Een supplement kiezen: hoe natuurlijk is natuurlijk en waarom synthetische vitaminen vermijden

Het meeste wat we geloven is gebaseerd op de zintuigen. Commercials van supplementen spelen dan ook in op een beter gevoel en een langer leven. We lezen en horen veel over de voordelen van diverse supplementen (vitaminen), kruiden (st. Janskruid) en co-enzymen (zoals Q10).

Supplement kiezen

Het meeste wat we geloven is gebaseerd op de zintuigen.  Commercials van supplementen spelen dan ook in op een beter gevoel en een langer leven. We lezen en horen veel over de voordelen van diverse supplementen (vitaminen), kruiden (st. Janskruid) en co-enzymen (zoals Q10). Vele studies tonen wel degelijk effectiviteit aan, maar een week later horen we weer andere verhalen en worden de voordelen onderuit gehaald. De ‘andere’ verhalen, dat bepaalde vitaminen niet werken en zelfs gevaarlijk zijn, daar kan een uitgekiende strategie achter zitten. Media en farmacie lijken samen te werken om onderzoeken over gunstige effecten te fileren.

Vraag is niet: wel/niet, maar welke

Money makes the world go round, en zo ook in de supplementen industrie. Toch zou de vraag waarschijnlijk niet moeten zijn of het wel/niet gunstig voor de gezondheid is om supplementen te nemen (het bewijs van effectiviteit is overweldigend), maar de vraag is eerder welke je wel/niet zou moeten kiezen. Een paar richtlijnen voordat je gaat kiezen is handig, want als je de reclamefolder leest krijg je de indruk dat je ze allemaal wel kunt gebruiken en dat zou een kostbare zaak worden.

Waar let je op bij het kiezen van een supplement ?

  • Wat is het verschil in kwaliteit tussen een supplement van verschillende fabrikanten
  • Wat zijn de meest essentiële supplementen en waarom
  • Wat is de relatie tussen supplementen en voeding (kan een supplement ook een uitgekiend dieet aanvullen)
  • Welk supplement pakt een breed scala aan gezondheidsproblemen aan

Kwaliteit

  • Wat zijn de bronnen van vitaminen en mineralen in een supplement
  • Wat zijn de bronnen van vitaminen en mineralen in voeding en wat zijn dan de meest vitaminen en mineralen
  • Hebben de kruiden in een kruidenproduct daadwerkelijk de potentie die op het product beschreven staat
  • Welke additieven zitten in een product en hoe absorbeerbaar is een product

Waarom synthetisch strict vermijden

Vitaminen en mineralen vind je in diverse vormen. Sommigen worden uit voeding gehaald (zoals vitamine E uit plantaardige olie en A&D uit visolie). Anderen worden in laboratoria gefabriceerd en krijgen toch het label ‘natuurlijk’, omdat de aanvankelijke bron natuurlijk was. Sommige worden gecombineerd met gedroogde voeding en kruiden en worden whole food genoemd.

In supplementen wordt regelmatig gebruikt gemaakt van synthetische vitaminen A en D. Deze zouden strict vermeden moeten worden. Zelfs de kleinste hoeveelheid van vetoplosbare synthetische vitaminen kan giftig zijn. Helaas verrijken fabrikanten onze voeding met synthetische vitaminen, waaronder ook A, D en vaak hebben we het gewoon niet door. Zo krijgen we onbewust teveel van deze synthetische stoffen binnen en het is lastig om ze te vermijden.

Wanneer studies de positieve resultaten van vorige studies onderuit halen met betrekking tot de werking van supplementen en ze halen de gevaren aan, dan hebben ze de synthetische vormen onderzocht. Maar media en onderzoekers vermelden dit niet.

Tekorten: Hunkerend naar vitaminen en mineralen

Het wordt juist meer duidelijk dat we qua vitaminen en mineralen ondervoed zijn met alle gevolgen van dien. Een hoge dosis vitamine D is veilig voor ouderen, terwijl we decennia lang aan een lage dosis gehouden zijn. De universiteit van Oxford linkte onlangs dan ook een breed scala van ziekten aan een vitamine D tekort. Dat zegt veel. Al decennia terug, werden veiligheid en de voordelen van natuurlijk vitamine A en D onomstotelijk bewezen. Maar zo zijn we niet voorgelicht.

Traditionele voeding zat vol met deze vitaminen en bevatte zo’n 10x meer van de huidige ADH. Nu wordt door overheid gezegd, dat 10x minder adequaat is. Niet adequaat dus, want in West Europa is de Engelse ziekte teruggekeerd (rachitis: gevolg van vitamine D tekort)

De waarschuwing tegen vitamine A bevat soms het voorbeeld van onderzoekers op Antarctica die overleden aan een vitamine A overdosis die ze opliepen door het nuttigen van berenlevers. Hun huid exfolieerde extreem en ze hadden haarverlies. In 1988 echter ontdekten Zweedse wetenschappers dat poolberen vol cadmium zitten. Cadmiumvergiftiging leidt tot haarverlies en exfoliërende huid. Dit werd niet recht gezet door de media en er was niks over te horen en te lezen.

