Regeneratie van het lichaam: deze voeding herstelt !

OEDGEZOND.INFO
Het lichaam zit zo in elkaar, dat het vernieuwingsproces van beschadigde cellen automatisch en onophoudelijk doorgaat. Maar in tijden van ziekte nemen degeneratieve processen het over van de regeneratieve. Meestal moeten medicijnen dan een prestatie gaan leveren. In plaats van regeneratie vindt er onderdrukking plaats. Terwijl het lichaam de potentie heeft om zelf te herstellen.

Deze voeding herstelt

Er zitten tegenwoordig zoveel chemicaliën in medicijnen, dat regeneratie van het lichaam niet eens meer aan de orde is. Het tegendeel is eerder waar: ze verstoren het lichaamseigen vernieuwingsproces.

In dit artikel, alle voedingsstoffen op een rijtje m.b.t.:

 • Zenuwregeneratie
 • Leverregeneratie
 • Regeneratie beta cellen
 • Hormoonregeneratie
 • Regeneratie cardiale cellen

Regeneratie van zenuwen

Specialisten dachten lang dat hersencellen niet konden delen, en dat kapotte zenuwen niet konden herstellen. Inmiddels weet men dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt, en dat er celdeling van zenuwcellen plaatsvindt (neurogenese). Zoals in de hippocampus: dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij leren en geheugen. Dit proces gaat gewoon door, ook op oudere leeftijd. Het proces van neurogenese is positief te beïnvloeden. Zo stimuleert lichamelijke inspanning de neurogenese. Beweging stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen. Bij proeven bleek dat muizen die elke dag zo’n vijf kilometer liepen, een beter langetermijngeheugen hadden dan de muizen die liever lui dan moe waren.

Ook voedingsstoffen stimuleren zenuwregeneratie. Uit een studie die in 2010 gepubliceerd werd in Rejuvenation Research, bleek dat blauwe bessen, groene thee en carnosine de neurogenese en stamcelregeneratie bevorderen. Andere stoffen die regeneratie van de zenuwen bevorderen zijn:

 1. Kurkuma
 2. Hericium erinaceus (Vargapaddestoelen)
 3. Apigenine (zit onder andere in selderij en peterselie)
 4. Blauwe bessen
 5. Ginseng
 6. Huperzine
 7. Natto (gerermenteerde sojabonen)
 8. Scarlet Salvia
 9. Resveratrol (een polyfenol, zit vooral in de schil van blauwe druiven)
 10. Royal Jelly
 11. Theanine
 12. Ashwaganda (oftewel Withania Somnifera, wordt ook Indiase ginseng genoemd)
 13. Koffie (vanwege trigonelle)

Ook muziek en liefde stimuleren neurogenese

Er zijn ook zenuw regenererende stoffen die het herstel van myeline bevorderen. Myeline is een vettige stof die op veel plaatsen in het zenuwstelsel het axon omhult. Het zorgt ervoor dat boodschappen sneller worden doorgestuurd (van 2 m/s naar (maximaal) 120 m/s); zonder myeline zou een dergelijk impuls er veel langer over doen om via het axon de ‘volgende’ zenuwcel te bereiken. Myeline kan schade oplopen door verwonding, vaccins en auto immuunziektes (zoals MS).

Leverregeneratie

Regeneratie van de lever is belangrijk, omdat het een belangrijk reinigingsorgaan is. Het non-alcoholic vette lever syndroom komt veel voor, dankzij onze hedendaagse voeding en leefstijl. Als je goed voor je lever zorgt, merk je dit in de eerste plaats aan je energieniveau.

Glycyrrhizine (een bestanddeel van zoethout) stimuleert de regeneratie van de lever. Andere stoffen die de lever regenereren:

 1. Carvacrol ( zit in oregano)
 2. Kurkuma
 3. Koreaanse Ginseng
 4. Rooibos
 5. Vitamine E

Regeneratie van beta cellen

Bètacellen zijn cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Onze keuken en tuin bevatten veel voeding die insuline verstoringen voorkomen, en zelfs krachtig kunnen herstellen, zoals:

 1. Gymenna Sylvester (een plant die gebruikt wordt bij diabetes, een ‘suikervernietiger’)
 2. Nigella Sativa (zwarte komijn)
 3. Vitamine D
 4. Kurkuma
 5. Arginine (een aminozuur die zorgt voor gezonde groei van het lichaam. Zit in: melk, tarwemeel, boekweitmeel, havermout, pinda´s, kokosnoot, pecan noten, cashewnoten, walnoten, amandelen, paranoten, hazelnoten, pijnboompitten, pompoenzaden, sesamzaad, zonnebloempitten, kikkererwten en gekookte sojabonen.)
 6. Avocado
 7. Berberine (zit in bittere kruiden)
 8. Bittere meloen (Momordica charantia)
 9. Warmoes
 10. Maïsbaard
 11. Stevia
 12. Sulforafaan  (sterk werkende antioxidant, versnelt afbraak van giftige en kankerverwekkende stoffen. Zit o.a. in spruitjes en broccoli.

Hormoonregeneratie

Secretagogues (menselijk groeihormoon) bevordert de endocriene klier om meer hormonen af te scheiden en dit voorkomt het ontstaan van de beruchte kankerverwekkende metabolieten.  Onder andere vitamine C heeft de capaciteit om de vorm en functie van estradiol (oestrogeenhormoon), testosteron en progesteron te vernieuwen.

Regeneratie cardiale cellen

Nog niet zo lang geleden werd aangenomen dat hartweefsel niet tot regeneratie in staat zou zijn. Nieuw onderzoek bewijst het tegendeel. Er zijn neo cardiogenische stoffen die de vorming van nieuw weefsel bevorderen, zoals:

 1. Resveratrol
 2. Siberische Ginseng
 3. Rode wijnextract
 4. Geum Japonicum
 5. N-acetylcysteïne

Referenties:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18000339
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18586072
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22172053
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10443461
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22316297
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20393696
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17689059
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7403660
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22934459
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18981533
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10729248
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17716735
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16112498