Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Tips

11 slimme ingrediënten voor je zomerdrankje (want: afslankend effect !)

Share Button

Aan een koel en lekker drankje nippen op warme zomerdagen, is een makkelijke manier om gewichtsverlies te ondersteunen. IJswater met onderstaande ingrediënten verfrist en helpt bij het afvallen. Lees waarom !

Zomerdrankje met slimme ingrediënten

Amandelmelk ongezoet, koolhydraataarm

Wanneer je gewicht wilt verliezen, verruil dan normale melk voor ongezoete amandelmelk. Dit bevat 30 calorieën per kop en bevat geen soja, suiker, lactose, koolhydraten, gluten en smaakversterkers. Dat amandelmelk koolhydraatarm is, is mooi meegenomen. Onderzoek toont aan dat een koolhydraatarm dieet eerder leidt tot gewichtsverlies dan een dieet dat rijk is aan koolhydraten. Met dezelfde lichamelijke inspanning verbrand je 300 calorieën meer per dag door een koolhydraatarm dieet, dan door een vetarm dieet. Dit zegt ook David Ludwig, hoofd van de New Balance Foundation Obesity Prevention Center te  Boston.

Stevia, nul calorieën en geen drang naar suiker

Zoete zomerdrankjes, zoals smoothies met zomerfruit, frisdrank of sapjes, bevatten veel calorieën. Stevia is een prima ingrediënt voor een koel drankje. Stevia komt van een kruid waarvan de  bladeren  glycosiden bevatten en dit is rond 250 keer zoeter dan suiker. Kies de onbewerkte vorm en dan vloeibare stevia of de 100% pure witte stevia poeder. De glycosiden in Stevia worden niet omgezet in het lichaam, dus het bevat nul calorieën. Volgens studie hebben mensen die stevia gebruiken geen drang naar suiker en ervaren ze niet meer hongergevoel dan suiker-gebruikers en heeft stevia geen negatief effect op de bloedsuikerspiegel.

Appelazijn remt vetopslag

IJswater is smakelijk te maken door er stevia, citroen en een beetje appelazijn door te doen. Dit drankje heeft zeker een afslankend effect. Appel azijn houdt de bloedsuikerspiegel prima in balans, maar ook niet onbelangrijk: het voorkomt vetopslag ! In appelazijn zit acetic zuur, pectine, malic zuur  en ash. Er zitten ook vitaminen in: C, A1, B2 en B6. Ook bevat het nog belangrijke mineralen, namelijk: selenium, mangaan, koper, zink, potassium, fosfor, magnesium en calcium. Het belangrijkste ingrediënt is echter acetic acid.  Volgens onderzoek helpt appelazijn op twee manieren bij gewichtsverlies: het houdt de bloedsuikerspiegel in balans (ook belangrijk om eetbuien te voorkomen) en het vermindert de mate waarin insuline wordt vrijgegeven in de bloedstroom. Insuline is een belangrijk hormoon betreffende vetopslag. Daarom is een goede insuline balans zonder pieken erg belangrijk bij gewichtsbeheersing.  Wanneer er een insulinepiek is, kan de insuline te lang in het lichaam blijven. Wanneer er teveel insuline is, is het bijna onmogelijk om gewicht te verliezen. Ook als je aan een calorie-arm dieet bent. Het acetic zuur in appelazijn remt de expressie van genen die vetopslag bevordert. Appelazijn kan de trek indammen en een vol gevoel geven.

Citroen en efficiënt werkende lever

Een citroen bevat minder dan 1 gram suiker, en dit maakt de vrucht een perfect ingrediënt in een koel calorie-arm drankje. Gewoon in ijswater met eventueel wat stevia, of in zelfgemaakte ijsthee. Eén citroen bevat veel kalium, een mineraal die gunstig werkt bij hartfalen. Volgens onderzoeken is water drinken alleen al reden om gewicht te verliezen én om het eraf te houden. Het toevoegen van citroen ondersteunt het afvalproces, en daar komt nog bij dat het drinken van citroenwater nog veel meer voordelen heeft, zoals reiniging van de lever en zuivering van het bloed.  Dat citroenwater de lever reinigt, is belangrijk wanneer je gewicht wil verliezen: hoe efficiënter de lever werkt, des te beter en completer voedsel wordt verwerkt en des te effectiever gifstoffen uit het lichaam verwijdert worden. Wat betreft de bloedzuiverende werking: hoe schoner het bloed, des te beter worden zuurstof en essentiële voedingsstoffen afgegeven aan de cellen en dit verbetert dan weer het energieniveau en metabolisme. In veel gevallen worden voedingstekorten en de aanwezigheid van gifstoffen gelinkt aan gewichtstoename en het onvermogen om af te vallen.  Dit beïnvloedt onder andere ook de bloedsuikerspiegel, hormonale balans, trek in verkeerde voeding en stemmingswisselingen. Een ander groot voordeel van citroenwater in verband met gewichtsverlies, is dat het alkaliserend werkt. Dit is belangrijk, omdat ons lichaam zure afvalresten opslaat in lichaamscellen en andere schadelijke gifstoffen. Hoe meer verzuurd we zijn, des te moeilijker is het om af te vallen.

