Wat je nagels zeggen over je gezondheid

In Nederland houden vrouwen van nail art op kunstnagels, en kunnen nagels kunstwerkjes zijn. Maar belangrijke aanwijzingen over hoe het met je gezondheid gesteld is, zijn zo niet meer zichtbaar. Je nagels laten vaak de eerste tekenen zien van ziekte. Onderaan dit artikel vind je een slideshow van WebMD die de nagelproblemen visueel maakt.

Je nagels zeggen iets over je gezondheid

Gele nagels

Een  gelige kleur die gepaard gaat met versterkte bolling van de nagels en nagels die langzaam groeien kan wijzen op een respiratoire ziekte zoals bronchitis of lymfoedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Het ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht af te voeren. De oorzaak hiervan is een beschadiging of afwezigheid van lymfevaten en/of een te grote productie van lymfevocht. Symptomen van bronchitis kunnen wijzen op lymfoedeem. Ook minder serieuze aandoeningen kunnen geligheid veroorzaken. .Gele strepen op de nagels, of gele plekjes kunnen wijzen op een schimmelinfectie. Gele nagels kunnen ook veroorzaakt worden door veel gebruik van nagellak.

Putjes en deukjes

Kleine kuiltjes en deukjes in de nagel kunnen komen door beschadiging van de nagel, maar komen ook voor bij alopecia areata (haarverlies), psoriasis en reactieve artritis.

Rode of bruine verticale lijnen onder de nagel

Wanneer het onder de nagel donker is, zou dit kunnen wijzen op lentigineus melanoom. De zanger Bob Marley overleed doordat hij een melanoom onder zijn teennagel had. Het is belangrijk dat mensen weten dat kanker overal kan beginnen. Verticale lijnen kunnen duiden op bloeduitstortingen die afkomstig zijn van niet goed functionerende hartkleppen. Niet alle donkere lijnen zijn gevaarlijk.

Nagel die los komt

Wanneer de nageltop omhoog wipt of de zijkanten laten los, kan er sprake zijn van onycholysis. Onycholysis kan veroorzaakt worden door psoriasis of fungale infecties. Het kan ook een Plummer nagel zijn, genaamd naar dr. Henry Stanley Plummer, een endocrinoloog die schildklierproblemen behandelde. Een Plummer nagel kan dan een symptoom zijn van hyperthyroidisme (overactieve schildklier).

Lepelvormige nagels

Ook lepelvormige vingernagels die van de vinger afbuigen, kunnen te maken hebben met de schildklier: een trage in dit geval. Wanneer een trage schildklier onbehandeld blijft, kan dit leiden tot hartproblemen, obesitas, onvruchtbaarheid.

Beau lines

Beau’s lines zijn diepe groeven (deuken) die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen. Ze zijn het gevolg van een tijdelijke groeistoornis in de nagel matrix. Dit kan het gevolg zijn van een trauma, maar ook van een koortsende en/of ernstige ziekte (o.a. roodvonk, longontsteking), Kawasaki syndroom, hartinfarct en ischemie, bij diabetes, diepzeeduikers, en in het kader van huidziekten. Ook geneesmiddelen kunnen het veroorzaken (cytostatica, betablokkers). De lijnen zijn veroorzaakt door vernauwing van de bloedvaten. Wanneer je een ziekte hebt zijn nagels en haren de eersten die eronder te lijden hebben.

Witte plekjes

Iedereen denkt dat het duidt op kalkgebrek, maar dit is niet zo. Ze hebben te maken met beschadigingen van de nagels. De witte plekjes verdwijnen gewoon weer door het groeien van de nagel.

Lunula

Geen lunula
Het ontbreken van de lunula komt voor bij chronische nierinsufficiëntie, hemodialysepatiënten, niertransplantatie patiënten, leverafwijkingen, alopecia areata, hypothyreoidie

  • Rode lunula
    Een rode lunula kan voorkomen bij SLE, reumatoide artritis, mixed connective tissue disease en andere autoimmuunziekten. Ook bij alopecia areata en lichen planus. Andere aandoeningen waarbij het is beschreven zijn levercirrose, hartfalen, COPD, lymphogranuloma venereum, urticaria, psoriasis, koolmonoxide vergiftiging, reticulosarcoma. Zie verder onder rode lunula.
  • Blauwe lunula
    Blauwe lunula of blauwe nagels kunnen voorkomen bij argyria (zilverstapeling, gehele nagel) en bij de ziekte van Wilson (hepatolenticular degeneration, vooral de lunula) en in zeldzame syndromen zoals hemoglobine M disease en hereditaire acrolabiale teleangiëctasieën. Ook geneesmiddelen zoals minocycline, amiodarone, phenothiazinen, en antimalaria middelen kunnen de nagel blauw verkleuren. En bij ischemie (meestal is dan de hele vinger blauw).
  • Driehoekige lunula
    Een driehoekige lunula is pathognomonisch voor het nail-patella syndroom. Andere nagelafwijkingen bij het nail-patella syndroom zijn dystrofische nagels (hyperkeratotisch, brokkelig, broos, gebarsten, met putjes, misvormd), gespleten (onychoschizis), onderontwikkelde (hyponychia) of geheel afwezige (anonychia) nagels, longitudinale groeven (longitudinal ridging), en een driehoekige lunula (lunula triangularis).

Trachyonychia

Trachyonychia is de beschrijvende term voor dunne nagels met een ruw oppervlak (trachus = ruw). Twenty-nail dystrophy is eigenlijk hetzelfde, ruwe nagels, maar dan aan alle vingers en tenen. Het lijkt alsof de nagels met schuurpapier zijn bewerkt. Trachyonychia kan 1 of enkele nagels aantasten of alle 20. Het kan idiopathisch zijn of in het kader van een huidziekte, vooral bij alopecia areata, maar ook bij psoriasis, lichen planus, atopisch eczeem / atopie, ichthyosis, immunoglobuline A deficiëntie, vitiligo, andere inflammatoire huidziekten, ouderdom (kwetsbare nagels nno) en idiopathisch (geen oorzaak, inclusief twenty-nail dystrofie).

Slideshow WebMD: what your nails say about your health

 

Bronnen/meer lezen:

Dr. Julia Carroll, a Toronto dermatologist and director of Compass Dermatology

www.huidziekten.nl