Dagelijks aspirine verlaagt risico op kanker aanzienlijk, volgens nieuwe studie

OEDGEZOND.INFO
Onderzoeker: ‘Dagelijkse inname van aspirine belangrijkste vorm van kankerpreventie’-  Volgens nieuw onderzoek van de Queen Mary University of London (QMUL) kan het innemen van aspirine het risico op de het ontwikkelen van kanker aanzienlijk verminderen.  Het gaat dan om darm-, maag- en slokdarm kanker. Moeten we nu preventief aan de aspirine ? Een stof uit natuurlijke bron, capsaïne (o.a. in chilipeper en cayennepeper) blijkt ook zeer goed te beschermen en veroorzaakt geen bloedingen zoals aspirine.

‘Risico neemt aanzienlijk af’

Voor de eerste keer is het complete beschikbare bewijs uit vele studies en klinische onderzoeken geanalyseerd op voor- en nadelen van preventief gebruik van aspirine, zeggen de onderzoekers. De conclusies van de studie zijn gepubliceerd in het gerenommeerde medische journaal Annals of Oncology.

De conclusie van het onderzoek:  10 jaar lang aspirine innemen doet de kans op darmkanker met 35% afnemen. Wat betreft overlijden door darm-, maag- en slokdarm kanker is er een afname van 40%.

Om de voordelen van aspirine te benutten, zouden mensen minstens 5 jaar (waarschijnlijk 10 jaar) een dagelijkse dosis aspirine (75-100 mg) moeten nemen wanneer zij tussen de 50-65 jaar zijn. Geen voordelen werden gevonden tijdens de eerste drie jaar slikken, en de sterftecijfers namen pas af vanaf 5 jaar aspirine slikken.

Ook nadelen

De studie meldt ook de nadelen: de langdurige inname van aspirine verhoogt het risico op bloeding in maag en spijsverteringskanaal. Vanaf 60 jaar (bij een dagelijkse dosis, 10 jaar lang) neemt dit risico toe en dit is levensbedreigend voor een klein aantal mensen (minder dan 5%). Wat betreft gastrointestinale bloeding (traject tussen mond en anus) is de kans erg klein onder de 70 jaar, maar na het 70e jaar neemt deze kans fiks toe. Een andere bijwerking van de aspirine-inname is het ontstaan van een maagzweer. Deze kans nam toe met 30-60%.

Onduidelijkheden

De studie legt ook onzekerheid bloot over de meest correcte dosis om de voordelen optimaal te doen zijn. Deze doses variëren in diverse klinische studies tussen de 75 mg en 325 mg. Ook is het nog niet duidelijk of de voordelen groter worden naarmate aspirine langer dan 10 jaar wordt ingenomen.

Hoofdauteur van de studie, Jack Cuzick:

“Het is lang bekend dat aspirine – één van de goedkoopste pijnstillers op de markt– beschermt tegen bepaalde kankertypen. Maar voordat onze studie plaatsvond, waarin we alle beschikbare bewijzen analyseerden, was het onduidelijk of de pro’s van aspirine-inname tegen de con’s opwogen. Hoewel er bepaalde serieuze bijwerkingen zijn die niet ontkend kunnen worden, lijkt de dagelijkse inname van aspirine het belangrijkste wat we kunnen doen om risico op kanker te verminderen, ná stoppen met roken en het tegengaan van obesitas. Dit is waarschijnlijk een stuk makkelijker om in te passen.”

Nu allemaal preventief aan de aspirine ?

Het duidelijkste bewijs van de voordelen van aspirine geldt voor darm- en maagkanker. Hier staan ook de bloedingen tegenover. Het is niet duidelijk hoeveel van de risicoafname te wijten is aan de aspirine zelf. Dit merkt gastro-enteroloog dr. David Bernstein op (North Shore University Hospital in Manhasset, New York) op. Het kan volgens hem zijn dat aspirine helpt om deze typen kankers eerder te bemerken, in plaats van dat aspirine de ziekte voorkomt. Het ligt voor de hand dat mensen die regelmatig aspirine nemen eerder naar een dokter gaan, omdat ze bloedingen bemerken, bijvoorbeeld in hun ontlasting. Wanneer de patiënt dan onderzocht wordt, kan een voorstadium van kanker ontdekt worden of zelfs kanker.

Hij benadrukt: “Aspirine moet niet gegeven worden om kanker te voorkomen. Het behoort alleen ingenomen te worden waarvoor het bestemd is.”

Dr. Omar Kayaleh, teamleider van het oncologisch team van de gastrointestinale afdeling/ UF Health Cancer Center in Orlando zegt dat zelfs wanneer er sprake is van vroege detectie door aspirine, studies ook aangeven dat mensen die aspirine slikken minder snel poliepen ontwikkelen. Volgens hem zijn de data van het onderzoek van QMUL sterk genoeg om de pijnstiller aan te bevelen. Hij zegt zelf een aspirine per dag te nemen, om die reden.

Gewoon iets natuurlijks blijkt zeer goed te beschermen

Er zijn ook natuurlijke middelen om het gastrointestinale systeem gezond te houden. Zo ontdekten onderzoekers van de University of California, San Diego School of Medicine dat capsaïne uit chili peper bescherming biedt tegen intestinale tumoren.  Capsaïne is ervoor verantwoordelijk dat er een chronische activatie wordt uitgelokt van een receptor die betrokken is bij de vernieuwing van intestinale cellen. Wanneer deze vernieuwing niet meer plaats vindt, komen tumoren eerder voor.

Bron:

Oxford University Press (OUP)

LiveScience