Verder bewijs: cannabis remt tumorgroei

OEDGEZOND.INFO

Tetrahydrocannabinol uit cannabis remt tumorgroei- Het hoofdingrediënt in cannabis, tetrahydrocannabinol, kan volgens een internationaal onderzoeksteam gebruikt worden om de tumorgroei te remmen. Vorige studies lieten zien dat cannaboïden, waar tetrahydrocannabinol er een van is, anti-kanker eigenschappen hebben.

Hersentumoren

Zo ontdekten onderzoekers verbonden aan de Complutense University in Spanje in 2009 dat THC de dood van hersenkankercellen bevorderde door een proces dat autofagie heet. De onderzoekers ontdekten dat de toepassing van THC aan muizen met menselijke tumors autofagie op gang zette en tumorgroei remde. Bij twee menselijke patiënten met hoogst agressieve hersentumoren waarbij THC intracraniaal werd toegepast, traden ook soortgelijke verschijnselen van autofagie op.

Bij autofagie wordt er materiaal van binnen de cel verteerd, letterlijk betekent het: zichzelf opeten

Intracraniaal: binnen de schedel

Het team achter deze nieuwe studie (Complutense University en University of Anglia) zegt de voorheen nog onbekende ‘signalerende platforms’ ontdekt te hebben die ervoor zorgen dat THC tumoren doet slinken. Ook bij deze studie werd gebruikt gemaakt van menselijke kankercellen in muizen: borstkankercellen. Toen deze tumors doses THC kregen, reageerden twee cel receptoren met een anti-tumor response.

Effecten van THC op tumorgroei

Dr. Peter Mc Cormick van UEA’s School of Pharmacy: “THC, het actieve component van marihuana, heeft anti-kanker eigenschappen. Dit bestanddeel handelt door een specifieke familie van cel receptoren die cannaboïden receptoren heten. We tonen aan dat deze effecten ontstaan ia de interactie tussen CB2 en GPR55, deze twee horen tot de cannaboïde receptor familie. Onze bevindingen geven meer inzicht in de bekende maar nog nauwelijks begrepen effecten van THC in lage en hoge doses op tumorgroei.

Het team is er nog niet helemaal over uit welke receptor de hoofdverantwoordelijke is voor de anti-tumoreffecten.

Volgens Mc Cormick is er veel interesse in inzichten in de moleculaire mechanismen van marihuana en op welke wijze marihuana deze mechanismen beïnvloedt. De farmaceutische industrie is erop gebrand om een medische versie van de stof te maken.

“Door de receptoren die betrokken zijn te identificeren hebben we een belangrijke stap richting de toekomstige behandelingen gemaakt, waarbij gebruik gemaakt kan worden van de interacties die we ontdekt hebben om tumorgroei te remmen.”

‘Niet zelf experimenteren’

Dr. Mc Cormick benadrukt dat kankerpatiënten niet zelf moeten gaan experimenteren“In ons onderzoek hebben we gebruik gemaakt van een geïsoleerd chemisch bestanddeel en een specifieke concentratie gebruikt die cruciaal is. Kankerpatiënten moeten niet zelf gaan experimenteren met cannabis, maar ik hoop dat ons onderzoek zal leiden tot een veilige synthetische equivalent die in de toekomst beschikbaar is.”

 

Bron: medicalnewstoday