Granaatappelsap drinken om je hart en aderen gezond te houden

De preventie artherosclerose (aderverkalking) ligt niet in je medicijnkastje. Maar gewoon in je fruitmand en koelkast.

Granaatappelsap tegen aderverkalking

Er is daadwerkelijk  fruit dat artherosclerose voorkomt. Niet alleen voorkomt het aderverkalking, het remt ook de progressie wanneer de aandoening al aanwezig is. Het is de granaatappel.

Over de gezondheidsvoordelen van de granaatappel horen we steeds meer en tal van studies zijn hier al aan gewijd.(recentelijk: ‘granaatappel remt Alzheimer af’ ) Ook aan granaatappel m.b.t. coronaire hartziekten.

Niet alleen preventief, ook reversief

Het medisch journal Atherosclerosis publiceerde een studie waaruit bleek dat granaatappel niet alleen de eigenschappen heeft dat het atherosclerose voorkomt, maar dat het fruit dit ook terugdraait. Atherosclerose staat ook wel bekend als aderverkalking. De grootste gevolgen van aderverkalking zijn coronaire hartziekten: hartinfarct, angina pectoris, herseninfarct en hersenbloeding. Atherosclerose is een ziekte van de grote en middelgrote slagaders (arteriën), waarbij er sprake is van een ontstekingsproces wat gekarakteriseerd wordt door de ophoping van vet, macrofagen, bindweefsel en gladde spiercellen in de vaatwand. Deze ophoping in de vaatwand kan leiden tot een vernauwing van aderen.

Zo zou granaatappelextract in water cholesterol verlagen en de ophoping van vet verminderen, waardoor plak vermindert.

Andere gunstige effecten van granaatappel bleken te zijn

  • Vermindering van oxidatieve stress
  • Vermindering van monocyten Chemotactisch Proteïne-1, een chemische boodschapper die in verband staat met ontstekingsprocessen binnen de aderen
  • Vermindering van lipide accumulatie in de hartspier
  • Vermindering van infiltratie van macrofagen in de hartspier
  • Vermindering van vergroting van het hart
  • Vermindering van ECG abnormaliteiten

Vitamine C tekort fundamentele oorzaak cardiovasculaire aandoeningen

Dit zijn aandoeningen waarvoor veelvuldig medicatie wordt ingezet. Hoe kan het zijn, dat een simpel stuk fruit zoveel aspecten van coronaire hartziekten terugdringt ? Het antwoord zou kunnen liggen in het feit dat er bij onze voorvaderen lang sprake was van co-evolutie door bepaalde voeding, met name fruit. Een gebrek aan adequate hoeveelheden van deze voeding kan dan resulteren in verminderde orgaanfunctie. Nobelprijswinnaar Linus Pauling verklaarde dat een vitamine C tekort een fundamentele oorzaak is van cardiovasculaire ziekten, omdat onze voorouders ooit het hele jaar door toegang tot allerlei soorten fruit hadden.

Granaatappelsap

Resultaten worden veelal behaald met granaatappelsap. Het sap van granaatappel is rijk aan polyfenolen met hoge anti-oxidatieve eigenschappen. Granaatappel is hoogst preventief bij coronaire hartziekten en hoge bloeddruk en ontstekingsremmend. Ook het sap vermindert artherosclerose en vermindert lipide peroxidatie: de oxidatie van onverzadigde vetzuren tot transvet zuren (wat leidt tot beschadiging van celmembranen). Dit is ook gunstig voor diabetes 2 patiënten.

Bronnen-meer informatie