Granaatappel remt (onder meer) Alzheimer af

Onderzoekers zijn bezig om een medicijn te ontwikkelen dat polyfenolen uit granaatappel bevat. Het gaat om punicalagine die de progressie van Alzheimer zou remmen en die tevens neuro ontstekingen kan behandelen. Met name in de ontstaansfase kan dit de ziekte afremmen en de symptomen beteugelen. De auteur van de studie zegt dat granaatappelsap nuttig is bij elk soort ontsteking.

Granaatappel remt Alzheimer

Ook bij andere pijnlijke ontstekingen

Ook pijnlijke ontstekingen die met de hersenziekte gepaard gaan, zoals reumatoïde artritis en Parkinson kan hiermee ingetoomd worden. Dit zijn de bevindingen van een tweejarige studie (University of Huddersfield/dr.Olumayokun Olajide)

Dr. Olumayokun Olajide is gespecialiseerd in de anti-ontstekingseigenschappen van natuurlijke producten.

Polyfenool remt ontsteking in hersencellen

Het polyfenool punicalagine, dat in granaatappel gevonden wordt, remt de ontsteking in specifieke hersencellen (micrologia). De ontsteking leidt tot vernietiging van steeds meer hersencellen, waardoor de conditie van Alzheimer steeds ernstiger wordt. Er is nog altijd geen genezing voor de ziekte, maar punicalagine zou het kunnen voorkomen of afremmen.

Dr Olajide en zijn team testte de bevinding op geïsoleerde hersencellen van ratten. Het onderzoek is gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research. Olajide onderzoekt nog welke hoeveelheid granaatappel nodig is om effectief te zijn.

Granaatappelsap

Hij zegt: “We weten dat regelmatige consumptie van granaatappel veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder de preventie van dementie.” Hij raad sap-producten aan die 100% granaatappel bevatten en zegt dat granaatappel niet alleen nuttig is bij neuro-ontsteking, maar ook bij alle andere ontstekingen zoals Parkinson’s, kanker en reumatoïde artritis.

De belangrijkste antioxidanten zitten het buitenste gedeelte van de granaatappel, niet in het zachte fruit.

In oktober 2013 toonde onderzoek aan dat de polyfenolen uit granaatappel zorgen voor behoud van een goede cardiovasculaire gezondheid. Ook zou het volgens studie de groei van goede darmbacteriën bevorderen. Deze maand meldde een andere studie dat granaatappel hepatitis C voorkomt.

Bron: www.hud.ac.uk