werken samen om schildklierhormonen te produceren. Miso soep is makkelijk te maken en dr. Oz geeft zelfs een recept. Onderaan dit artikel vind je  het recept. Miso soep is ook te koop als instantsoep, maar deze kan veel zout bevatten.

 

 


Voeding met vitamine A

Bronnen van vitamine A

Volgens dr. Oz is voeding rijk aan vitamine A een goede stimulator om de schildklier op het juiste niveau te doen functioneren. Bronnen voor vitamine A zijn: zoete aardappels, meloen, lever, vis, (half)volle melk, melkproducten en boter.

 

 


Brazil noten

Brazil noten/paranoten

Brazil noten (ook wel paranoten genoemd) bevatten veel selenium. Slechts 2 brazilnoten per dag staan garant voor genoeg selenium voor een normale schildklierwerking.

 

 

 


Recept voor misosoep van Dr. Oz:

 • 3 eetlepels miso bonenpasta
 • 1 klein pakje viskorrels
 • 1 gehakte groene ui
 • 1 gehakte kleine wortel
 • 4 gehakte shitake (Chinese champignons)
 • 1 pakje zachte tofu in kleine blokjes gesneden

De ingrediënten moeten 30 minuten zacht pruttelen. Ingrediënten zoals viskorrels, shitake en miso pasta vind je in de Aziatische toko. Hier is nog een recept.

Share