Extra foliumzuur slikken: niet helemaal veilig

Is overconsumptie van foliumzuur echt een probleem ? Er zijn veel publicaties die verhalen over de gezondheidsvoordelen die zijn verbonden aan foliumzuur. Zonder deze B-vitamine kan geen celdeling plaatsvinden. Veel onderzoeken beschrijven dat foliumzuur  het risico op hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer vermindert. Foliumzuur ondersteunt ons immuunsysteem en voedt de mitochondria, zodat het ons energie geeft. EFSA heeft zelfs 8 claims (o.a. deze) met betrekking tot foliumzuur goedgekeurd. Echter, er is toenemend bewijs dat overdosering het risico op kanker juist vergroot. Is overconsumptie van foliumzuur een echt probleem ?

Bevordering tumorgroei

Recentelijk werd een studie (op ratten) van Canadese onderzoekers gepubliceerd in PLoS ONE (2014: 9(1): e84635) die meer onthulde over de gecompliceerde werking van foliumzuur. Ze ontdekten dat wanneer de ratten voor aanvang van de studie reeds een beginsel van een tumor had, een supplement met een hoge dosis synthetisch foliumzuur de tumorgroei juist bevorderde.

Nu gaat men rekening houden met de reële mogelijkheid, dat het al dan niet reeds aanwezig zijn van een beginnend gezwel toch een belangrijke factor is aangaande de uitkomst van onderzoeken, niet alleen wat betreft foliumzuur, maar ook betreffende vitamine A, E, selenium enzovoort . Vaak is niet bekend, niet onderzocht, of er al een beginnend gezwel aanwezig was voor aanvang van studies.  In sommige gevallen was het wel bekend, zoals bij de rokers en asbest werkers in verband met beta-caroteen (N Engl J MEd 1994; 330: 1029-1035 en N Engl J Med 1996; 334: 11500-1155)

Positieve effecten van foliumzuur beschreven

Lange tijd werden vooral de positieve effecten van foliumzuur beschreven, wanneer mensen dit binnenkrijgen via voeding in de vorm van groene bladgroenten en sinaasappels. Het risico op kanker en hart- en vaatziekten zou verminderen. En aangezien dit de twee voornaamste doodsoorzaken zijn, zijn zulke voordelen welkom. Omdat foliumzuur niet wijdverspreid in de natuur voorkomt, wordt bij onderzoek naar de effecten van foliumzuur vaak synthetisch foliumzuur gebruikt.

Foliumzuur werd lang gezien als dé vitamine met de grootste gezondheidsvoordelen. Deze voordelen werden aangetoond en daarom gaf de EU goedkeuring aan 8 claims  met betrekking tot de B-vitamine.

Synthetisch foliumzuur

Vitaminevormen in supplementen worden veelal gefabriceerd door farmaceutische bedrijven, die trachten het zoveel mogelijk te doen lijken op  de natuurlijke vitamine. Natuurlijk folaat en dan met name in de actieve vorm (5-methyltetrrahydrofolate 5-MTHF), is onstabiel. Het kan gevonden worden samen met formyltetrahydrofolaat (FTHF)  tetrahydrofolaat en dihydrofolaat in spinazie en andere groene bladgroenten, maar wanneer het gekookt wordt is het meeste weg. Stabiliteit is daarom de voornaamste overweging geweest om synthtisch foliumzuur te gebruiken.

Licht verhoogd risico

Een grootschalige  studie werd vorig jaar gepubliceerd in The Lancet (2013; 381 (9871):1029-1036). Onderzoekers van de Oxford University concludeerden dat er noch een verminderd noch een verhoogd risico was op darm-, long-, borst-, of prostaatkanker door foliumzuur supplementen.

Maar wat de onderzoekers ook ontdekten is reden tot lichte zorg: een zeer licht verhoogd risico (6%) op kanker bij hen die de synthetische foliumzuur namen. Apart genoeg werd bij degenen die de hoogste dosis namen dit verhoogde risico dan weer niet vastgesteld.

Het is de vraag of iedereen de synthetische vorm goed kan omzetten

Wat onderzoekers zich nu beginnen te realiseren is dat wanneer synthetisch foliumzuur (UMFA) niet afgebroken wordt en zich opbouwt in het bloed, dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.  Amerikaanse onderzoekers denken dat rond de 40% van de Amerikaanse bevolking met dit probleem rondloopt gezien het feit dat foliumzuur is nu ruimschoots in supplementen zit. Zoals nu blijkt, zou dit het risico op kanker kunnen verhogen.  (AM J Clin Nutr, 2010, 92 (2), 383-389).  En hier ligt toch wel de donkere kant van deze vitamine. Foliumzuur waarvan ooit beweerd werd, dat het een belangrijke vitamine voor onze gezondheid is, omdat het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlaagt, blijkt nu een risicofactor te zijn.

Bij het slikken van foliumzuur komt wel wat kijken

Foliumzuur zelf is niet biologisch actief. De actieve vorm van foliumzuur is 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF). 5-MTHF ontstaat o.i.v. het enzym dihydrofolaat reductase uit dihydrofoliumzuur dat in de lever uit foliumzuur is gesynthetiseerd. Bij het biologisch activeren op de juiste tijd en in de juiste cellen, komen 9 genen en meer dan 10 enzymen kijken Het is een ingewikkeld proces, en ondanks de vele gedane onderzoeken zijn er nog te veel gaten hieromtrent.

Om zo veilig mogelijk foliumzuur te nemen haalt men dit gewoon uit de voeding. Wanneer je toch een supplement wilt en bovenstaande zo goed mogelijk wilt omzeilen, kun je een gestabiliseerde vorm van 5-MTHF nemen . Merck heeft calcium zout met 5-MTHF (Metafolin) en het Italiaanse bedrijf Gnosis produceert 5-MTHF-glucosamine (Quadrefolic).

Bronnen:

www.scherpinwaarenwet/Voedingssupplementen met foliumzuurbron 5MTHF-glucosamine zijn veilig

www.medicalnewstoday.com

www.cancercouncil.com.au

www.nutraingredients.com