Media en farmacie lijken samen te werken om de stoffen die lijden en ziekte kunnen voorkomen te fileren.

Levertraan olie

Cod liver oil (kabeljauw levertraanolie) is een super bron van natuurlijke vitamine A en D. Dagelijks kan men hier 1 á 2 eetlepels van nemen. Topkwaliteit is de Norwegian cod liver oil (van Carlson Labs).

Vitamine E is een andere nutriënt waarvan het belangrijk is om de juiste vorm te kiezen. Synthetische vitamine E heeft  “d, l- alfa” in de naam. De mix van ‘d’ en ‘l’ vormen zijn biochemisch verschillend van natuurlijke vitamine E. Natuurlijke vitamine E heeft “d-alfa”  in de naam. Net zoals de synthetische A en D heeft E ook schadelijke effecten.  Het wordt niet volledig omgezet en kan zelfs de omzetting van E in de lever verstoren. De beste vitamine E producten komen als mix van alfa, beta,  gamma en delta tocoferolen.  Een voorbeeld hiervan is het product  “Unique E”, (A.C. Grace Company), het is vrijwel de enige hoogwaardige vitamine E die vrij is van soja olie.

Vitamine C

Bijna alle vitamine C supplementen worden kunstmatig gemaakt, ondanks dat ze anders genoemd worden. Volgens het label kan een product “ascorbinezuur uit de sago palm” zijn. Dextrose is een suikersoort dat geen vitamine C bevat, maar uit de sago palm gewonnen wordt en gebruikt wordt als basis van een complex proces dat vitamine C synthetiseert. Op het label kan ook beweerd worden “vitamine C afkomstig uit meest natuurlijke bronnen”. Dat kan waar zijn, maar dat neemt niet weg dat de vitamine C niet gesynthetiseerd kan zijn. Ook is te lezen “met rozenbottel en acerola.” Deze 2 ingrediënten zijn dan als basis gebruikt. Maar een tablet bevat misschien 40 mg natuurlijke vitamine C en de rest kan gesynthetiseerd zijn.

Het belangrijkste punt qua vorm van vitamine C is het bufferproces, waarbij een mineraal (kan magnesium, calcium of potassium zijn) samen met ascorbine zuur betrokken is. Gebufferde C  is vriendelijker voor de maag vanwege de zuurheid van reguliere vitamine C.  De ‘zure’ vitamine C kan voor gasvorming, maagirritatie en boeren zorgen. Gebufferde vitamine C wordt uitstekend geabsorbeerd.

Vitamine B

Ook op het etiket van een vitamine B preparaat valt te lezen dat het de vitamine uit natuurlijke bron komt, zoals uit gist. Toch voegen producenten kunstmatige B vitaminen toe, en wel gedurende het hele gistgroeproces. Dan beweren ze “vitamine B uit gist.” Natuurlijke vitamine B werkt goed als onderdeel van een multivitaminen/mineraal supplement, zoals bijvoorbeeld van Thorne Research.

Mineralen zijn er ook in verschillende vormen. Ze komen in voeding voor als deel van moleculen waarin de mineralen zich bevinden in verhouding tot andere stoffen.  Ook in supplementen zitten ze als complexen en de stoffen waar tot ze zich samenstellen bepalen de mate waarin de mineralen worden geabsorbeerd en benut. Sommige mineralen worden daadwerkelijk uit voeding gehaald (een voorbeeld is calcium hydroxyapaat), en van andere wordt de samenstelling bepaalt in laboratoria. Calcium carbonaat wordt uit de natuur gehaald.

Calcium is een veelgebruikt supplement en dit supplement is ook in diverse vormen verkrijgbaar. Alleen calcium hydroxyapaat komt natuurlijk voor in botten. Extract wordt op lage temperaturen uit botten gewonnen., MCHC calcium genoemd. De beste komt van vee uit Nieuw Zeeland (van vrijlopend vee, pesticide vrij) MCHC is een complex bestanddeel uit calcium, fosfor en verder het volledige spectrum aan mineralen dat in botten aanwezig is. Volgens veel etiketten is de calcium “MCHC” of “calcium hydroxyapaat.” Maar wanneer je goed leest, zie je een tweede bron van calcium vermeld staan, namelijk dicalcium fosfaat. Dit is een goedkope vorm dat slecht geabsorbeerd wordt.

Whole food supplementen

Bij whole food supplementen zit vaak een addertje onder het gras. Whole food supplementen bevatten gedroogde voeding en kruiden (samen met vulpreparaten en andere additieven). Bij sommige producten worden vitaminen toegevoegd aan een gistbevattende vloeistof. Als de gist groeit worden de vitaminen en mineralen opgenomen in de celstructuur van de gist. De gist gaat dan kapot in het droogproces en het overblijfsel wordt in tabletvorm geperst samen met kruiden, bindstoffen en additieven. Megafood werkt op deze manier. Omdat de gist veel ruimte in beslag neemt, bevatten dit soort producten een lage potentie. De absorptie daarentegen is uitstekend. Maar goede absorptie samen met lage potentie maken dit type supplement eigenlijk te duur. Ook kan de gist voor overgevoeligheden zorgen. Niet alle whole food supplementen worden m.b.v. gist geproduceerd. In sommige zit echt gedroogde organische voeding. Het is te vergelijken met het eten van goede biologische voeding, maar in kleine hoeveelheden (omdat de potentie ook hier matig is). Toch niet helemaal verkeerd, omdat het immers een supplement is.

