Alternatieven voor chemische (en hormoonverstorende) zonnebrand crèmes

OEDGEZOND.INFO

Verbranding door zon is pijnlijk en de UV stralen kunnen tot huidkanker leiden. Zonnebrandmiddelen bestaan al bijna een eeuw. Het doel was om de schadelijke UV stralen te blokkeren, en aanvankelijk bestonden ze uit een dikke pasta zink oxide. Later werden er chemicaliën aan toegevoegd om het beter smeerbaar te maken. Maar dit verstoort wel de hormoonproductie.

Alternatieven voor zonnebrandcremes

Hormoonverstorende stoffen

Bijna niemand wilde de oorspronkelijk dikke pasta gebruiken, dus ontwikkelden wetenschappers zonnebrandmiddelen met chemicaliën. Een nieuwe baanbrekende studie wijst uit dat SPF de huid níet beschermt tegen DNA schade door zon. Ondertussen verstoren ze wel de hormoonproductie.

Zonnebrandmiddelen hebben de naam dat ze huid beschermen, doen dit volgens de nieuwe studie niet, en bevatten bovendien hormoon verstorende stoffen. Ook voorkomen ze de opname van vitamine D via de huid. Omdat UV stralen huidkanker veroorzaken is het wel belangrijk om de huid te beschermen. Dagelijks 20 minuten in de zon zonder bescherming is prima: de huid maakt vitamine D aan, het verbetert het humeur. Teveel blootstelling aan UV stralen maakt dat ons immuunsysteem hieronder te lijden heeft.

*voor tabel met overzicht chemische stoffen, ga naar  www.ewg.org

Oxybenzeen in zonnebrand middelen

De chemicaliën in zonnebrand worden via de huid snel geabsorbeerd in de bloedbaan, waar ze de hormoonproductie verstoren. De voornaamste verstoorder is oxybenzeen. Deze stof is goedgekeurd, maar meerdere studies tonen aan dat de stof de hormoon huishouding verstoort. Van oxybenzeen wordt beweerd dat het beschermt tegen UV straling, maar alleen in combinatie met andere filters (zoals benzofenon-3, PABA, retinylpalmitaat, methylparabenen, padimaat).

 • Oxybenzeen stapelt zich op in het lichaam:  Bovendien lijkt het erop dat oxybenzone zich in het lichaam kan opstapelen. In een onderzoek brachten 25 personen vijf dagen lang twee maal daags een zonnebrandcreme met 4% oxybenzone aan. In de urine samples was duidelijk terug te vinden dat na drie tot vijf dagen na de laaste maal aanbrengen er nog oxybenzone terug te vinden was in de samples. Kinderen hebben meer moeite dan volwassenen deze stof af te breken doordat de enzymen die deze stof afbreken minder goed werken.
 • Oxybenzeen bootst werking van hormoon na:  Door middel van proefdier- en reageerbuis onderzoeken is vastgesteld dat oxybenzeen hormonale activiteit heeft. Het is nog niet duidelijk wat de effecten zijn van langdurig gebruik en bij risicogroepen zoals vrouwen die een verhoogde kans op borstkanker hebben, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
 • Celschade:  Onder invloed van zonlicht wordt oxybenzeen geoxideerd tot oxibenzeen semiquinone, een stof dat onze antixodanten aanvalt. Antioxidanten beschermen juist tegen celschade en kanker.

Valse bescherming, nieuwe studie: zonnebrand beschermt niet

Oxybenzeen biedt valse bescherming: de stof blokkeert alleen UVB straling , terwijl UVA straling vrije radicalen produceert. Terwijl er geen zonverbranding is, kan evengoed schade door zon hebben plaatsgevonden.

Een studie (2014-juni, Manchester University en Londen’s Institute of Cancer Research) toonde aan dat ondanks beschermingsfactor 50, schadelijke straling niet wordt tegengehouden en de zon evengoed het DNA beschadigt. Deze studie (gepubliceerd in Nature) was baanbrekend, en de eerste moleculaire studie naar de manier waarop melanoom veroorzaakt wordt.

De stof wordt ook gebruikt in huidverzorgingsproducten, shampoo en lippenbalsem. Dikwijls zorgt oxybenzeen voor huidirritatie. Oxybenzeen wordt moeiteloos opgenomen via de huid, belandt in de bloedbaan en wordt gevonden in urine en zelfs in moedermelk. In een studie uitgevoerd in 2008 bleken 96.8% van de 2,517 urine samples oxybenzeen te bevatten. De concentratie was gerelateerd aan het gebruik van cosmetica. Naar schatting dringt zo’n 10% van de aangebrachte hoeveelheid door de huid heen.

Alternatieven

Terwijl de duur van blootstelling aan zon altijd in acht genomen moet worden, zijn er alternatieven voor de chemische zonnebrandmiddelen. Minerale oliën reflecteren zonnestralen, maar stoppen de huid dicht.

Natuurlijke oliën hebben een beschermingsfactor

 • Avocado olie (factor 4-10)
 • Olijf olie (factor 7-8)
 • Shea Butter (factor 3-6)
 • Amandel olie (factor 5)
 • Sesamzaad olie (factor 6-7)
 • Hennepzaad olie (factor 6)
 • Jojoba olie (factor 5)
 • Kokosnoot olie (factor 7)

Aanvulling/rectificatie mei 2016: de factor van o.a. wortelzaadolie (factor 38) is per heden verwijderd, bij gebrek aan bewijs. De claim over de factor is naar alle waarschijnlijkheid de wereld ingekomen door een fabrikant van wortelzaadolie. Volgens deze studie heeft wortelzaadolie een factor 1.34 , aloe vera 1.28, komkommer 1.45, papaya 1.75, aardbei 1.63 en watermeloen 0.97.

Deze tabel schets een reëel beeld van de beschermingsfactoren van plantaardige oliën:

(bron)

Ben je geen liefhebber van olie, dan zijn er nog de volgende tips:

Lees ook: 14 x voeding die de huid beschermt tegen de zon

 

 

Share