Lever Natuurlijk gezond (bewezen)

Lever reinigen voor meer energie: deze planten zijn toppers

Veel planten bezitten de eigenschap dat ze de lever reinigen, ontgiften en beschermen. Een schone lever geeft een goed humeur en maakt fit en energiek. De lever werkt altijd hard: hij verwijdert afvalstoffen en gifstoffen die niet in het lichaam thuishoren. De normale taak van de lever is de omzetting van vetten, enzymen, koolhydraten en eiwitten. Vandaag de dag heeft de lever het steeds zwaarder te verduren gekregen.  De lever moet hard werken. Een gereinigde lever geeft weer energie.

We slikken pijnstillers, medicijnen, eten vlees met hormonen en antibiotica. Ook drinken we meer alcohol dan tien jaar geleden gebruikelijk was en onze voeding is ook niet puur, voedzaam en schoon. We kunnen gebruik maken van wat de natuur ons te bieden heeft, om onze lever te ontlasten. Het bekendste kruid dat de lever reinigt is melkdistel. Melkdistel heeft een sterk antioxiderende werking en regenereert de lever. De actieve bestanddelen van dit kruid zijn flavonoïde-achtige stoffen die ook in citroen voorkomen. Maar er zijn nog veel meer planten die zeer heilzaam voor de lever zijn.

Artisjok

De artisjok is een plant uit de composietenfamilie. Het gaat om de bloemknop,  het blad en de wortel; deze worden zowel als voedsel en medicijn gebruikt. Artisjok bevat sesquiterpene lactone cynaropicrine, een sterk bittere stof die inuline bevat. De bladeren bevatten cynarine. Beide stoffen beschermen de lever. Net als melk distel beschermt de artisjok de lever tegen giffen en infecties en alle delen van de plant scheiden gal af. Artisjok verlaagt cholesterol, is heilzaam voor galblaas, misselijkheid, slechte spijsvertering en diabetes. Het reguleert de bloedsuikerspiegel. Het is tevens een diureticum.

Astragalus (wortel)

Astragalus is lid van de peulenfamilie (wordt ook wel vlezige hokjespeul genoemd) en wordt al duizenden jaren in China gebruikt. (”“huang qi“)  Het stimuleert de lever en galblaas bij de uitscheiding van giffen. Het heeft een zoete smaak en verwarmend effect en is vooral geschikt voor jonge en actieve mensen. Astragalus geeft het immuunsysteem een boost, bevordert de bloedcirculatie, vermindert nachtzweten en drijft vocht af. Het is versterkend en bevordert het uithoudingsvermogen. Het doet niet onder voor ginseng, sterker nog: astragalus wordt hoger ingeschat en zou effectiever dan ginseng zijn. Het is een van de meest populaire kruiden in de Chinese kruidengeneeskunde, maar in de westerse wereld niet erg bekend. Astragalus heeft ook nog antivirele eigenschappen en is een diureticum.  Astragalusextract is er in de volgende vormen: poeder, gedroogd kruid, vloeibaar extract en afkooksel.

Bosbessen

De bosbes (vacciniuim myrtillus (Ericacea) is een struik met paarszwarte bessen. Zowel het blad als de vrucht wordt gebruikt. De blauwe bes en cranberry zijn gerelateerd. Bosbessen bevatten niet alleen anthocyanosiden die de bloedvaten versterken, maar ook vitamine A, B en C. Extract van bosbessen herstelt schade aan de lever, ontstaan door stress. Het vermindert spataderen en infecties aan de urinewegen. Het is een antioxidant, met ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Vanwege het hoge tanninegehalte mogen bosbessen slechts kortstondig gebruikt worden, omdat ze anders de lever juist kunnen beschadigen.

Boldo

Boldo is een tropische boom, waarvan bladeren en vruchten gegeten worden. De vruchten worden zowel gekookt als rauw gegeten. De bladeren worden ook wel gebruikt om gerechten te kruiden, vanwege de scherpe smaak. Boldo beschermt de lever krachtig tegen gifstoffen en de bladeren bevatten isoquinoline alkaloïden, vluchtige oliën en flavonoïden. Het wordt als een  traditionele levertonic gebruikt door stammen in Chili en het stimuleert de galblaas. Ook staat het daar bekend als remedie bij galstenen en aandoeningen aan de galblaas. Net als met de meeste kruiden, wordt het slechts enkele weken gebruikt. Boldo heeft antiseptische en kalmerende eigenschappen. Zwangere vrouwen mogen dit niet gebruiken. Boldo kan gedronken worden als thee.

Wilde cichorei

Wilde cichorei (cichorium intybus) wordt ook wel wegenwachter genoemd en komt veel voor in droge velden en  bermen in Europa.  De wortels bevatten net als de artisjok 58% inuline en sesquiterpene lactones. Het wordt gebruikt als levertonic en is mild bitter. Cichorei verlicht maag- en spijsverteringsproblemen. Wordt ook gebruikt om artritis en jicht te behandelen en als mild laxerend middel dat veilig is voor kinderen. Vroeger werd het sap van cichorei gemengd met rozenolie en azijn om hoofdpijn te bestrijden. De geroosterde wortel wordt gebruikt als koffievervanger. Cichorei heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Een recept voor tuinbonenpuree met cichorei

Paardenbloem

De paardenbloem bevat  bitterstoffen, sesquiterpeenlactonen, triterpenen, stereol, flavonoïden (quercetine, luteoline, apigenine, isorhamnetine), polysaccharides, coumarinen (cichorine en aesculine), vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen, choline, carotenen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium. Zowel de wortel als bladeren worden gebruikt. De wortel van paardenbloem versterkt de lever, wekt gal op, werkt laxerend en ontgift. Daarbij werken de bladeren urine afdrijvend en zuiverend. Bijkomend voordeel is dat het sap gebruikt kan worden om wratten aan te stippen. Kan gebruikt worden bij ontstekingen aan galblaas, lichte geelzucht, indigestieproblemen, verstopping en blaasontsteking. Hoe maak je paardenbloem klaar ?

Melkdistel

Melkdistel wordt traditioneel gebruikt om hepatitis en soortgelijke ziektes te behandelen. Het reinigt de lever en is heilzaam voor galblaas, tevens heilzaam bij diabetes en te hoog cholesterol. Oorspronkelijk werd het gebruikt als voedingssupplement om de borstvoeding bij jonge moeders te bevorderen, bij menstruele problemen, depressies en om de symptomen van spataderen te verlichten. Momenteel wordt deze plant gebruikt bij de behandeling en preventie van leverziekten. De menselijke lever kan beschadigd raken door ziekte, milieu toxines of te lijden hebben aan de gevolgen van alcohol of drugs. Melkdistel helpt om leverschade te voorkomen of te verzachten. Onderzoekers noemen het een slim kruid, omdat het lijkt te weten wanneer nieuwe cellen moeten geproduceerd worden en wanneer ze de productie van slechte cellen, zoals kankercellen een halt moeten toeroepen. Melkdistel bevat veel flavonoïden en dit maakt melkdistel een krachtig antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen en lipiden peroxidatie. Net zoals druiven, is de melkdistel een uitstekende bron van antioxidanten. Hoe bereid ik melkdistel ?

Gebruikte bron

www.alignlife.com


Kijk ook eens naar deze leverreinigende smoothies! Ze verbeteren energie en humeur!


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)