Studie: ‘cognitieve achteruitgang is marker voor beroerte’

OEDGEZOND.INFO

Cognitieve achteruitgang verhoogt kans op beroerte bij 65+

Eerder werd in studies de conclusie getrokken dat een slechte cardiovasculaire gezondheid de kans op leer- en geheugenproblemen vergroot. Volgens een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het medisch journaal Stroke, begint het bij verslechterde cognitie: cognitieve achteruitgang vergroot de kans op een beroerte bij volwassenen vanaf 65 jaar.

Verminderde cognitie kan wellicht aan het rijtje oorzaken worden toegevoegd

Risicofactoren voor een beroerte zijn: atriumfibrilleren, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en hartaandoeningen. Wellicht kan cognitieve achteruitgang hier ook aan toegevoegd worden, althans als het aan professor K. Rajan ligt (Rush University Medical Center in Chicago,). Hij zegt dat in de meeste klinische studies gekeken wordt naar cognitieve achteruitgang, nadat een beroerte heeft plaatsgevonden. Er zijn slechts een handvol studies die het cognitieve functioneren in kaart brachten voordat beroertes plaatsvonden.

61% Meer kans op een beroerte

De onderzoekers analyseerden data van 7217 65-plussers. Gekeken werd naar het cognitieve functioneren. Deelnemers werden gemonitord en elke 3 jaar deden zij vier testen om bepaalde cognitieve functies te checken, inclusief het korte en lange termijngeheugen, alertheid en aandachtspanne. De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die lagere scores op de testen hadden, 61% meer kans op een beroerte hadden.

Verhoogd risico op overlijden

Ook ontdekten ze dat, nadat een beroerte zich had voorgedaan, de cognitieve functie twee keer zo laag was als voor de beroerte. Daar kwam nog bij, dat bij de deelnemers waarbij voorafgaand aan de beroerte cognitieve achteruitgang werd vastgesteld en na de beroerte nog een verdere vermindering van het cognitieve functioneren, ook een verhoogd overlijdensrisico hadden. Maar liefst 78% van de deelnemers waarbij dit het geval was, overleed gedurende de follow-up.

Professor Rajan zegt dat een verminderd cognitief functioneren de kans op een beroerte vergroot, maar dat een beroerte de achteruitgang versnelt: “Een verminderde cognitieve functie wordt meestal geassocieerd met een slechte neurologische gezondheid en hersenfunctie. Verslechtering van neurologische gezondheid leidt tot diverse gezondheidsproblemen, waarvan een beroerte er een van is. Cognitieve achteruitgang is niet alleen een sterke marker voor neurologisch verval en psychische gezondheid in oudere volwassenen, maar ook een marker voor beroertes vanaf 65+. ”

Een paar studies vermelden manieren om cognitieve achteruitgang tegen te gaan:

Bron; www.medicalnewstoday.com