8x Voeding tegen hooikoorts

Meer koolstofdioxide in de lucht en vroegere lentes zorgen voor meer allergenen en langere periodes van hooikoorts. Dat is leuk voor flora en fauna, maar vervelend voor hooikoortspatiënten. Gelukkig is er voeding die verlichting brengt: vitamine rijk (vooral C) helpt. Volgens sommige studies zelfs net zo goed als hooikoortsmedicatie.

Voeding tegen hooikoorts

Neem voeding die rijk is aan vitamine C, zoals broccoli, brandnetel en citrus.

Broccoli

Broccoli is lid van de ‘crucifere’ familie, dus maakt het sinussen schoon. Bovendien is broccoli rijk aan vitamine C. Onderzoekers zeggen dat 500 mg vitamine C per dag allergiesymptomen vermindert. Eén kopje rauwe broccoli bevat 80 mg vitamine C.

Citrusvruchten

Om aan de 500 mg vitamine C te komen, kan je sinaasappelen, citroenen, grapefruits en limes eten. Een grote sinaasappel bevat ongeveer 100 mg vitamine C, en een grapefruit bevat ongeveer 60 mg.

Boerenkool

Boerenkool is een superfood en eveneens lid van de ‘crucifere’ familie. Rijk aan vitamine C, maar ook rijk aan carotenoïde: dit bestrijdt allergiesymptomen.  Boerenkool in combinatie met wat vet helpt de carotenoïdes beter absorberen.

Brandnetel

Brandnetel is dé plant om allergieën te bestrijden. Het remt ontstekingen en bevat histamine. Histamine wordt door het lichaam door allergische reactie aangemaakt. Ook verkrijgbaar in capsulevorm: neem dan 500 mg 3x per dag. Het is niet raadzaam om capsules voor langere tijd te gebruiken, omdat je dan potassiumtekort krijgt.

Hoefblad

De bladeren en wortels van hoefblad bevatten petasinen, die allergische reacties blokkeren. Wetenschap zegt dat deze plant echt werkt, maar het wordt niet aanbevolen voor kinderen en ouderen. Bevat veel pyrrolizidine alkaloïden die de lever kunnen beschadigen. Zwiterse en Duitse onderzoekers toonden aan dat hoefblad na 2 weken gebruik net zo effectief was als cetirizine (Zyrtec): een antihistamine medicijn. Hoefblad vermindert ook snurken, jeuk, loopneus en waterige ogen (binnen 5 dagen).

Vlierbessen

Versterkt het immuunsysteem en wordt ook wel gebruikt tegen griep. Er is vlierbessensap, -wijn, -jam of je kunt vlierbessenpannenkoekjes maken. Hier vind je lekkere recepten.

Knoflook en uien

Quercetine is een uit planten afkomstige flavonol, behorende tot de klasse flavonoïden. Quercetine komt voor in rode wijn, appels, groene thee, grapefruit, zwarte thee, bladgroenten en bonen. Maar het meeste in appels, uien en knoflook. Het is een geheim wapen tegen allergieën en gaat te werk als antihistamine.

Peterselie

Ook peterselie werkt als een antihistamine.  Michael Castleman heeft hier e.e.a. over geschreven in The New Healing Herbs (2009). Peterselie drijft ook vocht af, handig om te weten wanneer je van plan bent om dit in grote hoeveelheden te eten. Eventueel is overleg met dokter nodig, om deze reden

Referenties en meer informatie

Uit sommige studies blijkt ook dat omega 3 vetzuren preventief werken bij allergieën en symptomen verminderen. Noten zouden heilzaam zijn bij astma.

Vitamine C helpt

Quercetine (hier besproken in appels en tomaten)

Verse groenten en fruit in mediterraans dieet