Pure chocola remt ontstekingen

Pure chocolade is gezond. Maar waarom bleef onopgehelderd. Amerikaanse onderzoekers hebben nu het antwoord: het komt door de dikke darm. Daarin breken bacteriën de lange moleculen (polyfenolen) uit de chocola af tot kleinere moleculen die ontstekingen remmen.

Chocola remt ontstekingen

De onderzoekers onderzochten cacaopoeder in een kunstmatige darm waarin het spijsverteringsproces werd nagebootst. Cacaopoeder bevat antioxidanten en een kleine hoeveelheid voedingsvezels. Beide onderdelen kunnen wij moeilijk opnemen, tot het voedsel in de darmen belandt.

Antioxidanten worden omgezet

Tijdens het onderzoek werd ontdekt dat de vezels gefermenteerd worden. De antioxidanten worden omgezet in kleinere moleculen die het lichaam beter op kan nemen. Juist die kleinere moleculen remmen de ontstekingen van hart en vaatstelsel af. Dat vermindert weer de kans op een hartaanval. Tenminste, als je pure chocolade met minstens 75% cacao eet.

Daarom: Mousse van bittere chocola, omdat je er ook vrolijk van wordt.

175 gram pure chocolade

4 eieren

Smelt de chocola in een steelpannetje op heel laag vuurtje met twee eetlepels Grand Marnier. Splits de eieren. Sla de eiwitten stijf. Klop de dooiers los en roer ze één voor één goed door de gesmolten chocola tot het een mooi zalfachtig mengsel is. Haal de pan van het vuur en spatel de eiwitten voorzichtig door het chocolademengsel. Doe het in een kom of verdeel het over kleine schaaltjes. Zet deze een uur of vier in de koelkast om op te stijven. Dien op met een choladekoffieboon on top.

Bron: www.kuifjeindekeuken.nl