Kruiden

Kracht hangt af van de kwaliteit en de manier van produceren en dit kan nogal verschillen. De  hoeveelheid in een tablet zegt dus niet altijd wat. Of er pure ingrediënten gebruikt zijn en hoeveel additieven gebruikt zijn, maakt of het een kwaliteitsproduct is of niet.

Additieven

Bijna alle producten bevatten stearate, allergenische binders, vullers, glansmiddel (soms gemaakt van mais) en kleurstoffen. De additieven hebben nadelen, zoals een verminderde absorptie. Pharmaceutical Technology publiceerde een studie, waaruit bleek dat stearate gevolgen voor de absorptie heeft. Dan is er nog de kans op een allergische reactie, wat al bij kleine hoeveelheden additieven het geval kan zijn. In vulmiddelen kan lactose verborgen zitten. Dit zijn enkele redenen waarom mensen juist nadelige effecten ervaren van supplementen. Een supplement dat vrij van additieven is, kan voorkomen dat je de voordelen van het product misloopt.

De meest benodigde stoffen

Het is altijd raadzaam om een (orthomoleculair of natuur-) therapeut te raadplegen, om eea exact vast te laten stellen

Als je kijkt naar voeding van onze voorouders (rijk aan dierlijk vet van gezonde dieren, orgaanvlees, zeevruchten) zijn de volgende nutriënten eigenlijk de belangrijkste om als supplement te nemen

Vetoplosbare stoffen

Vitamine A, D, EPA en DHA zijn te vinden in boter, kaas, vette melk (van grasetend vee), eieren, orgaanvlees en zeefruit. Het beste kan je hiervoor cod liver oil nemen (kabeljauw levertraanolie). Bij de meeste commerciële levertraan olie is het meeste A en D verwijderd. Dus levertraan olie van hoogwaardige kwaliteit is raadzaam, waarin de natuurlijke vitaminen ruim aanwezig zijn. Elke theelepel van hoogwaardige olie bevat 12.000 IU vitamine A en 1800 IU vitamine D, 800 mg EPA en DHA (van Carlson).

Mineralen

Calcium, magnesium, sporenelementen (jodium, zink, selenium en chroom) zijn te vinden in vette rauwe melk, bone broth, Keltisch zout, kelp en dulse. Calcium is het best als calcium hydroxyapaat. Botten bevatten magnesium en borium, die samenwerken. Zink kan genomen worden in de vorm van zink aspartaat (tot 90 mg per dag). Selenium en chroom in dezelfde vorm (aspartaat), en dan 200 mg per dag. In gebieden waar selenium tekort is in bodem, is aantal kankerpatiënten vrij hoog.

Antioxidanten

Vitamine E, C, co-enzym Q10, alfa liponzuur, OPC’s (oligomerisch proanthocyanidine, aanwezig in grapefruit, of grapefruitzaadextract)en tocotrinolen (vitamine E-achtige stof dat werking van vitamine E versterkt) zijn rijkelijk aanwezigin orgaanvlees zoals hart en lever. Ze kunnen apart genomen worden of in een multisupplement. Volgens veel wetenschappers zijn deze stoffen cruciaal. Vreemd genoeg worden dit soort antioxidanten juist gefileerd door de medische orde. Vitamine E zou in de vorm van gemixte tocoferolen genomen moeten worden (zoals hierboven beschreven is) en de dosis kan variëren van 100 tot 1600 IU per dag.

Vitamine C

Ook handig bij acute en chronische ziektegevallen.

Q10

Dosis kan variëren van 25 tot 600 mg per dag. Veel mensen ervaren toegenomen energie dankzij Q10 en atleten presteren beter. Het verlaagt de bloeddruk en is belangrijk bij hartaandoeningen. Q10 wordt het best opgenomen samen met vetzuren. In gelvorm wordt het ook goed opgenomen, maar dit bevat polysorbaat 80 wat voor nadelige effecten zorgt.

Vezels en enzymen

Bij te weinig inname van vezels ontstaat er verstopping en een opgezette buik. Voor vezels kan je gebroken lijnzaad nemen of psyllium vezels, direct ’s morgens samen met twee glazen water. De stoelgang wordt weer gezond. Enzymen krijg je door het eten van gefermenteerde voeding, zo is zuurkool een uitmuntende bron voor enzymen die veroudering tegen gaan.

Melkdistel

Een schone lever zorgt voor een goed energieniveau en een goed humeur. Melkdistel regenereert de lever en beschermt het orgaan voor giffen en chemicaliën. Het krikt de gezondheid van de lever enorm op, ook beschadigde levers worden weer hersteld.