Rennen: Slechts tien minuten (in matig tempo) groter effect dan langer rennen

Geef je de voorkeur aan hardlopen om iets aan je conditie te doen, maar kan je geen tijd vrijmaken ? Dan is er goed nieuws. Het maakt namelijk niet uit hoe druk je schema is: er zijn slechts 10 minuten per dag nodig voor een gezonder hart en een langer leven!

Beter kort dan lang rennen

Te lang rennen doet gezondheidsvoordelen teniet

En hardlopen is dan een groot woord, omdat een gematigd tempo beter blijkt te zijn. Dit is niet de eerste keer dat zoiets geconcludeerd wordt.

Tien minuten, een groter effect

Volgens assistent professor kinesiologie dr. Lee hebben 10 minuten per dag een groot effect op je gezondheid. Dr. Lee onderzochten de data van meer dan 55.000 volwassenen tussen de 18 en 100 jaar.

Uren per week rennen, niet nodig

Langer rennen bleek niet beter te zijn. Mensen die slechts 10 minuten per dag renden en ook nog niet eens zo snel, verminderden de kans op hartaandoeningen met 50%. Sommige deelnemers renden meer dan 3 uur in de week. Maar de voordelen waren een stuk groter voor de 10-minuten renners.

Voel je niet schuldig als je niet zo’n fanatieke hardloper bent

Het kan kloppen.

Er zijn recente studies die soortgelijke conclusies trekken.  Meerdere uren per week rennen en dan ook nog in een flink tempo blijkt niet beter voor de gezondheid te zijn. Sterker nog, het zou zelfs slechter zijn. Dr. Martin Matsumura, die hierover een studie deed en verbonden is aan het Cardiovascular Research Institute stelt dat er geen verschil is tussen een hardloper die tientallen kilometers per week maakt en iemand die nauwelijks beweegt, wanneer het om de levensduur gaat. Volgens de studie hebben beiden een korter leven. Met andere woorden: de gulden middenweg is beter. Matige bewegers/sporters hoeven zich niet langer schuldig te voelen dat ze zich er makkelijk van af maken.

Chronische en fanatieke beweging ondermijnt de voordelen

Ook dr. James O’Keefe, directeur preventieve cardiologie van het Mid-American Heart Institute adviseert de gulden middenweg. Volgens hem leidt chronische en extreme beweging tot een verandering van het hart wat de voordelen ondermijnt en profiteert men wél van de voordelen bij gematigde activiteit. Daarom adviseert O’Keefe renners langzaam tot matig joggen, slechts 2 tot 3 keer per week. Hij zegt: ‘wanneer je een marathon wil rennen, ren het, en sluit het daarna af. ‘ Ook adviseert O’Keefe renners om niet langer dan een uur fanatiek te bewegen.

Slechts 20 minuten wandelen is al gezond

Ook andere recente studies pleiten voor gematigd bewegen en is wandelen net zo gezond als hardlopen. Voor de preventie van bijvoorbeeld hartaandoeningen zou men evenveel baat hebben bij wandelen. Dagelijks 20 minuten wandelen wordt geassocieerd met een risicoreductie van 10% op cardiovasculaire events. Dit geldt voor personen met een verminderde glucosetolerantie en een cardiovasculair risicoprofiel. Ook volgens Paul T. Williams, een van de hoofdonderzoekers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory in California, leveren lopen en wandelen ongeveer evenveel voordelen op bij het beperken van de risicofactoren voor hartaandoeningen.  Met andere woorden: je hebt evenveel baat bij een wandeling aan een matige pas als bij een intens loopje, op voorwaarde dat je dezelfde afstand aflegt.

Duidelijk dus: te veel trainen, sporten en bewegen kan daadwerkelijk slecht voor je hart zijn. De kans op een beroerte neemt dan zelfs toe. Het gaat niet om tijd of afstand, maar om de inspanning die je levert.

Het kan zelfs nog korter

Wie gezondheid wil verbeteren, kan dus lekker wandelen of recreatief joggen. Ook een intensieve maar korte training is effectiever voor gezondheid (en gewicht) dan hardlopen. Een HIT (Hight Intensity Training) training doe je al in een paar minuten per dag. Dit kan je bijvoorbeeld op een hometrainer doen, maar ook buiten door een sprintje te trekken: je sprint even tot je niet meer kan. Dan loop je tot je weer op adem bent. Dit proces herhaal je. Je sprint een halve tot een hele minuut, gaat lopen en dan sprint je 1 á 2 minuten. Studies laten zien dat de aerobische capaciteit al na twee weken HIT toegenomen is.

Gerelateerd:

Bronnen:

content.onlinejacc.org
www.medicalnewstoday.com

news.menshealth.com