Chronische slaapproblemen doen brein krimpen

Een goede slaap herstelt het brein. Niet verwonderlijk dus dat je geheugen- en andere cognitieve problemen krijgt bij een chronisch tekort aan goede nachtrust. Slaapproblemen die lang aanhouden zouden dan ook neurologische gevolgen hebben  (zoals o.a. het ontwikkelen van Alzheimer en verschijnen van  schizofrenie-achtige symptomen) kunnen geven. Ook maken chronische slaapproblemen ouder, dikker en zwakker.

Slaapproblemen nadelig voor brein

Ook een nieuwe studie laat de link zien tussen slechte kwaliteit van slaap en hersenen: een chronisch slechte nachtrust zorgt voor afname van hersenvolume.

Onderzoekers (University of Oxford, gepubliceerd in Neurology) namen de slaapproblemen van 147 volwasssen (gemiddelde leeftijd 54 jaar) onder de loep. Onder deze slaapproblemen vielen: moeite om in slaap te komen en/of ’s nachts wakker liggen. De deelnemers ondergingen twee MRI scans. Een voor aanvang van het onderzoek en een 3,5 jaar later. Bij deelnemers met slaapproblemen was een snellere achteruitgang van het brein te zien, met name in de frontale, temporale en pariëtale gebieden. Deze achteruitgang was meer uitgesproken bij deelnemers boven de 60 jaar.