Brein

Te dik: drie keer meer kans op ontwikkelen van Alzheimer

Share Button

Wie op middelbare leeftijd te dik is, loopt drie keer zoveel risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer als een gezonde leeftijdsgenoot. Wat hiervan de exacte oorzaak is, was vooralsnog niet duidelijk. Onderzoek van Amanda Kiliaan van het Radboudumc en Deborah Gustafson van het State University of New York Downstate Medical Centre wijst uit dat hormonen die door vetweefsel worden uitgescheiden de boosdoener kunnen zijn. Zij publiceren hierover in The Lancet Neurology. De inzichten uit dit onderzoek geven nieuwe mogelijkheden tot behandeling van Alzheimer.

Overgewicht wordt doorgaans gemeten met de verhouding tussen het gewicht en het kwadraat van de lichaamslengte (BMI-index). Bij een BMI-index van 30 of hoger wordt gesproken van ernstig overgewicht, of obesitas. Obesitas leidt tot een breed spectrum van hersenklachten, waaronder verlies en verandering van hersenweefsel, kwaliteitsverlies van de bloed-breinbarrière en een hoger risico op dementie.

Eerst te zwaar, dan te licht

Mensen van 60 jaar met een BMI hoger dan 30 hebben gemiddeld genomen drie keer zoveel kans op het ontwikkelen van Alzheimer als gezonde leeftijdsgenoten. Opvallend genoeg is een sterke daling van de BMI na het zestigste levensjaar ook gerelateerd aan Alzheimer. Waarschijnlijk wordt dit sterke afvallen veroorzaakt door beschadiging van hersengebieden zoals het eetregulatiecentrum vanwege het eerdere ernstige overgewicht  (zie figuur 1).

Obesitas

Figuur 1: Een verhoogde BMI voor het zestigste levensjaar en een sterk dalende BMI na het zestigste levensjaar zijn sterk gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer.

Vethormonen

Het risico van overgewicht op Alzheimer is sinds 2003 bekend en al uitgebreid onderzocht. Maar hoe obesitas tot Alzheimer kan leiden, was nog niet bekend. Amanda Kiliaan: “Wie overgewicht heeft, heeft ook meer buikvet. Vooral dit vetweefsel is verantwoordelijk voor de uitscheiding van een grote verscheidenheid aan hormonen die invloed hebben op energiehuishouding, bloeddruk, ontstekingen en groei. De uitscheiding van vethormonen raakt verstoord bij overgewicht, omdat het vetweefsel ‘ziek’ wordt. Het ligt voor de hand om het verband tussen overgewicht en Alzheimer te zoeken bij deze vethormonen.”
Lees verder op www.radboudumc.nl
Link naar de publicatie in The Lancet Neurology

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.