Darmbacteriën hebben invloed op (eet) gedrag, humeur en voedingskeuze

OEDGEZOND.INFO

Het was al eerder duidelijk, dat darmbacteriën invloed hebben op denken en gedrag. New Scientist meldde dit jaar dat darmbacteriën de manier waarop ons brein werkt kunnen veranderen. En de California Institute of Technology publiceerde eind vorig jaar een onderzoek over de relatie tussen darmen en autisme. Nu is er nieuw onderzoek, en hieruit blijkt dat darmbacteriën ook het eetgedrag en voedingskeuzes beïnvloeden.

Darmbacteriën bepalen gedrag, stemming en voedingskeuze

Bacteriën hebben voorkeuren voor voeding

BioEssays publiceerde deze week een review waarin werd geconcludeerd dat bacteriën het menselijke eetgedrag en de voedingskeuze beïnvloeden. De keuze valt dan op voeding waarin de bacteriën het best gedijen.

Bacteriesoorten zijn afhankelijk van het soort voeding dat ze nodig hebben. Sommige geven de voorkeur aan vet, en andere aan zoet. Ze wedijveren niet alleen met elkaar om voedsel en om een niche binnen hun ecosysteem te blijven, ze hebben ook andere doelen dan wij, aldus de onderzoekers.

Gekoppeld aan immuunsysteem, hormonale systeem en zenuwstelsel

Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe dit gebeurt, geloven de auteurs dat er communicatie tussen darmbacteriën is, wat onze beslissingen beïnvloedt door de vrijzetting van signaal afgevende moleculen in de darmen. Doordat de darmbacteriën gekoppeld zijn aan het immuunsysteem, hormonale systeem en zenuwstelsel, beïnvloeden de signalen gedrag en reacties.

Manipulatief

Volgens mede-auteur C. Maley (arts en directeur van Center for Evolution and Cancer) zijn darmbacteriën manipulatief en tonen zij een verscheidenheid van belangen waarvan sommige overeenkomen met onze voedingsdoelen en andere niet.

Andere voeding verandert microbiologie binnen 24 uur

Gelukkig kunnen wij dit op onze beurt weer beïnvloeden door bewust onze voedingsgewoonten te veranderen. Volgens Maley komt er dan een binnen 24 uur verandering in de microbiologie. Hij zegt dat het voedingspatroon een grote impact heeft op de microbiële bevolking in de darmen. Het is een heel ecosysteem en het ontwikkelt zich elke minuut.

Er zijn zelfs bacteriën die erin gespecialiseerd zijn om zeewier te verteren. Dit is aantoonbaar gemaakt bij Japanners, voor wie zeewier in maaltijden gebruikelijk is.

Stemming en gedrag

Volgens de onderzoekers hebben darmbacteriën invloed op de voedingskeuzes via de nervus vagus (tiende hersenzenuw), die 100 miljoen zenuwcellen met elkaar verbindt van spijsverteringskanaal tot hersenen. Microben hebben de capaciteit om gedrag en stemming te beïnvloeden door de neurale signalen in de nervus vagus te veranderen. Dit verandert de smaak en produceert giffen die het humeur te neer drukken, aan de andere kant zet dit chemische processen op gang die tot een positieve stemming leiden.

Bij muizen neemt angstig gedrag toe door bepaalde bacteriestrengen. Bij mensen is gebleken dat het drinken van probiotica met Lactobacillus casei de stemming verbetert bij hen die zich down voelen.

Makkelijke manier om ziektes te voorkomen

De onderzoekers gaan nu verder met testen om te kijken hoe ver die invloed van microben op keuzes en gedrag van de mens exact is, bijvoorbeeld: zou transplantatie van bacteriën die gedijen door zeewier ertoe leiden dat de betreffende gastheer-/vrouw van die bacterie meer zeewier gaat eten ?

De snelheid waarmee de microbiologie kan veranderen (24 uur) kan bemoedigend zijn, wanneer je bezig bent met de verbetering van je gezondheid en eetgewoonten. Dit kan tot stand gebracht worden door voedingskeuzes (andere voeding en variatie), en door probiotica te nemen.

De onderzoekers: “de darmbacteriën zijn makkelijk te manipuleren door prebiotica, probiotica, antibiotica en een ander en eetpatroon. Het is een inschikkelijke manier om problemen als obesitas te benaderen. Door de focus hierop te leggen worden deuren geopend om veelvoorkomende  ziektes te voorkomen, niet alleen obesitas, maar ook diabetes en gastro-intestinale kanker.”

De studie werd gefinancierd door de National Institutes of Health, American Cancer Society, Bonnie D. Addario Lung Cancer Foundation en het Institute for Advanced Study in Berlijn.

Gerelateerd:

Gezonde darmbacteriën = gezond gedrag en gezonde hersenen. De invloed van probiotica op gedrag en gemoedstoestand

Onderzoek: Probiotica bij autisme vanwege de darm-autisme link

Onze darmen: ons tweede brein, waar gezondheid begint

Meer informatie (bron): www.ucsf.edu