Darmflora die gedijt op vetrijk eten is schuldige bij ontstaan van darmkanker

Bepaalde soorten darmbacteriën die door het consequent nuttigen van vetrijke voeding aanwezig zijn, lijken de oorzaak te zijn van het ontstaan van darmkanker. Het consequent nuttigen van vetrijke voeding is dan weer te wijten aan het (nieuwe) feit dat darmbacteriën het eetgedrag bepalen.

Darmbacteriën, vetten en darmkanker

Dat vetrijke voeding verband houdt met verschillende vormen van darmkanker is bekend, maar tot nu toe ontbrak het inzicht in de connectie. Een nieuwe studie (uitgevoerd op muizen) laat zien dat darmbacteriën de veroorzaker van darmkanker zijn. De studie werd gepubliceerd in Nature. Het team ontdekte dat vetrijk eten darmkanker veroorzaakt, doordat het vetrijke dieet in verband staat met de darmbacteriën.

Darmbacteriën beïnvloeden eetgedrag

Dit is interessant, gezien onderzoeksresultaten vorige maand waaruit bleek dat darmbacteriën eetgedrag en voedingskeuzes beïnvloeden. Met andere woorden: wie een vetrijk voedingspatroon heeft, blijft hierin steken en de oorzaak is de –door vetrijke voeding ontstane– microbiologie.  Bepaalde bacteriesoorten gedijen goed op bepaald soort voeding. De bacteriesoort die goed gedijt op vetrijk eten is schuldig aan het ontstaan van darmkanker.

Verschuiving in samenstelling microbe

De muizen in de studie hadden genetisch een groter risico op darmkanker. Een groep kreeg vetrijk eten, de andere groep zat op een normaal dieet. Het microbioom in de darmen werd vervolgens geanalyseerd. De onderzoekers merkten een verschuiving in de samenstelling van microbe in de muizen van het vetrijke dieet. Gevolg was een verminderde weerstand tegen diverse vormen van darmkanker en tevens een toename van kanker.

Om de impact van darmbacteriën nader te bepalen, elimineerde het team complete biota in sommige muizen en zagen dat darmkanker toenam. Ook het overplaatsen van biota van muizen met tumoren naar tumorvrije muizen deed bij de laatste groep tumoren toenemen.

De onderzoekers concluderen dan ook dat de link tussen vetrijke voeding, darmkanker en darmbacteriën groot is.

Een manier om de kans op darmkanker te verlagen is om normale gezonde darmbacteriën te transplanteren in mensen die vetrijk eten.

Het onderzoek