Verrassend: Eén nacht zonder slaap leidt tot symptomen van schizofrenie

OEDGEZOND.INFO

Chronisch slaaptekort leidt tot tal van ernstige problemen, zoals verminderde cognitieve vaardigheden en een verstoring tussen melatonine-serotoninehuishouding. Nu blijkt dat 24 uur zonder slapen kan leiden tot symptomen van schizofrenie. De onderzoekers waren zelf verrast door de resultaten.

Nacht zonder slaap, symptomen van schizofrenie

De onderzoekers die dit vaststelden waren zelf verbaasd over de resultaten van hun onderzoek en wijzen erop dat dit effect van slaaptekort nader onderzocht moet worden bij personen die ‘s nachts moeten werken.

Verscheidene symptomen van schizofrenie

Wanneer er sprake van een psychose is verliest men het contact met de realiteit en gaat dit gepaard met hallucinaties. Men neemt dingen waar die er niet zijn. De chronische vorm hiervan is schizofrenie. De onderzoekers ontdekten dat 24 uur slaaptekort bij gezonde mensen, leidde tot verscheidene symptomen van schizofrenie. Leider van het onderzoek professor dr. Ettinger: ‘Het was al duidelijk dat één slapeloze nacht leidt tot gebrek aan concentratie, maar het was verrassend voor ons om te zien hoe uitgesproken en breed het spectrum van schizofrenie-achtige symptomen is.’

Voor het onderzoek werden 24 gezonde mensen tussen de 18 en 40 jaar, m/v,  onderzocht in een slaaplaboratorium. De deelnemers moesten een week lang in het lab slapen en  na een week werden ze een hele nacht wakker gehouden met films, gesprekken, spelletjes en wandelingetjes. De volgende ochtend werden ze ondervraagd naar hun gevoelens en gedachten, waarbij prepuls inhibitie toegepast werd.

Ongeselecteerde informatie leidt tot chaos in het brein

Prepuls inhibitie is een standaardtest om de filtering van het brein te meten. In het experiment werd een hard geluid gegeven via koptelefoons. Als gevolg hiervan ervaarden de deelnemers een schrikreactie die gemeten werd met electroden. Deze methode toont een belangrijke functie van het brein aan, namelijk het vermogen om te filteren wat belangrijk/onbelangrijk is om overprikkeling te voorkomen.

Onderzoekers zelf verbaasd over resultaten

Bij de deelnemers bleek dat dit vermogen van het brein om te filteren aanzienlijk was afgenomen na de slapeloze nacht. Er waren uitgesproken aandachtsstoornisssen, precies zoals die voorkomen bij schizofreniepatiënten. Het gebrek aan filtering van informatie leidde tot chaos in de hoofden van de deelnemers. Ze waren ook gevoelig voor licht, kleur en helderheid. Tevens veranderde hun gevoel voor tijd en reuk en mentale schommelingen werden waargenomen. Een aantal deelnemers dachten zelfs dat ze gedachten konden lezen of hadden een verkeerde perceptie van hun lichaam. De onderzoekers melden dat ze niet verwacht hadden dat de effecten na één slapeloze nacht zo groot zouden zijn.

Meer over dit onderzoek (bron)
Journal of Neuroscience

Aanbevolen artikelen