Proteïnes onmisbaar voor behoud jeugdigheid, sterke spieren en vitaal lichaam bij ouder worden

OEDGEZOND.INFO
Proteïne houdt ook de gezichtsspieren stevig

Sterk, vitaal en jeugdig ouder worden

Hoewel er berichten zijn geweest in het verleden die kopten ‘proteïne maakt botten zwakker’, speelt proteïne juist een hele belangrijke rol bij het ouder worden. De verspreide bewering dat proteïne botten zwakker maakt, is onder andere afkomstig uit onderzoek dat gepubliceerd werd in Lipidology, 2011.  Proteïne zorgt bij het ouder worden voor het behoud van een jeugdig uiterlijk, sterke spieren en een vitaal lichaam.

Hoewel proteïne calciumverlies kan veroorzaken op de korte termijn, is dit effect er niet op lange termijn.

Bestaat er zoiets als teveel proteïne ?

Bovengenoemd onderzoek is niet het enige waarin beweerd wordt, dat teveel proteïne de botten poreuzer maakt en verzwakt.  Andere onderzoeken tonen juist aan dat een voedingspatroon dat rijk is aan proteïne, de botten juist beschermt. Vrouwen die meer dan 85 gram proteïne per dag eten, hebben de laagste kans op heupfractuur. Proteïne is het transportmiddel voor calcium. Zonder genoeg proteïne kan het lichaam calcium niet goed absorberen. Ook speelt proteïne een sleutelrol bij IGF-1 (insulinegelijkende groeifactor). IGF-1 is essentieel voor botgroei en vooral belangrijk bij het ouder worden, aangezien het lichaam dan minder IGF-1 produceert. Mensen met osteoporose hebben  40% minder IGF-1.  Dagelijks 0.70  gram minder proteïne nemen per pond lichaamsgewicht vermindert het IGF-1 met 22% in 3 weken tijd.

Sterk en veerkrachtig lichaam

In een studie van 4 jaar waarbij deelnemers 500 vrouwen waren tussen de 55-92 jaar, verbeterde de botstructuur significant bij hen die slechts 15 gram dierlijk proteïne extra namen. Het is niet zo moeilijk om goede kwaliteit dierlijk eiwit uit natuurlijke bron te krijgen: het zit in vlees en vis. Het strekt aanbeveling dit biologisch te kopen.

Er zijn genoeg studies die aantonen dat eiwitrijke voeding niet slecht voor de botten is, en dat dit botten juist gezond houdt en beschermt. Het onvoldoende eten van proteïne maakt juist dat je op oudere leeftijd nog sneller oud wordt. Het zijn de proteïnes die je lichamelijk sterk en veerkrachtig houden. Mensen die onvoldoende proteïne boeten gemiddeld 40% in aan  lichaamssterkte. En lichaamssterkte betekent onafhankelijkheid !

Jeugdiger uiterlijk door proteïnes

Niet alleen houdt proteïne de botten sterk, ook voorkomt het dat de ogen achteruit gaan, de spiersterkte neemt toe en incontinentie en dementie worden voorlopig buiten de deur gehouden. Spiersterkte neemt toe: dus ook de gezichtsspieren, waardoor je een jeugdiger aanzien houdt. Het gaat wel om dierlijk eiwit. Waar je je vlees of vis vandaan haalt maakt echter een groot verschil. Zo is vlees van dieren die lekker hebben kunnen grazen rijk aan omega 3 vetzuren.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat plantaardige eiwitten niet dezelfde bescherming geven tegen achteruitgang als de dierlijke. Bladgroenten, bieten en andere groenten bieden enorm veel: mineralen, vitamines en antioxidanten. Bloemkool is bijvoorbeeld echt superfood. Maar ze zouden niet de voornaamste bron moeten zijn. Het is het dierlijke eiwit dat het IGF-1 niveau hooghoudt. Broze botten kunnen het verschil maken tussen kneuzing of fractuur.

Er ouder uitzien door gedaalde HGH en IGF-1 niveau

Volgens dr. Marsh, een specialist op het gebied van ‘age reversal’, is HGH de sleutel naar de regulatie van alle celfuncties in het lichaam en ook naar verjonging. HGH wordt in de lever omgezet naar IGF-1. HGH en IGF-1 werken nauw samen en regelen uitgekiend helings- en groeimechanismes in elke cel: en dit is precies waar veroudering in beeld komt, wanneer dit verstoord is. Oudere mensen zien er ouder uit omdat de niveaus van HGH en IGF-1 gedaald zijn.

Dr.  Rudman haalde opzienbarende resultaten op het gebied van age reversal. Samen met zijn team bleek hij 20 jaar van de levens van bejaarde mannen te kunnen wegpoetsen.  De mannen verloren gemiddeld 14.4% lichaamsvet, hun huid werd dikker en de botweefseldichtheid nam toe. Het was een goed onderbouwde studie en werd gepubliceerd in het globaal gerespecteerde New England Journal of Medicine.

Bronnen en referenties:

Share