Ben je een narcist ? Volgens studie geven narcisten schaamteloos eerlijk antwoord op 1 vraag

To be or not to be, ask one question ? Ben je een narcist ? Mensen met een opgezwollen ego zullen gewoon toegeven dat ze een narcist zijn, wanneer ze de vraag gesteld krijgen. Volgens een nieuwe studie zijn narcisten niet bang om te vertellen dat ze narcist zijn.

Opgezwollen

Volgens professor B. Busham, professor psychologie en hoofdauteur van de studie, schaamt een narcist zich niet om een narcist te zijn.

Mensen met een klassieke narcistische persoonlijkheid hebben de neiging om een opgezwollen indruk van zichzelf te hebben, en ook een gevoel van bevoegdheid en weinig empathie voor anderen. In de Westerse landen zijn meer narcisten dan in Oosterse landen, en mensen die tussen de circa 1980 en begin 2000 geboren zijn, zijn egocentrischer dan de vorige generaties, volgens Bushman.

“De eigenwaarde-beweging, ik denk dat dit er voor een groot deel mee te maken heeft. Ik denk dat de sociale media een uitlaatklep is voor menen die zichzelf graag tentoonstellen aan een groot publiek.”

Egoïstisch zijn kan zijn voordelen hebben, maar dan op slechts op kort termijn. Een zee aan zelfvertrouwen kan mensen aan een baan of partner helpen, en volgens sommige studies zijn narcisten goede leiders. Maar meestal dienen ze niemand van nut, met hun zelfoverschatting. Wanneer je denkt dat je geweldig bent, zul je ook niet veel doen om jezelf verbeteren. En omdat narcisten minder empathie tonen, zullen ze ook niet goed zijn voor de mensen in hun leven.

Geen schaamtegevoel

Het is gebruikelijk dat onderzoekers vertrouwen op een uitgebreide survey met 40 vragen, wanneer ze narcistische gedragingen bestuderen. Een van die vragen luidt ‘ik ga liever op in een menigte (non-narcistisch)’ versus ‘ik ben graag het middelpunt van belangstelling (narcistisch)’, of: ‘de gedachte aan het hebben van leiding over de wereld maakt me bang (non-narcistisch)’ versus ‘als ik de wereld zou regeren, zou het een betere plek zijn (narcistisch)’.

In deze nieuwe studie, geleid door Busham (5 augustus gepubliceerd in PLOS ONE) keken de onderzoekers naar 11 gepubliceerde studies. Het team merkte op dat het antwoord op 1 specifieke vraag sterk correleerde aan de totaalscore van de uitgebreide test: “In hoeverre bent u het eens met de stelling: ik ben een narcist?”

Voorgaande studies toonden aan dat jongere deelnemers en mannen hoger scoorden op de narcistische schaal dan andere deelnemers.(Doe zelf de quiz)

Ruwe schatting

Busham’s studie stelt voor dat onderzoekers met tijdgebrek deze simpele vraag in hun onderzoek kunnen opnemen voor een ruwe schatting. De vraag kan niet gebruikt worden om vast te stellen of iemand een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Dit is voer voor psychiaters, en voor mensen bij wie narcisme daadwerkelijk negatief het leven beïnvloedt.

Een andere professor psychologie, W. K. Campell (University of Georgia) zegt niet verbaasd te zijn over de bevinding: “Er is literatuur waaruit blijkt dat narcistische mensen zelfbewust zijn.”

Beter uitgebreid onderzoek

Een uitgebreid onderzoek is beter, volgens Campell, omdat narcisme meerder componenten inhoudt: van exhibitionisme tot uitbuiting van anderen. Het is belangrijk om al deze componenten in een onderzoek te betrekken.

Gerelateerd:
Amerikaanse organisatie van psychologen: selfies maken is een psychische stoornis
Narcistische persoonlijkheidsstoornis: de kenmerken

Bron: Ohio State University