Training spiermassa op oudere leeftijd loont, ook voor hartpatiënten

Ondanks dat er bulten bewijs zijn dat spierversterkende oefeningen veel voordelen bieden voor de gezondheid en gezond gewicht, doen middelbare en oudere volwassenen er niet altijd wat aan om hun spieren sterk te houden. Toch ben je nooit te oud om te beginnen, uit onderzoek blijkt dat zelfs wanneer je 90 bent, je nog profiteert van de voordelen van training.

Spieren trainen, ook op oudere leeftijd

Spieren jong houden

Spierversterkende oefeningen houden spieren jong en ook hartpatiënten profiteren van beweging, ongeacht de leeftijd.

Kracht is essentieel voor gezond en fit ouder worden. Activiteiten die de spieren verstevigen zijn sit-ups, push-ups, oefeningen met gewichten, elastische banden en apparaten. Mensen gebruiken hierbij hun eigen lichaamsgewicht om weerstand te bieden.

Je bent nooit te oud om te beginnen

Zelfs als je boven de 90 bent profiteer je nog van de voordelen van spierversterkende training, zoals onderzoekers van de Navarra Universiteit (Spanje) dit meldden in journal Age. Als je zegt dat je niet kunt trainen vanwege slechte botten en stijve spieren en pezen, dan maak je volgens hen een vergissing !

Slechts drie maanden oefeningen doen, twee keer per week, is genoeg voor aanzienlijke verbeteringen qua flexibiliteit, balans en kracht. Zelfs op de leeftijd van 96. De onderzoekers van de Navarra Universiteit trainde en testte een groep van 24 mensen tussen de 91 en 96 jaar, 12 weken lang.

Betere balans, sterker lichaam

Een groep van 11 mensen trainde twee keer per week en deed stevige oefeningen voor kracht en balans. De andere 13 deelnemers deden minder straffe oefeningen voor mobiliteit, slechts 30 minuten per week, zoals rustig stretchen en flexibiliteitsoefeningen. Aan het einde van het experiment bleek bij de eerste groep een significante verbetering te zijn opgetreden in loopsnelheid en heup- en knie flexibiliteit. De spiermassa was toegenomen, ze vonden het makkelijker om uit hun stoel te komen en hielden beter balans. Onderzoeksleider Mikel Izquierdo, zei dat inactiviteit leidt tot spierverlies en zwakte.

Kampioen bodybuilding Charles Eugster, 94 jaar, begon pas met bodybuilding in de jaren 80. Hij traint nog steeds en doet nu drie sessies per week, maar hij is fitter dan ooit. Hij zegt dat hij zich alleen maar beter begon te voelen vanaf 89 jaar, en dat hij nooit verkouden of ziek wordt. Fauja Singh, 102 jaar, heeft tot zijn 101e jaar nog marathons gelopen. Tegenwoordig loopt hij een aantal kilometers per dag.

Gezond ouder worden

University College London deed ook onderzoek naar de voordelen van spieroefeningen op oudere leeftijd. Hieruit bleek dat de gezondheid van mensen, die pas beginnen met lichamelijke activiteit vanaf 60+, ook aanzienlijk verbetert. De tekenen van veroudering verminderen. Vier jaar van regelmatige beweging geeft hen een zevenmaal grotere kans op gezond ouder worden, in vergelijking met degenen die inactief zijn.

Ook cognitief biedt training en beweging veel voordelen: een goede mentale gezondheid wordt behouden, men blijft scherper en blijft participeren in sociale activiteiten.

Hartpatiënten profiteren van beweging en ondervinden sneller herstel

Dat oefenen de spieren jong houdt, meldde ook dr. Stephan Gielen, hoofd cardiologie bij Halle/Wittenberg Universiteit (Duitsland). Gielen en collega’s zeggen dat lichamelijke activiteit hartpatiënten van 70 jaar en ouder beschermt voor spierverlies, een conditie die de gezondheidsproblemen van deze patiënten kan verergeren en herstel belemmert. In de loop van het leven worden spieren steeds gedegradeerd, en bij het ouder worden verergert deze achteruitgang. Dit leidt tot zwakte en verminderde respiratoire gezondheid en een zwakker hart. Gielen en collega’s lieten door studies zien dat ontsteking, die kan plaats vinden na hartfalen, de degradatie van spieren versnelt. Al na een kort termijn programma van 4 weken bleken 60-plussers minder ontsteking in de spieren te hebben, en was de spiermassa toegenomen. Ook zuurstofinname was toegenomen. Conclusie was: hartpatiënten profiteren van beweging, ongeacht de leeftijd en beweging versnelt herstel.

Bewegende ouderen kunnen beter vooruitdenken, keuzes maken en handelen

Bijkomend voordeel is dat bewegende ouderen kunnen beter vooruitdenken, keuzes maken en handelen. Wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren; ouderen die veel bewegen hebben een betere kwaliteit zenuwbundels dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Ook blijkt beweging het meest effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen. Dat concluderen neurologen van het UMC St Radboud na bestudering van 440 MRI-scans. De resultaten zijn vannacht gepubliceerd in Neurology®, the medical journal of the American Academy of Neurology. Bovendien beschermt beweging tegen cognitieve stoornissen. (meer hierover: ‘Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels’)

Bronnen:

www.healthlinetime.com
www.dailymail.co.uk