Kefir en vermindering van vetmassa

Kefir is een heel geschikt en eiwitrijk ingrediënt voor in zomerdrank. Lekker fris, en vanwege de eiwitten helpt het hongergevoel te voorkomen. Kefir is níet calorie-arm: dus is het handig om niet meer dan een klein kopje per drankje te gebruiken. De smaak kan verbetert worden door er wat bessen of stevia aan toe te voegen. Kefir bevat probiotica die een afslankend effect hebben. Ook het aanwezige linolzuur vermindert de vetmassa. Kefir stimuleert een gezonde werking van het gastrointestinale systeem, wat leidt tot een betere opname van voedingsstoffen, een verbeterd immuunsysteem en weren van ontstekingen. Het geconjugeerde linolzuur vermindert niet alleen de vetmassa, maar ondersteunt de stofwisseling. Bovendien bevordert het de transport van glucose naar de spiercellen, en dit voorkomt dat suiker omgezet wordt in vet. Vet wordt door CLA ook naar het cellulaire membraan van de spieren en omliggend weefsel getransporteerd om als brandstof verbrand te worden. Kefir is dus uitstekend bij een trage stofwisseling.

Proteïne poeder en afname vetpercentage

Voeg wat proteïne poeder toe aan je amandelmelk/drankje. Let er wel op dat er geen additieven, suiker en kunstmatige zoetstoffen in zitten. Vooral voor krachttraining of cardio is dit handig in het kader van de spieropbouw. Eiwitpoeder (zoals whey poeder)  is  een rijke bron van aminozuren die snel worden opgenomen en gebruikt, en dit beschermt de vetvrije massa (spierweefsel).  Volgens meerdere studies is een voedingspatroon dat rijker is aan proteïnen dan normaal, bevorderlijk voor gewichtsverlies en de afname van vetpercentage. In een 6 maanden-durend onderzoek bij deelnemers met overgewicht bleek dat het vetverlies bijna twee keer zo hoog was bij hen die op een proteïnenrijk voedingspatroon gezet waren.

Limoen en bittere sinaasappel

Geweldige ingrediënten met afslankend effect zijn limoen en bittere sinaasappel (Citrus Aurantium). Net als citroen, zijn limoen en bittere sinaasappel praktisch suiker- en calorievrij. Daarbij zijn deze vruchten ook nog eens rijk aan vitamine C en net als citroen erg behulpzaam bij het kwijtraken van gifstoffen (reinigen lever). Bittere sinaasappel is de beste vervanger voor efidrine (een natuurlijke stof die in afslankproducten zat, zeer effectief was, maar nu op de dopinglijst staat en verboden is) en bevat synefrine. Alle citrusvruchten bevatten synefrine, maar de citrus aurantium is koploper (ook wel de ‘vetverbrander’ genoemd), direct gevolgd door de limoen. Beiden geven bovendien een portie energie.

Kiwi en stoelgang

Gewichtsafname valt of staat met een goede gezonde stoelgang. Kiwi zit vol vezels, dus dankzij dit stuk fruit  komt met de stoelgang wel goed. (Zeker wanneer je een of twee kiwi’s op de nuchtere maag eet) Kiwi is calorie-arm en rijk aan anti-oxidanten zoals vitamine C (70 mg per kiwi).

Grapefruit heeft zich ook bewezen

Rijk aan vitaminen, anti-oxidanten, vezels en lycopeen. En daar komt bij dat grapefruit het lichaam erg goed van gifstoffen ontdoet en ook bijdraagt aan gewichtsverlies. Dankzij deze vrucht voel je je lang vol en kan je over-eten voorkomen. Erg lekker en verfrissend wanneer je dit vers geperst drinkt of om wat schijfjes in je water te doen. Ook de grapefruit bevat synefrine. Tijdens een onderzoek (12 weken) naar gewicht en stofwisseling onder mensen met overgewicht, kregen niet alle deelnemers verse grapefruitsap. Na 12 weken bleek de groep deelnemers die verse grapefruitsap gekregen hadden, het meeste te zijn afgevallen. Ook de deelnemers die een grapefruitcapsule en grapefruitsap uit pak kregen hadden het het niet slecht vanaf gebracht qua gewichtsafname. Ook waren de onderzoekers tevreden over de deelnemers die een halve grapefruit aten vóor maaltijden: ook zij hadden gewicht verloren, maar ook hun insulineweerstand was sterk verbeterd.

Munt stimuleert darmbewegingen en houdt eetlust onder controle

Lekker verfrissend kruid voor in je water ! Je doet gewoon wat muntblad in een kan water. Het sterke aroma van munt helpt je om de eetlust onder controle te houden. Het is ideaal voor mensen die (na een maaltijd) snakken naar iets zoets. Munt kalmeert het spijsverteringskanaal en stimuleert vlotte darmbewegingen.  Ook een goede remedie bij verstopping. Bovendien blijkt uit studie dat alleen al de geur van munt cognitieve en lichamelijke prestaties verbetert. Overigens is volgens een andere studie  pepermuntolie heilzaam bij het prikkelbare darm syndroom.

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.