Nieuwe studie: minimaal 7 porties groente/fruit verlengen ons leven

Volgens een studie die 1 april gepubliceerd werd in Journal of Epidemiology and Community Health, moeten we onze hoeveelheid van twee stuks fruit en twee ons groente per dag behoorlijk opschroeven. Volgens de onderzoekers zijn minstens zeven doses van fruit en groente per dag ideaal: het zou het risico op kanker met 25% verlagen en het risico op een hartaandoening met 31%. Ingeblikt en ingevroren fruit zou het risico juist verhogen.
Verse groenten hadden het meest beschermende effect, gevolgd door salade en als laatste fruit.

‘Veel groenten en fruit = langer leven’

Hoofdauteur van de studie Oyinlola Oyebode/UCL’s Department of Epidemiology and Public Health zegt: ‘we weten allemaal dat groenten en fruit gezond zijn, maar dit effect is verbazingwekkend. De duidelijke boodschap hier, is dat hoe meer groente en fruit je eet, des te minder kans je hebt op vroegtijdig overlijden. Groenten hebben een groter effect dan fruit, maar ook fruit maakt echt een verschil.’

Diepvriesfruit en fruit uit blik deden de kans op vroegtijdig overlijden juist toenemen met 17%. De hoofdauteur zegt hierover erg verbaasd te zijn en meldt dat verder onderzoek nodig is om dit te verklaren. Volgens haar zou het door de aanwezige suikers kunnen komen en door de mindere kwaliteit van het fruit.

Voor deze studie werden eet- en leefgewoonten van 65.000 Britten onderzocht tussen 2001-2008. Engeland heeft de hoogste cijfers van Europa waar het gaat om hartkwalen. Een vet- en suikerrijk dieet is een hoofdfactor. De zeven+ porties verminderen de kans op vroegtijdig overlijden met 42%. Bij mensen die tussen de vijf en zeven porties per dag eten is het risico met 36% gedaald, en bij hen die drie tot vijf porties eten is het risico 29% lager. De kans op vroegtijdig overlijden bij mensen die een tot drie porties eten was met 14% gedaald.

Jong veel groente en fruit eten, daar pluk je later de vruchten van

Eind maart kwamen de resultaten van een Amerikaans onderzoek naar buiten: bij jonge vrouwen die acht tot negen porties fruit/groente eten in hun twintiger jaren, was de kans op aderverkalking 20 jaar later vergelijkbaar met hen die drie tot vier porties per dag eten. Vrouwen blijken er dus op latere leeftijd de voordelen van te plukken, maar mannen niet,  volgens dit onderzoek dat gepresenteerd werd op een conferentie van American College of Cardiology.

Liever biologisch. Er wordt met geen woord gerept over pesticides

Toch heeft het onderzoek van Oyinlola Oyebode een vreemd tintje. Apart genoeg horen we in deze onderzoeken niets over giffen in de groenten en fruit. Tegenwoordig weten we dat het meeste groente en fruit vol pesticides zit. Het noemen van het belang van biologische groenten/fruit was niet overbodig geweest. Waarom deze onderzoeken naar buiten brengen, zonder een woord hierover te reppen ? Het is ook niet duidelijk of de mensen biologische groenten en fruit aten, maar indien niet: dan evengoed zo’n verminderd risico op kanker en dergelijke ? Het is erbarmelijk gesteld met het groente en fruit in Europa, ook al zegt het Voedingscentrum van niet.  Maar dit heeft te maken met de werkelijke belangen van het Voedingcentrum. EU-experts zeggen van wel en waarschuwden in december 2013 nog. Deze EU-ambtenaren maken zich zorgen over de pesticides, met name omdat ze het menselijk zenuwstelsel aantasten. En dit is ook vooral voor de gezonde ontwikkeling van kinderen dramatisch.  Zo waren er afgelopen winter  veel mensen die klachten hadden omtrent mandarijnen. Met de bananen is het ook zeer slecht gesteld. Fruit en groente uit onder andere Marokko, Spanje en Griekenland is niet te vertrouwen.

Waren er geen pesticides, dan moesten we de consumptie van groenten en fruit inderdaad maar opschroeven

De voedingswaarde van het hedendaags groente en fruit is niet meer te vergelijken met die uit de jaren 70. Ze bevatten bij lange na niet de hoeveelheid vitamines en mineralen die erin horen te zitten, vanwege de bodemvervuiling- en verarming. Om maar wat te noemen: in broccoli zit 73% minder calcium , in wortelen zit 75% minder magnesium en in aardbeien zit 87% minder vitamine C. Ook de hoeveelheden fosfor, eiwitten en ijzer liggen lager en vitamine B2 ligt fors lager (38%).  Zie hier een overzicht

Belangen UCL’s Department of Epidemiology and Public Health

Public health studies zijn vaak niet onafhankelijk . Corruptie en sponsoring spelen, net als bij het Voedingscentrum en EFSA,  een louche rol. Het zou zomaar kunnen dat aan de studie van Oyinlola Oyebode/UCL’s Department of Epidemiology and Public Health lijkt een soortgelijk luchtje  zit.