E-nummers Misleiding

Een zure misleiding: citroenzuur (E330) van genetisch gemodificeerde schimmel, niet van fruit

Share Button

Citroenzuur, een verborgen GMO ingrediënt-  Waar wordt onze voeding allemaal van gemaakt ? Je kunt beter vragen, waar wordt het niet van gemaakt. Industriële samenstellingen, zoutzuur, caustic soda, kwik bevattende stoffen, ferrocyanide, noem maar op. En niet te vergeten: van veel, heel veel GMO maïs. Bekende ingrediënten zoals citroenzuur en ascorbinezuur (vitamine C) klinken ons vertrouwd in de oren.  Je ziet de citrusvruchten al bijna voor je. Maar dacht je dat het natuurlijk was ? Denk nog maar eens.

Citroenzuur, zure misleiding

Illuster trio: natriumbenzoaat, citroenzuur, ascorbinezuur

Citroenzuur (ook voedingszuur genoemd) en ascorbinezuur zijn verborgen GMO ingrediënten, die allergische reacties veroorzaken bij gevoelige consumenten. Samen met natriumbenzoaat (E211) zijn citroen- en ascorbinezuur bekende handlangers in de vorming van benzeen, een bekende kankerverwekkende stof. Desondanks wordt natriumbenzoaat al enkele tientallen jaren gebruikt in de frisdrankindustrie. Onderzoekers van de Sheffield Universiteit brengen het gebruik van natriumbenzoaat daarnaast in verband met celbeschadigingen, met name aan de mitochondria. Coca Cola raakte in 2007 in een benzeenaffaire verwikkeld.

Etiketten lezen

Wanneer je natriumbenzoaat wilt vermijden, lees dan goed de etiketten en let op producten die benzoaat, benzoëzuur en benzeen bevatten. Kijk ook naar formules die vitamine C, citroen- en ascorbinezuur bevatten. Het kan hierom geen kwaad om frisdranken en fruitsappen vaker te laten staan en in te wisselen voor water. Frisdrank is de bekendste, maar blootstelling aan de stof komt ook doordat het als conserveringsmiddel wordt gebruikt in verwerkte voedingsmiddelen.

  • In onderstaande video zie je meer over de gevaren van natriumbenzoaat (Engels):

Allergische reacties op citroenzuur zijn: buikpijn, reacties in de mond, hoofdpijn, diarree, kramp, donkere kringen onder de ogen en een vlekkerige huid.

*Let vooral ook op de ‘gezonde’ yoghurtdranken zoals Vifit en Alpro die vaak tot opgezette pijnlijke buiken leiden

Soms ook in biologische voedingsmiddelen

De industriële voedingsbranche heeft helaas geleid tot schappen vol voedingsproducten, waarvan we vaak niet eens kunnen herkennen wat er daadwerkelijk inzit. Praktisch alles in de supermarkt bevat citroenzuur, vooral omdat het als conserveringsmiddel gebruikt wordt. Maar ook vanwege de licht zure smaak die compleet kunstmatige voeding en drankjes een verfrissende smaak geeft. De verborgen GMO stof wordt zelfs gevonden in biologische voedingsmiddelen.

Citroenzuur is niet zo omstreden en funest als aspartaam en mononatriumglutamaat (E951 en E621). Het wordt massaal geproduceerd en ook wijdverspreid gebruikt om smaakbalans in voeding te brengen, ook in restaurants.

Waar komt toch die eetlust vandaan ?

Zowel mononatriumglutamaat als citroenzuur kunnen aan het meest smakeloze nog smakelijkheid toevoegen. Beide stoffen doen de eetlust toenemen en bedotten het beloningssignaal in de hersenen. Omdat het aan zoveel voeding (en drinken) is toegevoegd, gaan massa’s mensen richting obesitas, diabetes, kanker en hartaandoeningen. Het zijn vooral de kinderen die hier al vanaf jonge leeftijd mee vol zitten. Niet omdat hun ouders zo slecht inkopen, wel vanwege de (verborgen) aanwezigheid van deze stoffen, ook in vele kinderproducten waarvan een groot deel als gezond worden aangeprijsd.

Fabrikanten profiteren van het feit dat veel consumenten aannemen dat het citroenzuur en ascorbinezuur dat in hun voeding en drinken verwerkt zit, uit citrusvruchten komt. De schijn van natuurlijkheid wordt dan ook nog eens gewekt door hun marketing. In werkelijkheid is er sprake van massaproductie van deze zuren, en hoe.

Genetisch gemodificeerde schimmel

Citroenzuur dat gebruikt wordt in de voedingsindustrie is genetisch gemodificeerde zwarte schimmel (Aspergillus niger) dat gegroeid is op GMO maïssiroop.  (andere namen voor maïssiroop) Bijna alle citroenzuren worden zo gemaakt, door de grootste fabrikanten in Amerika (Archer Daniels Midland, Cargill, Tate & Lyle) en China (Shandong TTCA Biochemistry).

Hoe citroenzuur gemaakt wordt uit GMO schimmel, in grove lijnen

Aspergillus niger komt vaak voor op fruit en groenten. De schimmel is de laatste decennia gemodificeerd zodat de productie van citroenzuur kan toenemen. Dit heeft geleid tot ontelbaar veel gemuteerde varianten. Door gamma straling zijn strengen van de aspergillus gemodificeerd. Verder modificatie vindt plaats door een glycolystische route uit te zetten, zodat citroenzuur ook uit suiker gewonnen kan worden.

Veel citroenzuur wordt gewonnen met behulp van zeer bewerkt glucosestroop (glucosesiroop, maïssiroop, fructosesiroop). In sommige productieprocessen komt er ook bietsuiker en wat fruitafval bij kijken. Veel is niet geëtiketteerd en behalve gemengd met maïssiroop, ook gemengd met zetmeel en gaat vaak gepaard met maltodextrine, maïsolie, ascorbinezuur (vitamine C), mononatriumglutamaat, malic acid, bakpoeder, vanille, xantham gum. Meestal wordt zoutzuur betrokken bij het proces. De massaproductie vergt een behoorlijk chemisch proces.

Een gerelateerd ingrediënt dat meestal gebruikt wordt  om voeding een rinse, scherpe smaak te geven en als emulgator in kaasproducten is natriumcitraat. Hier worden dezelfde faciliteiten voor gebruikt als bij citroenzuur, maar hier wordt caustic soda aan toegevoegd.

Bronnen:

www.ethicalfoods.com

www.smarthealthymags.com

Share Button

1 Comment

Click here to post a comment
  • Goed overgetypt mensen. Een van je twee bronnen geeft een 404 en de andere gaat overduidelijk over de VS, waar andere regels gelden. Hebben jullie ook uitgezocht of dit ook voor de EU geldt? En waarom krijgt citroenzuur de schuld van het ontstaan van benzeen, terwijl in je eigen bron notabene staat dat het de natriumbenzoaat is waar het benzeen uit ontstaat, en dat dát juist het omstreden ingrediënt is.

    Ik ben absoluut niet pro-GMO (ook niet fanatiek tegen overigens) maar kan heel slecht tegen slordige stukjes.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.