Geen verschil tussen rennen en leiden van een zittend leven: beiden verkorten levensduur

Fanatiek hardlopen of veel zitten: het is beide even slecht

Zowel fanatieke hardlopers als mensen met te weinig beweging hebben een kortere levensduur

Aan hardlopen worden doorgaans veel gezondheidsvoordelen toegekend: het zou goed voor het gewicht zijn,  bij stress en depressies, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Toch kan men maar beter niet te fanatiek hardlopen: overmatig trainen doet de gezondheidsvoordelen van beweging juist teniet. Zowel hardlopers (zoals marathon renners) als mensen met een overwegend zittend leven hebben een kortere levensduur. De gematigde renner heeft daarentegen wel profijt van het rennen. Er waren al geluiden dat marathon rennen niet helemaal gezond is, maar nu blijkt dat het zelfs net zo ongezond is als te weinig beweging.

Dr. Martin Matsumura, co-auteur van studie en verbonden aan het Cardiovascular Research Institute stelt dat er geen verschil is tussen een hardloper die tientallen kilometers per week maakt en iemand die nauwelijks beweegt, wanneer het om de levensduur gaat. Volgens de studie hebben beiden een korter leven. Mensen die gematigd hardlopen (2 á 3 uur per week) ervaren wel gezondheidsvoordelen. Het gezegde: ‘hardlopers zijn doodlopers’ lijkt hiermee vrij realistisch. De redenen voor de kortere levensduur bij beide groeperingen zijn nog onbekend. Matsumura presenteerde de bevindingen afgelopen zondag op het American College of Cardiology’s annual meeting in Washington.

De co-auteur van de studie evalueerde data van meer dan 3800 mannelijke en vrouwelijke renners in een gemiddelde leeftijd van 46. 70% Hiervan rende meer dan 32 km per week. Alles werd gemeten bij de renners: bloeddruk, cholesterol, diabetes, familiegeschiedenis van hartaandoeningen, gebruik van medicatie en pijnstillers en of men ooit een roker geweest was.

Dr. Matsumura: ‘ik zal nu niet tegen patiënten zeggen dat ze niet moeten hardlopen. Maar ik vertel hardlopers, die tientallen kilometers per week rennen, wel dat ze geïnformeerd moeten blijven aangaande nieuw onderzoek. We begrijpen nog niet wat de optimale hardloop-dosis is in combinatie met een langere levensduur.’

Slijtage bij fervente renners, gematigde activiteit is beter

Dr. James O’Keefe, directeur preventieve cardiologie van het Mid-American Heart Institute bekeek de resultaten. Hij denkt dat er simpelweg sprake is van slijtage bij renners die veel kilometers maken. De arts is heeft de kwestie eveneens onderzocht en is een voorstander van gematigd rennen om de beste gezondheidsvoordelen te bereiken. Volgens hem leidt chronische en extreme beweging tot een verandering van het hart en dat kan de voordelen ondermijnen,  waarin gematigde activiteit wel voorziet. Daarom adviseert O’Keefe renners langzaam tot matig joggen, slechts 2 tot 3 keer per week, in totaal 2,5 uur. Hij zegt: ‘wanneer je een marathon wil rennen, ren het, en sluit het daarna af. ‘ Ook adviseert O’Keefe renners om niet langer dan een uur fanatiek te bewegen.

Slechts 20 minuten wandelen is al gezond

Ook andere recente studies pleiten voor gematigd bewegen en is wandelen net zo gezond als hardlopen. Voor de preventie van bijvoorbeeld hartaandoeningen zou men evenveel baat hebben bij wandelen. Dagelijks 20 minuten wandelen wordt geassocieerd met een risicoreductie van 10% op cardiovasculaire events. Dit geldt voor personen met een verminderde glucosetolerantie en een cardiovasculair risicoprofiel. Ook volgens Paul T. Williams, een van de hoofdonderzoekers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory in California, leveren lopen en wandelen ongeveer evenveel voordelen op bij het beperken van de risicofactoren voor hartaandoeningen.  Met andere woorden: je hebt evenveel baat bij een wandeling aan een matige pas als bij een intens loopje, op voorwaarde dat je dezelfde afstand aflegt.

Wie gezondheid wil verbeteren, kan dus lekker wandelen of recreatief joggen. Ook een intensieve maar korte training is effectiever voor gezondheid (en gewicht) dan hardlopen.

Referenties:

James O’Keefe, M.D, cardiologist and director, preventive cardiology, Mid-America Heart Institute, Kansas City, Mo.; Martin Matsumura, M.D., cardiologist and co-director, Cardiovascular Research Institute, Lehigh Valley Health Network, Allentown, Pa.; March 30, 2014, presentation, American College of Cardiology annual meeting, Washington, D.C.