brein Kids

Onderzoek: CoQ10 verbetert symptomen bij kinderen met autisme

De voordelen van co-enzym Q10 ofwel ubiquinon bij kinderen met autisme zijn nu voor de eerste keer aangetoond in meerdere functioneringsgebieden. De grootste verbetering vond plaats bij het samen spelen met andere kinderen.

Hoewel de exacte oorzaken van autisme nog niet helemaal begrepen worden, wordt aangenomen dat oxidatieve stress een belangrijke rol speelt.

De studie werd gepubliceerd in Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Deelnemers waren 24 kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar die gediagnosticeerd waren met autisme conform DSM IV. Concentraties Q10 werden gemeten voor en na drie maanden van behandeling met het co-enzym. Dagelijks kregen de kinderen twee maal 50 mg.

Na 3 maanden was er verbetering in de volgende symptomen:

 • Communicatie met ouders 12%
 •  Verbale communicatie 21%
 •  Samen spelen met andere kinderen 42%
 •  Slapen 34%

Ubiquinol, CoQ10 en Ubiquinone

Ubiquinol is de gereduceerde versie van het supplement CoQ10 dat al jaren op de markt is.CoQ10 speelt een sleutelrol in de stofwisseling. De werkzame stof in CoQ10 bestaat uit Ubiquinone of Ubiquinol. Ubiquinone is de geoxideerde vorm van CoQ10, je treft het aan in verreweg de meeste CoQ10 producten. Het bestaat al heel lang is en is goedkoopste variant. Als het label het niet uitdrukkelijk vermeldt, dan is de kans groot dat er Ubiquinone in zit.

De reden hiervoor is dat Ubiquinol, de gereduceerde versie van CoQ10 relatief nieuw is en veel kostbaarder om te produceren dan Ubiquinone. Ubiquinol is de anti-oxidant vorm van CoQ10 welke vrije radicalen neutraliseert en celschade verlaagd.

Het menselijk lichaam zet een deel van Ubiquinone om in Ubiquinol, er is dus een extra processtap bij betrokken. Niet alle verteerde Ubiquinone wordt door het lichaam omgezet in Ubiquinol. Bij gezonde mensen is meer dan 90% van CoQ10 in het bloed aanwezig in de vorm van Ubiquinol. Naarmate de leeftijd vordert, daalt zowel de totale hoeveelheid CoQ10 in het lichaam als de capaciteit tot omzetting in Ubiquinol. (meer hierover)

Wat doet Ubiquinol nog meer ?

Er zijn talloze studie beschikbaar over gezondheidsresultaten door CoQ10. Het verbetert:

 •  Hartfalen,
 • cardiovasculaire aandoeningen,
 • angina, hoge bloeddruk
 • en het bewerkstelligt een sneller herstel na een hartaanval.

CoQ10 werkt sterk ontstekingsremmend. Omdat ubiquinol beschermt tegen oxidatieve stress, is het belangrijk bij het ouder worden. Wanneer ubiquinol afneemt resulteert dit in lagere cellulaire energie en valt bescherming tegen oxidatieve stress weg. Degeneratieve ziekten beginnen zich dan te ontwikkelen.

Studies laten dan ook enorme lage CoQ10 spiegels zien bij veel leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Gezonde twintigers maken ruim voldoende CoQ10 aan en dit wordt efficient omgezet in ubiquinol. Naarmate de leeftijd vordert wordt dit vermogen tot omzetten minder. Reeds vanaf het 40e jaar komt hier de klad in.

Zowel CoQ10 als de gereduceerde vorm ubiquinol moeten ingenomen worden met cocosolie, boter, olijfolie, avocado of vette visolie.

Referenties en meer informatie:

 • http://www.heelbewust.com/aanreikende-artikelen-coenzym-c-107_264.html
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24707344
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22366096
 • htt://www.ncbi.nlm.nih,gov/pubmed/22715588
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)