Opgepast met pesticiden op citroenschil

knoflookcitroen2.png

Heel wat gerechten zoals desserts, stoofpotjes of marinades vragen om wat citroenzeste in het recept. Veel mensen gebruiken ook een citroen- of sinaasappelschijfje in hun water, cocktail, bier of thee. Maar is dat wel veilig?

Pesticiden op citroenschil

Schimmelremmende middelen

Citrusvruchten worden namelijk ondergedompeld in een bad met schimmelremmende middelen. Die worden opgenomen in de schil. Bij recent onderzoek van Test Aankoop werden bijvoorbeeld op de ongewassen citroenen verschillende residuen van pesticiden teruggevonden. Voor het pesticide imazalil, een schimmelwerend middel dat oog- en huidirritantie kan veroorzaken, wordt de maximaal toegelaten limiet zelfs overschreden. De andere residuen blijven wel onder deze limiet. Zelfs een (goed) gewassen citroen is niet pesticidevrij.

Biologisch

Nu hoeft u zich daarover niet nodeloos ongerust te maken: zo nu en dan wat citroen- of sinaasappelrasp gebruiken kan geen kwaad. Maar als u dat dagelijks of in grote hoeveelheden gebruikt, dan koopt u beter biocitroenen of –sinaasappelen. Biologisch citrusfruit ondergaat geen schimmelbehandeling en daarvan kunt u de schil dus wel zonder problemen gebruiken. Was ook uw biocitroen voor het gebruik om hem van alle stof en vuiligheid te ontdoen.

Zo was je eenvoudig pesticides van groenten en fruit

Bron: Test Aankoop

* Uit de database van Europe PubMed Central blijkt dat op citroen, grapefruit en sinaasappels de volgende pesticide residues zitten: chloropyrifos ethyl, tetradifon, chlorothalonil.

Meer informatie over deze pesticides:

  • Chloropyrifos ethyl:

Een insecticide die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ingedeeld is als een pesticide van klasse II, matig gevaarlijk. Chloorpyrifos is acuut toxisch voor zoogdieren (ratten), vogels, vissen en bijen. Zoals vele andere organofosforverbindingen is het een acetylcholinesteraseremmer, en kan het effecten hebben op het zenuwstelsel, met als gevolg stuiptrekkingen en ademhalingsfalen.

Recent onderzoek wijst uit dat Chloorpyrifos gevaarlijker voor het ongeboren kind kan zijn dan eerder werd aangenomen. Het bleek dat deze kinderen een andere hersenstructuur hebben dan kinderen die het middel niet binnen kregen. Vooral de gebieden die emotie, impulsbeheersing en concentratie regelen, waren kleiner dan bij een normaal kind.  Volgens verordening EC1272/2008 is dit een wel gevaarlijke stof.

bron (Engels)

  • Tetradifon:

Tetradifon is een insecticide en acaricide

Informatie

  •  Chlorothalonil

Een giftige en kankerverwekkende insecticide en acaricide die irritaties aan de ogen veroorzaakt.

Informatie