Zuurkool: boordevol belangrijke enzymen om langer jong te blijven

Sommigen verafschuwen zuurkool. Toch valt er best iets lekkers van te maken, met bijvoorbeeld knoflook en ui, en/of in een salade. Het is de moeite waard: zuurkool levert vanwege de nuttige enzymen een waardevolle bijdrage aan je gezondheid. Het gaat zelfs vroegtijdige veroudering tegen: je blijft langer jong en krijgt een sterk immuunsysteem en goed werkend spijsverteringssysteem.

Langer jong door zuurkool

Tegen vroegtijdige veroudering

Borstkanker

Glucosinolaten zijn enzymen die de kans op kanker verlagen. Uit een studie onder Poolse vrouwen die naar America geëmigreerd waren, bleek dat deze vrouwen 72% minder kans op borstkanker hadden. Dit bleek te komen doordat de Poolse vrouwen per week zeer regelmatig zuurkool in hun menu integreerden.

Doordat zuurkool gefermenteerd is, blijft het langer houdbaar. De darmen hebben baat op de melkzuurbacteriën die in de kool zitten. De kool is beter verteerbaar dan gewone witte kool.

Enzymen

Door het fermentatieproces worden gunstige meer gunstige enzymen gevormd, waaronder lactobaccillus (tegen parasieten en candida !), leuconostoc en pediococcus. Enzymen zijn de krachtbron voor iedere cel, volgens Anthony J. Cichoke (Auteur van The Complete Book of Enzyme Therapy).  Ze zijn de katalysators van vele chemische veranderingen en lichaamsfuncties. Het consumeren van zuurkool bevoorraadt je lichaam met deze enzymen.

Rauwe zuurkool

Dr Linda Page (auteur van Healthy Healing) zegt dat rauwe zuurkool een van de rijkste bronnen van enzymen is die gunstig zijn bij colitis, allergieën, cystes, constipatie en andere spijsverteringsproblemen en maagzweren. Deze enzymen zijn erg gevoelig voor verhitting, alleen rauwe zuurkool behoudt deze helende enzymen. Kant-en-klare zuurkool wordt helaas verhit.

Langer jong blijven

Wanneer de gefermenteerde enzymen uit zuurkool genuttigd zijn, worden het spijsverteringsenzymen die bewerkstelligen dat voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Naarmate je ouder wordt raakt de voorraad enzymen uitgeput. Niet alleen leeftijd, maar ook ongezond voedsel is nadelig voor de enzymenvoorraad.

Bewerkt voedsel, roken, medicatie, koffie en alcohol roven de enzymenvoorraad leeg. Symptomen hiervan zijn: indigestie, winderigheid, boeren, vermoeidheid, vroegtijdige veroudering (met alle gevolgen van dien) en overgewicht. Maar ook onverteerd voedsel, wat een aanslag pleegt op het immuunsysteem.

Het aanvullen van enzymen voorkomt een versnelde veroudering en slechte lichamelijke toestand. Omdat zuurkool hoogst rijk aan deze belangrijke enzymen is, kunnen alle vitaminen, mineralen en hormonen hun functies goed uitvoeren.

Vitaminen en mineralen in zuurkool

Er zitten kleine percentages van bijna alle vitaminen en mineralen in zuurkool. Zuurkool bevat wel relatief veel vitamine C, vitamine K en natrium. Het zijn vooral de enzymen die ‘het hem doen’.

Per 142 gram/ADH

  • Vitamine C  35%
  • Vitamine K 25%
  • Natrium 39%

Biologisch zuurkoolsap ontgiftigt de lever

Zuurkoolsap wordt vaak ingezet bij een detoxkuur, vanwege de (lever) reinigende eigenschappen. Niet alleen zuurkool(sap) doet de lever goed, ook andere zure voeding zoals augurken, alfalfa, quinoa, asperges, citroenschil en citrusvruchten (vooral bittere sinaasappel, citroen en grapefruit). Deze voeding is actief in de lever en rekent af met de effecten van verkeerde vetten. Niet alleen werken ze reinigend, ze geven de mens ook weer energie. Kwaliteitsazijn (o.a. appelazijn) moet zuur/bitter gekocht worden en verwijderd krachtig en snel stagnaties in de lever.

Video: Hoe maak je je eigen zuurkool ?

Rauwe zuurkool past goed in een salade. Recepten.