Brein Giffen Voeding

Opgepast met pesticiden op citroenschil

Share Button

Heel wat gerechten zoals desserts, stoofpotjes of marinades vragen om wat citroenzeste in het recept. Veel mensen gebruiken ook een citroen- of sinaasappelschijfje in hun water, cocktail, bier of thee. Maar is dat wel veilig?

Pesticiden op citroenschil

Schimmelremmende middelen

Citrusvruchten worden namelijk ondergedompeld in een bad met schimmelremmende middelen. Die worden opgenomen in de schil. Bij recent onderzoek van Test Aankoop werden bijvoorbeeld op de ongewassen citroenen verschillende residuen van pesticiden teruggevonden. Voor het pesticide imazalil, een schimmelwerend middel dat oog- en huidirritantie kan veroorzaken, wordt de maximaal toegelaten limiet zelfs overschreden. De andere residuen blijven wel onder deze limiet. Zelfs een (goed) gewassen citroen is niet pesticidevrij.

Biologisch

Nu hoeft u zich daarover niet nodeloos ongerust te maken: zo nu en dan wat citroen- of sinaasappelrasp gebruiken kan geen kwaad. Maar als u dat dagelijks of in grote hoeveelheden gebruikt, dan koopt u beter biocitroenen of –sinaasappelen. Biologisch citrusfruit ondergaat geen schimmelbehandeling en daarvan kunt u de schil dus wel zonder problemen gebruiken. Was ook uw biocitroen voor het gebruik om hem van alle stof en vuiligheid te ontdoen.

Zo was je eenvoudig pesticides van groenten en fruit

Bron: Test Aankoop

* Uit de database van Europe PubMed Central blijkt dat op citroen, grapefruit en sinaasappels de volgende pesticide residues zitten: chloropyrifos ethyl, tetradifon, chlorothalonil.

Meer informatie over deze pesticides:

  • Chloropyrifos ethyl:

Een insecticide die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ingedeeld is als een pesticide van klasse II, matig gevaarlijk. Chloorpyrifos is acuut toxisch voor zoogdieren (ratten), vogels, vissen en bijen. Zoals vele andere organofosforverbindingen is het een acetylcholinesteraseremmer, en kan het effecten hebben op het zenuwstelsel, met als gevolg stuiptrekkingen en ademhalingsfalen.

Recent onderzoek wijst uit dat Chloorpyrifos gevaarlijker voor het ongeboren kind kan zijn dan eerder werd aangenomen. Het bleek dat deze kinderen een andere hersenstructuur hebben dan kinderen die het middel niet binnen kregen. Vooral de gebieden die emotie, impulsbeheersing en concentratie regelen, waren kleiner dan bij een normaal kind.  Volgens verordening EC1272/2008 is dit een wel gevaarlijke stof.

Meer informatie (Engels)

  • Tetradifon:

Tetradifon is een insecticide en acaricide

Informatie

  •  Chlorothalonil

Een giftige en kankerverwekkende insecticide en acaricide die irritaties aan de ogen veroorzaakt.

Informatie

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.