Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Brein

Chronische slaapproblemen doen brein krimpen

Share Button

Een goede slaap herstelt het brein. Niet verwonderlijk dus dat je geheugen- en andere cognitieve problemen krijgt bij een chronisch tekort aan goede nachtrust. Slaapproblemen die lang aanhouden zouden dan ook neurologische gevolgen hebben  (zoals o.a. het ontwikkelen van Alzheimer en verschijnen van  schizofrenie-achtige symptomen) kunnen geven. Ook maken chronische slaapproblemen ouder, dikker en zwakker.

Slaapproblemen nadelig voor brein

Ook een nieuwe studie laat de link zien tussen slechte kwaliteit van slaap en hersenen: een chronisch slechte nachtrust zorgt voor afname van hersenvolume.

Onderzoekers (University of Oxford, gepubliceerd in Neurology) namen de slaapproblemen van 147 volwasssen (gemiddelde leeftijd 54 jaar) onder de loep. Onder deze slaapproblemen vielen: moeite om in slaap te komen en/of ‘s nachts wakker liggen. De deelnemers ondergingen twee MRI scans. Een voor aanvang van het onderzoek en een 3,5 jaar later. Bij deelnemers met slaapproblemen was een snellere achteruitgang van het brein te zien, met name in de frontale, temporale en pariëtale gebieden. Deze achteruitgang was meer uitgesproken bij deelnemers boven de 60 jaar.

 

 

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.