Weer een reden om kunstmatige zoetstoffen te mijden: ze veranderen darmflora wat juist leidt tot metabole ziekten

Kunstmatige zoetstoffen, die worden gezien als het gezonde alternatief voor suiker, veranderen de samenstelling en functie van de essentiële bacteriën in onze darmen. Doordat de balans in darmbacteriën verandert, leidt dit tot metabole ziekten waaronder diabetes.

Zoetstoffen veranderen darmflora

Zoetstoffen bevorderen juist obesitas en diabetes

De zoetstoffen, door consumenten juist gekocht in de strijd tegen overgewicht en om de gezondheid in acht te nemen, bevorderen wereldwijd juist de veel voorkomende ziekten diabetes en obesitas !

Recente onderzoeken omtrent darmbacteriën, eetgedrag, ‘je bent wat je eet’, gezondheid

Zoetstoffen veranderen darmbacteriën en leiden tot glucoseintolerantie

Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science gebruikten drie kunstmatige zoetstoffen op muizen: saccharine, sucralose en aspartaam. Ze zagen dat deze zoetstoffen leidde tot opmerkelijke grote stijgingen van het bloedglucosegehalte. Bij muizen die water dronken met de bovengenoemde zoetstoffen ontwikkelde glucoseintolerantie. De zoetstoffen veranderden bovendien de darmbacteriën. Volgens de immunoloog dr. Eran Elinav, die samen met de informaticus prof. Eran Segal het onderzoek leidde, kan het wijdverbreide gebruik van kunstmatige zoetstoffen in dranken en voedsel de wereldwijd veel voorkomende ziekten obesitas en diabetes zelfs bevorderen. 

Hierna onderzochten de onderzoekers de darmbacteriën van 400 mensen. De bacteriën van deelnemers die kunstmatige zoetstoffen gebruikten waren duidelijk anders. Ook hadden zij markers voor diabetes, verhoogde bloedsuikerspiegels en glucose-intolerantie.

Al na 7 dagen gebruik

Ditzelfde gebeurde ook bij deelnemers die aanvankelijk clean waren van zoetstoffen. Bij veel testpersonen begon al na 7 dagen een glucosetolerantie en was de darmbalans verschoven naar een balans die metabolische aandoeningen in de hand werkt.

bron: www.nlm.nih.gov/medlineplus/news