Gezondheid-divers

Studie: ‘meer mensen overlijden door voorgeschreven pijnstillers dan door overdosis drugs’

Share Button

Opioïde pijnstillers worden steeds makkelijker en vaker voorgeschreven-  Volgens onderzoekers van de McGill University is het aantal doden door voorgeschreven pijnstillers hoger dan het aantal dat sterft als gevolg van een overdosis heroïne in combinatie met cocaïne.

In Amerika en Canada is het een toenemend probleem: een stijging (met name sinds de afgelopen 20 jaar)  van doden door pijnstillers, opioïde pijnstillers om precies te zijn. Opioïde pijnstillers zijn matig tot zeer sterk werkzame pijnstillers en werken via het centrale zenuwstelsel. Alle opioïden zijn oorspronkelijk afgeleid van opium uit de papaverplant, dat al duizenden jaren als pijnstiller wordt gebruikt. De bekendste opioïde pijnstiller is morfine.

Opioïde pijnstillers zijn onder verschillende namen verkrijgbaar:
Alfentanil, Buprenorfine, Depronal, Dextromoramide, Dextropropoxyfeen, Dipidolor, Durogesic, Fentanyl, Fortral, Hydromorfon, Kapanol, Methadon Drank FNA, Mixtura methadoni FNA, Morfine, Nalbufine , Noceptin, Nubain, OxyContin, Palfium, Palladon, Pentazocine, Pethidine, Pinadone, Piritramide, Rapifen, Remifentanyl, Sevredol, Sufentanil I, Sufenta, Symoron, Temgesic, Tramadol, Tramagetic, Tramal, Ultiva

Opioïde pijnstillers worden steeds vaker voorgeschreven en hier zitten ook sterke, langwerkende opioïden tussen zoals Oxycontin en methadon. Dit in combinatie met andere opioïden en eventueel drugs en alcohol maken het gebruik risicovol. Ook worden er fouten gemaakt door patiënten en dokters bij verkoop via Internet.

Meer informatie over het onderzoek (bron)

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.