Met vitaminen verrijkte voedingsmiddelen hebben zo hun nadelen

Met vitaminen verrijkte voedingsmiddelen lijken een toegevoegde waarde voor de gezondheid te hebben. Toch zitten er nadelen aan. De toegevoegde vitaminen zijn niet zelden chemisch van aard, en mensen kunnen hier op verschillende manieren op reageren. Sommige chemische stoffen worden niet door het lichaam uitgescheiden en hopen zich op.

Verborgen toegevoegde synthetische vitaminen

Deze ophoping kan leiden tot onverdraagzaamheid voor bepaalde essentiële voedingsstoffen. Ook kan het immuunsysteem in de war geschopt worden.  Voor candida patiënten is dit bijvoorbeeld funest. Veel verpakte voedingsmiddelen, ook vlees en brood bevatten toegevoegde synthetische vitaminen en we zijn ons er vaak niet bewust van dat we dit consumeren. Ze zijn vaak verborgen toegevoegd en worden alleen onder een schuilnamen vermeld worden zoals diverse E-nummers. Weinig mensen weten wat die stoffen inhouden.

Synthetische vitaminen om te vermijden:

 • Vitamine A: Acetaat and Palmitaat
 • Vitamine B1 (Thiamine): Thiamine Mononitraat, Thiamine Hydrochloride
 • Vitamine B2 (Riboflavin): Riboflavine
 • Pantotheen zuur: Calcium D-Pantothenaat
 • Vitamine B6 (Pyridoxine): Pyridoxine Hydrochloride
 • Vitamin B12: Cobalamine
 • PABA (Para-aminobenzoic Acid): Aminobenzoic zuur
 • Foliumzuur: pteroylglutamic acid (PGA)
 • Choline: choline chloride, choline bitartraat
 • Biotine: d-Biotine
 • Vitamine C (Ascorbine zuur): ascorbine zuur
 • Vitamine D: irradiated ergosteral, calciferol
 • Vitamin E: dl-alfa tocoferol, dl-alfa tocoferol acetaat of succinaat

Paar voorbeelden

 • De laatste jaren neemt de vitamine-B6-inname uit verrijkte voedingen en voedingssupplementen toe. Uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 blijkt dat 26% van de vitamine-B6-inname komt uit verrijkte voeding en voedingssupplementen (17% uit met vitamine-B6-verrijkte voeding en 9% uit voedingssupplementen). Door een toenemend gebruik van deze producten neemt ook de kans op te hoge vitamine-B6-innames toe. s. Een product dat erg veel vitamine B6 levert is Red Bull Energy drink. 1 blikje van 250 ml bevat 2,1 mg vitamine B6. De ADH vitamine B6 ligt op 1,4 mg/dag.  Dit betekent dat 1 blikje Red Bull 150% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6 bevat. Teveel vitamine B6 kan gevoelsstoornissen veroorzaken.
 • Bewerkte voedingsmiddelen zoals vegetarische hamburgers en worstjes worden soms verrijkt met vitamine B12, maar toch is het niet aan te raden deze te eten omdat bewerkte voeding vaak veel toevoegingen bevat die erg belastend zijn voor je lichaam en je gezondheid dus meer kwaad dan goed doen
 • Nutricia gebruikt kunstmatige vitamine E in de zuigelingenmelk. Dit wordt niet volledig omgezet.
 • In Kellogg’s producten zoals cornflakes, rice crispies, ontbijtgranen en andere ontbijtproducten zijn met zoveel vitaminen verrijkt dat in sommige gevallen 50% van de ADH (gebaseerd op volwassenen) al bij het ontbijt binnen is. Procter & Gamble heeft ook ‘patent’ op deze super-verrijking.  Toch een risico wanneer er ook andere producten met toegevoegde vitaminen geconsumeerd worden (of/en een multivitamine). Kellog’s was de eerste ontbijtgranenfabrikant die vitamine D toevoegde aan de granen. W.b. de toevoegingen gooit Kellog’s wel meer door de granen: de Keuringsdienst van Waren legde in 2009 ijzervergif (door gemalen spijkers) in K’s cornflakes bloot. Chocopops zijn verrijkt met B1, B2, B3, B6, foliumzuur, B12.

