Vetzuren Voeding

Gekweekte zalm versus wilde zalm: groot verschil

Vetter dan pizza- Schotse gekweekte zalm is minder gezond dan gedacht wordt, zo waarschuwen onderzoekers. De vis bevat dubbel zo veel vet als een pizza.

Gekweekte zalm 3x vetter als wilde

Hoewel er in wilde zalm veel ‘gezonde’ vetten zoals omega-3 vetzuren zitten, is het verschil met gekweekte zalm qua voedingswaarde erg groot.

De gekweekte versie van zalm bevat drie keer zo veel vet als een normale zalm en wordt hiermee door de onderzoekers allerminst gezond genoemd.

Omdat de gekweekte vis in een kleine ruimte moet leven en daarnaast niet zo ver zwemt als zijn wilde soortgenoten, is deze vele malen vetter, zo concluderen de onderzoekers.

Niet te vergelijken

Volgens de onderzoekers bevat een klassieke pizza margarita gemiddeld 6,4 gram vet per 100 gram. Afhankelijk van het merk varieert het vetgehalte van gekweekte zalm tussen de 9,9 gram en 14 gram. Dit in tegenstelling tot vissen die in het wild leven, waarbij het percentage schommelt tussen 2,7 en 3,3 gram vet per ons.

“Het is daarom ook complete onzin om slappe kweekvis te beschrijven al een magere en gezonde vissoort”, aldus Don Staniford, directeur van de Global Alliance against Industrial Aquaculture. “De gekweekte zalm is niet eens te vergelijken met de majestueuze wilde zalm.”

Bron: GFC Nieuws

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Alle categorieën

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)