Gewicht Nieuws

Interval-wandelen werkt beter bij diabetes type 2

Variatie in looptempo en intensiteit heeft een beter effect op de bloedsuiker dan telkens dezelfde snelheid aanhouden. Dat blijkt uit Deens onderzoek bij mensen met diabetes type 2.

Het is allang bekend dat bewegen helpt je bloedsuiker op peil te houden bij diabetes. Maar welke manier van bewegen heeft het meeste zin? Kun je beter telkens dezelfde (hoge) snelheid aanhouden? Of werkt een afwisselend tempo het best? Dat hebben deze onderzoekers uitgezocht.

Aan de slag!

Aan het onderzoek deden 32 mensen met diabetes type 2 mee. Ze werden verdeeld in drie groepen: geen beweging, intervaltraining en continue training. De deelnemers moesten 4 maanden (zonder toezicht) vijf keer per week 60 minuten bewegen.

De continue groep wandelde telkens dezelfde gemiddelde snelheid. De intervalgroep liep afwisselend 3 minuten snel en dan weer 3 minuten langzaam. Dus de intensiteit wisselde, maar er werd wel voor gezorgd dat beide groepen ongeveer evenveel energie verbrandden.

Resultaten

Na 4 maanden bleek dat alleen de intervalgroep een betere bloedsuikercontrole had. Waarschijnlijk zorgde het afwisselende tempo voor een betere insulinegevoeligheid. Ook werden de bloedsuikers beter weggewerkt, wat wijst op een verbeterde suikerverbranding. Er waren overigens geen veranderingen te zien bij de andere groepen. Dus alleen bij de interval-groep ging het beter.

Conclusie

Wandelen in een afwisselend tempo met variërende intensiteit is beter voor je bloedsuiker dan telkens hetzelfde ommetje maken. Het verbetert de gevoeligheid voor insuline, zonder dat het lichaam ineens minder insuline aan gaat maken. Dit betekent dat je over het algemeen een betere bloedsuikercontrole krijgt. In de toekomst moet nog worden uitgezocht of interval-wandelen ook zorgt voor betere gezondheidsuitkomsten op de lange termijn. ‘Lees meer over dit onderzoek op LeesbaarOnderzoek.nl’

Bron: zorgkrant.zorgportaal.nl

1 Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)