Studie: ‘meer mensen overlijden door voorgeschreven pijnstillers dan door overdosis drugs’

Opioïde pijnstillers worden steeds makkelijker en vaker voorgeschreven-  Volgens onderzoekers van de McGill University is het aantal doden door voorgeschreven pijnstillers hoger dan het aantal dat sterft als gevolg van een overdosis heroïne in combinatie met cocaïne.

In Amerika en Canada is het een toenemend probleem: een stijging (met name sinds de afgelopen 20 jaar)  van doden door pijnstillers, opioïde pijnstillers om precies te zijn. Opioïde pijnstillers zijn matig tot zeer sterk werkzame pijnstillers en werken via het centrale zenuwstelsel. Alle opioïden zijn oorspronkelijk afgeleid van opium uit de papaverplant, dat al duizenden jaren als pijnstiller wordt gebruikt. De bekendste opioïde pijnstiller is morfine.

Opioïde pijnstillers zijn onder verschillende namen verkrijgbaar:
Alfentanil, Buprenorfine, Depronal, Dextromoramide, Dextropropoxyfeen, Dipidolor, Durogesic, Fentanyl, Fortral, Hydromorfon, Kapanol, Methadon Drank FNA, Mixtura methadoni FNA, Morfine, Nalbufine , Noceptin, Nubain, OxyContin, Palfium, Palladon, Pentazocine, Pethidine, Pinadone, Piritramide, Rapifen, Remifentanyl, Sevredol, Sufentanil I, Sufenta, Symoron, Temgesic, Tramadol, Tramagetic, Tramal, Ultiva

Opioïde pijnstillers worden steeds vaker voorgeschreven en hier zitten ook sterke, langwerkende opioïden tussen zoals Oxycontin en methadon. Dit in combinatie met andere opioïden en eventueel drugs en alcohol maken het gebruik risicovol. Ook worden er fouten gemaakt door patiënten en dokters bij verkoop via Internet.

Meer informatie over het onderzoek (bron)