Resetten van biologische klok ? Eet bladgroenten !

Eet bladgroenten om biologische klok te resetten

Liponzuur, in hoge niveaus gevonden in orgaanvlees en bladgroenten zoals spinazie en broccoli, zou kunnen helpen de circadiaanse ritmen ofwel de ‘biologische klok’ in de meeste levensvormen te resetten en synchroniseren, aldus een onderzoek.

“Dit zou een doorbraak kunnen betekenen in ons begrip van waarom liponzuur zo belangrijk is en hoe het functioneert”, zei Tory Hagen, professor aan de Oregon State University in de VS. Bijna een derde van alle genen wordt beïnvloed door circadiaanse ritmen, en wanneer die uit balans zijn, kunnen ze een rol spelen in kanker, hartziekten, ontstekingen, hormonale onbalans en op vele andere gebieden.

Vetstofwisseling lever

De wetenschappers bestudeerden de ‘circadiaanse klok’ van de lever. De vetstofwisseling van de lever is relevant voor een normaal energieverbruik en het metabolisme. Disfunctie kan bijdragen aan het ‘metabolische syndroom’ dat miljoenen mensen een hoger risico op hartziekten, diabetes en kanker geeft. Onderzoekers voerden laboratoriumdieren meer liponzuur dan het niveau dat in normale voeding zit, terwijl de eiwitten, die kunnen worden beïnvloed door het verstoren van de circadiaanse klok van oudere dieren, werden gecontroleerd. Ze bevonden dat liponzuur hielp een aantal leverdisfuncties die vaak op oudere leeftijd voorkomen, te saneren, en dat het de functie van de circadiaanse ritmen aanzienlijk verbeterde.

Het onderzoek verscheen in het tijdschrift ‘Biochemical and Biophysical Research Communications’.

Bron: www.groenteenfruit.nl