Foliumzuur dus: verrijking met foliumzuur was eerst verboden in Nederland. Een commissie van de Gezondheidsraad vond de risico’s (rapport, 2000) die verbonden kunnen zijn aan foliumzuurinneming via verrijking van voedings­middelen met foliumzuur te groot. Bij verrijking met foliumzuur wordt de synthetische vorm PMG gebruikt.

 

 

 Kinderarts Hansa Bhargava vertelt op WebMD het volgende over verrijkte voedingsmiddelen m.b.t. kinderen:

“Ik herinner me nog een 8-jarig meisje die de spoedeisende hulp binnenkwam, ze braakte en was slaperig. Ze klaagde al weken over hoofdpijn en buikpijn. De ouders brachten haar voor medische hulp, omdat ze zich  nu vreemd gedroeg. Ze was niet in staat om normaal te praten en gedroeg zich erg apathisch.

Ze belandde nog diezelfde avond in het ziekenhuis vanwege een vitamine A vergiftiging en leverfalen vanwege een overschot aan vitamine A in haar lichaam. Haar ouders hadden haar grote doses vitamine A gegeven.

Als kinderarts zie ik veel ouders die hun kinderen vitamine supplementen geven. Meestal is dat okee (d.w.z. wanneer de dosis correct is). Het wordt een ander verhaal als de dosis extreem is. En dit is waar we onze wenkbrauwen optrekken bij verrijkte voedingsmiddelen. Kunnen voedingsmiddelen verrijkt met vitaminen in combinatie met supplementen voor een overdosis bij kinderen zorgen ?

De Environmental Working Group kwam in juni 2014 met een  rapport dat vragen opwerpt over de hoeveelheden vitaminen die aan normale voedingsmiddelen worden toegevoegd. Een voorbeeld hier zijn de ontbijtgranen. Veel van dit soort producten bevatten zo’n 25% van de ADH van bepaalde vitaminen. Helaas zijn deze hoeveelheden gebaseerd op de ADH van volwassenen. Dit zou kunnen betekenen dat veel van de toegevoegde vitaminen de ADH van kinderen kan overschrijden. Wat zorgelijk is, is dat wanneer kinderen ook nog eens supplementen krijgen de kans bestaat dat ze een overschot van vitaminen krijgen. Volgens een analyse van gegevens van National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2006 die begin 2014 gepubliceerd werd, blijkt dat alleen al van verrijkte voedingsmiddelen 13% van de kinderen teveel vitamine A binnenkrijgt en 45% krijgt teveel zink.

Teveel vitamine A kan leiden tot abnormaliteiten in botten, nagels, afpelling van huid, haarverlies en in uitzonderlijke gevallen leverfalen. Teveel zink kan anemia veroorzaken en het immuunsysteem onderdrukken.

Kinderen hebben niet zomaar een overschot aan vitaminen. Zeker niet wanneer er een gezond voedingspatroon gehanteerd wordt met fruit, groente en hele granen. De sleutel is om bewust te zijn van de ingrediënten in geraffineerde voedingsmiddelen en om dit in balans te brengen met de vitaminesupplementen die je eventueel geeft.  Lees het etiket. Kijk op ontbijtproducten zoals bijvoorbeeld cruesli welke vitaminen toegevoegd zijn. Wanneer je kind iets ‘verrijkts’ gehad heeft, kan  het misschien een multivitamine overslaan. Ga terug naar de basis: zorg vooral voor eenvoudig onbewerkt voedsel. Hoe meer ‘echt’ eten er op tafel staat, des te minder ongewenste ingrediënten zijn er aan toegevoegd. Vers en diepvries bevat meestal geen toevoegingen.”

 

Rapport Environmental Working Group (onder meer: kinderen krijgen teveel niacine, vitamine A en zink)

Bronnen

www.webmd.com

www.jessevandervelde.com

www.voedingonline.nl

www.innofood.org