Antioxidanten, vitamines, mineralen

Mangaan-rijke voeding (o.a. ananas !) om PMS klachten te verlichten

Mangaan is een sporenelement dat in noten, groenten, zaden, thee, volkoren,  groenbladige groenten, maar vooral in ananas zit. Voor vrouwen met PMS is het een belangrijk sporenelement, omdat het de vervelende premenstruele symptomen verlicht, met name in combinatie met calcium.

Minder PMS-klachten door voeding met mangaan

PMS kan het dagelijks functioneren aardig belemmeren door geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, krampen, depressieve gevoelens en gespannenheid die met het syndroom gepaard gaan.

In het lichaam is mangaan vooral te vinden in lever, nieren, botten en alvleesklier. Het sporenelement ondersteunt het lichaam bij de vorming van weefsels, botten en ‘seks’ hormonen. Ook speelt het een rol in de vet- en koolhydratenstofwisseling, opname van calcium en regulatie van bloedsuiker. Voor gezond functionerende hersenen en zenuwen is mangaan onmisbaar.

Tekort aan mangaan

Mangaan helpt bij de bestrijding van vrije radicalen, die DNA en celmembranen beschadigen. Ze spelen dan ook een rol in het verouderingsproces. Een tekort aan mangaan kan leiden tot onvruchtbaarheid, vervorming van botten, zwakte en beroerte. Het is vrij makkelijk om genoeg mangaan via de voeding binnen te krijgen, bij een gezond voedingspatroon.

Teveel mangaan

Teveel mangaan is niet wenselijk: abnormale concentraties in de hersenen (met name in de basale ganglia) worden in verband gebracht met neurologische ziekten als Parkinson. Zeker op jonge leeftijd moeten hoge doses mangaan voorkomen worden, omdat dit de neurologische ontwikkeling kan verstoren. En dit leidt tot slecht cognitief presteren op school. Je moet er dus niet mee overdrijven. (volwassenen: maximaal 11 mg per dag)

Premenstrueel syndroom

Vrouwen die dagelijks 5.6 mg mangaan via de voeding binnenkregen hadden minder last van stemmingswisselingen en krampen in vergelijking met vrouwen die dagelijks 1 mg binnenkregen, zo bleek uit een zorgvuldig uitgevoerde klinische studie. Dit resultaat wijst erop dat een mangaanrijk dieet de symptomen van PMS verlicht. Andere studies bevestigen dit. Een andere studie toonde aan dat PMS patiënten lagere hoeveelheden calcium, koper, magnesium, zink, chroom en mangaan in het bloed hadden.

Supplement, niet zomaar

Op eigen houtje een mangaansupplement nemen is niet raadzaam en zeker niet tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. Dit kan beter onder begeleiding van een therapeut, vanwege mogelijke schade aan het zenuwstelsel. Mangaan werkt samen met calcium en fosfor en een therapeut kan ook de juiste hoeveelheden bepalen. Ook kan mangaan de wisselwerking met andere medicijnen negatief beïnvloeden. Bij mensen die een antipsychoticum gebruiken kan een supplement gedragsveranderingen veroorzaken. Ook bijwerkingen van medicatie bij schizofrenie kunnen verergeren. Medicatie tegen hoge bloeddruk kunnen een tekort aan mangaan veroorzaken. Maagzuur remmende middelen kunnen de absorptie van mangaan belemmeren, wanneer dit gelijktijdig wordt ingenomen, evenals laxatieven die magnesium bevatten. Tetracycline-antibiotica belemmeren de absorptie ook. Met onderstaande voeding kom je ‘er’ ook wel:

Mangaan in voeding, per 100 gram

 • Ananas,     0.93 mg
 • Pistachenoten 1.5 mg
 • Mosselen, gekookt     6,8 mg
 • Hazelnoten     5,6 mg
 • Pompoenzaden     4,5 mg
 • Volkoren brood      2,1 mg
 • Tofu     1,2 mg
 • Bonen    1,3 mg
 • Spinazie    09 mg
 • Boerenkool    0,7 mg
 • Zwarte thee    0,2 mg
 • Banaan    0,6 mg
Bronnen en referenties

aje.oxfordjournals.org

ajog.org

naturaldatabase.therapeuticresearch.com

Bendich A. The potential for dietary supplements to reduce premenstrual syndrome (PMS) symptoms. J Am Coll Nut. 2000;19(1):3-11.

Claus Henn B, Ettinger AS, Schwartz J, et al. Early postnatal blood manganese levels and children’s neurodevelopment. Epidemiology. 2010; 21(4):433-9.

Menezes-Filho JA, Novaes Cde O, Moreira JC, Sarcinelli PN, Mergler D. Elevated manganese and cognitive performance in school-aged children and their mothers. Environ Res. 2011; 111(1):156-63.

 

1 Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)