Broccoli sprouts reinigen lichaam van hoge concentraties chemicaliën

OEDGEZOND.INFO

Er zijn al diverse studies waaruit blijkt dat crucifere groenten enorm gezond zijn. Een nieuwe studie  is ook zeer de moeite waard om te belichten. (gepubliceerd in  “Cancer Prevention Research”). Het gaat om broccolisprouts: bij mensen die dit tijdens de studie consumeerden als drankje, bleek het lichaam hoge concentraties chemicaliën (o.a. benzeen en acrolein) uit te filteren. Benzeen wordt in verband gebracht met vervuiling en zowel benzeen als acrolein zitten ook in sigarettenrook.

Jonge broccoli als inzet tegen vervuiling

Broccolisprouts is broccoli van slechts drie tot vier dagen oud. Het smaakt naar radijs door een fyto chemische stof die beschermt tegen vrije radicalen. Het fyto chemische stof stimuleert de cellen het lichaam te beschermen tegen ziekte.
Tijdens de studie werden 300 Chinese deelnemers onderzocht. De deelnemers kwamen uit de sterk vervuilde Jiangsu provincie. Professor John Groopman van de John Hopkins University zegt dat we strategieën nodig hebben om mensen te beschermen tegen het grote probleem van luchtvervuiling.  De studie is een stap in de ontwikkeling van strategieën die op voeding gebaseerd zijn.

De onderzoekers hebben nog wel wat vragen: wat de aanbevolen hoeveelheid broccolisprouts is en hoe frequent die gedronken zou moeten worden. Ook is nog niet helemaal duidelijk wat de effectiviteit van een broccolisprout-drankje is op lange termijn.

Glucorafanine en sulforafaan

Broccoli sprouts hebben een grotere concentratie van het actieve ingrediënt glucorafanine. Wanneer glucorafanine gekauwd of doorgeslikt wordt zet dit sulforafaan vrij. Sulforafaan activeert de enzymen die vervuiling bestrijden. In rijpe broccoli zit minder glucorafanine, en na het kookproces bevat dit nog minder.

Evengoed is volgroeide broccoli ook erg gezond

Carcinogenesis publiceerde een onderzoek over het effect van koolsoorten zoals bloemkool en broccoli op borstkanker. De onderzoekers van dit onderzoek zeggen dat de aanwezige isothiocyanaten kanker voorkomen en dat zowel broccolisprouts als broccoli hier het meeste bevatten. Ook noemen ze het belang van sulforafaan: dit heeft volgens deze onderzoekers aangetoond dat het uitbreken van tumors door chemicaliën vermindert (bij dieren), en de groei van gecultiveerde menselijke borstkanker cellen verminderde doordat het tot celdood van kankercellen leidde. Meer hierover